Nova italijanska koalicija napoveduje izgon pol milijona migrantov in vzpostavitev povezav z Rusijo

Datum:

Italijanska koalicija je v nedeljo zvečer zagrozila Evropski uniji, da ne bo več spoštovala dogovora o nezakonitih migrantih in gospodarstvu. 

Predsednik Italije Sergio Mattarella je bil v nedeljo pozvan, naj odobri predlagano koalicijo, katere manifest vključuje deportacijo pol milijona nezakonitih migrantov, ukinitev pravil evroobmočja in povezovanje z Rusijo. Italijansko Gibanje petih zvezdic in stranka Lega sta se dogovarjali že vse od marca. Njun uspeh na volitvah je v EU povzročil zaskrbljenost, saj sta obe nastopili z močnimi evroskeptičnimi platformami.

Pred nekaj dnevi sta se stranki strinjali, da se mora Italija ponovno pogajati o pravilih EU, predvsem tistem delu, ki zahteva, da nezakonite migrante obravnava prva država članica EU, v katero vstopijo. Prav tako sta se zavezali, da bodo zgradili več centrov za pridržanje ter natančno pregledali politiko reševanja migrantov, ki v Italijo prispejo na čolnih. Nezakoniti migranti so v Italiji vse večji problem, ta država je zato na prvem mestu po migrantski krizi v EU – na italijanska tla namreč prispe na stotine tisočev ljudi po Sredozemskem morju iz severne Afrike. 

Matteo Salvini, vodja stranke Lega, je izjavil, da je treba deportacijo 500 tisoč nezakonitih migrantov v Italiji obravnavati kot prednostno. Svojim podpornikom je obljubil, da bo državo rešil prestopnikov, in očitno se bo tega držal. Stranka pa je tudi opozorila, da zavračajo ukrepe varčevanja EU in da se želijo ponovno pogajati o dolgovih Italije. Oglasil se je tudi Luigi Di Maio, vodja Gibanja petih zvezdic, ki je razkril, da bo denar, ki bi ga morali pobrati z davki, prikapljal v državno blagajno z naložbami in prihodnjimi pogajanji o proračunu EU.

J. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...