Nova afera? Nekdanji premier Anton Rop ima inštitut, prek katerega s svetovalnimi pogodbami izčrpava državni denar iz Premogovnika Velenje!

Datum:

Kje je danes nekdanji predsednik vlade Anton Rop? Čeprav ga ni več v politiki, to še ne pomeni, da ne črpa javnega denarja. Predsednik novembra lani ustanovljenega Inštituta za sodobni trajnostni razvoj (ISTR) je skupaj s somišljeniki, Milanom M. Cviklom, Patrickom Vlačičem, Urošem Jauševcem in Radom Bohincom mlajšim, mimo razpisa in strokovnih referenc prišel do posla s Premogovnikom Velenje, ki je v državni lasti, za 35 tisoč evrov pa svetujejo pri upokojitvah rudarjev, piše na svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije Bojan Požar. Zanimivo je predvsem to, da se je Rop o poslu s premogovnikom dogovarjal že jeseni, ko inštitut sploh še ni bil uradno ustanovljen. To pomeni, da je moral s sodelavci že vnaprej vedeti, da bo dobil državni posel.

Požareport piše, da gre v primeru svetovalne pogodbe, ki jo ISTR v lasti štirih nekdanjih politikov in sina nekdanjega politika opravlja za premogovnik, za skrbno vnaprej dogovorjeni posel. Po virih Bojana Požarja so se namreč Anton Rop in njegovi sodelavci za sodelovanje s posamezniki iz vodstva Premogovnika Velenje dogovorili že novembra, takrat pa je bil inštitut šele v postopku ustanavljanja. Rop naj bi zaposlene v Premogovniku Velenje prepričal s svojimi referencami, ki jih ima iz časa delovanja v vladi Janeza Drnovška, ko je pisal pokojninsko reformo.

Preberite še: Turčija opozarja Evropo na trimilijonski migrantski val iz Irana, ki ga bo “težko” ustavila na poti v EU

Če držijo navedbe Požareporta, je bil inštitut ustanovljen na naslovu Trubarjeva 79 v Ljubljani, to pa je stavba, v kateri se nahajajo prostori znane agencije Pristop. Tam je tudi stanovanje enega izmed ustanoviteljev omenjenega inštituta, Uroša Jauševca. Gre seveda za nekdanjega generalnega sekretarja Socialnih demokratov, sedež inštituta pa je pravzaprav kar v Jauševčevem zasebnem stanovanju.

Če je med ustanovitelji Inštituta za sodobni trajnostni razvoj tudi odvetnik Rado Bohinc mlajši, sin nekdanjega ministra za notranje zadeve Rada Bohinca, trenutno pa dekana na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani, Požareport piše, da je v resnici oče Bohinc tisti, ki vodi niti iz ozadja. Gre za istega človeka, ki je dvakrat spodletel s svojo kandidaturo za ustavnega sodnika in je trenutno v predkazenskem postopku zaradi sporne izgradnje univerzitetnega kampusa Livade v Izoli, piše Bojan Požar.

Zdaj pa pozor. Sodeč na zaupne vire, ki jih je pridobil Požareport, se je trojica nekdanjih politikov lani jeseni vsaj enkrat z Radom Bohincem dobila na FDV-ju, kjer so kovali načrt za ustanovitev inštituta. Prav tako Požareport trdi, da je Rado Bohinc, ko je postal dekan FDV-ja, senatu fakultete predlagal, da storitve “zunanjega svetovanja” za zaposlene na FDV-ju niso omejene in zanje ni treba pridobiti dodatnega soglasja fakultete. Vse ostale zunanje dejavnosti, kot so predavanja in raziskovanja, pa ostajajo omejena in morajo o tem vsi zaposleni profesorji tudi najprej obvestiti vodstvo fakultete.

Da okrog svetovalne pogodbe, ki jo je Inštitut za sodobni trajnostni razvoj sklenil s Premogovnikom Velenje, nekaj močno smrdi, lahko sklepamo tudi na podlagi dejstva, da so se vsi vpleteni zavili v molk in na novinarska vprašanja ne odgovarjajo. Na ministrstvo za gospodarstvo smo poslali vpašanja, zakaj je inštitut dobil posel s premogovnikom kljub temu, da je bil ustanovljen šele pred meseci in kako je uspelo nekdanjim politikom s svojim projektom priti do javnega denarja mimo razpisa.  Če nam lahko razložijo, v kakšni obliki sodelujejo z inštitutom, smo prosili tudi upravo Premogovnika Velenje.

Vprašanja smo poslali tudi vodstvu Fakultete za družbene vede. Zanimalo nas je, ali nam lahko potrdijo, da se je dekan jeseni srečal z Ropom in druščino oz. kaj je bil razlog njihovega sestanka(ov). Prav tako nas je zanimalo, ali so točne trditve Požareporta, da je senat fakultete spremenil pravila o zunanjem svetovanju za svoje zaposlene.

Do zapisa teh vrstic odgovora še nismo prejeli z nobene strani.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...