Nova v. d. odgovorne urednice Informativnega programa RTV bo Jadranka Rebernik: Obetajo se velike programske spremembe in novosti

Datum:

V zvezi s programsko-produkcijskim načrtom za prihodnje leto, ki predstavlja temeljni dokument zavoda in ga vsako leto sprejme njegov Programski svet, so spregovorili generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, direktor Radia Slovenija Mirko Štular in v. d. direktorja Televizije Slovenija dr. Valentin Areh. “Mislim, da je načrt dober in to je prepoznala tudi večina programskih svetnikov. To me izjemno veseli,” je pojasnil Whatmough. Napovedal je še, da bo za novo vršilko dolžnosti odgovorne urednice Informativnega programa TV Slovenija namesto Manice Janežič Ambrožič imenoval Jadranko Rebernik.

Svetniki so po besedah Andreja Graha Whatmougha prepoznali nujnost sprememb. “Samo na ta način se bomo razvijali, rasli in tudi bogatili naše vsebine za naše gledalce in poslušalce.” Poudaril je, da nov načrt predstavlja nov programski in produkcijski izziv. “To bomo v mesecih, ki so pred nami, tudi naslovili.” Po besedah generalnega direktorja RTV gre za priložnost, da se postavijo ob bok evropskim javnim servisom, se približajo gledalcem in poslušalcem in da RTV postane spoštovanja vreden javni medij.

“Ne morem mimo tega, da nas še vedno čaka precejšnji finančni izziv. Že dlje časa se soočamo z izzivom, kako zagotoviti stabilen vir prihodkov, ki bo omogočil nemoteno opravljanje javne službe, javnega poslanstva.” V teh sedmih mesecih, odkar je nastopil mandat, je bilo po njegovih besedah precej naporov usmerjenih v neke mikro ukrepe, ki skupno vplivajo na to, da je poslovanje po zaključenih desetih mesecih leta boljše od napovedi. “Po drugi strani pa se zavedamo, da bo nujen dialog tudi z ustanoviteljem, torej z državo, o tem, kako zagotoviti dolgoročno vzdržnost našega delovanja,” je pojasnil Whatmough in v zvezi s sprejetimi spremembami pojasnil, da največ sprememb čaka gledalce Televizije Slovenija.

“Ključno je, da kulturnemu programu oziroma kulturnim vsebinam dajemo osrednje mesto na Televiziji Slovenija. Pestri informativni program pa bo na voljo na drugem programu.” Obenem pa je po besedah generalnega direktorja pomembno, da je v programskem načrtu predvideno, da se bo dodatno obogatilo prisotnost na spletu. Oktobrsko lansiranje spletne strani 365.rtvslo.si, ki je nasledila aplikacijo RTV4D, bodo v primeru sprejema finančnega načrta nadgradili z aplikacijami na mobilnih telefonih, tabličnih računalnikih in tudi na televizorjih. Napovedal je, da bodo v hiši pripravili predloge sprememb zakonodaje, ki ureja RTV Slovenija. Zavedajo se namreč, da je zakon, ki trenutno ureja delovanje RTV, zastarel in ne daje potrebne fleksibilnosti.

Foto: Printscreen RTVS

Po besedah direktorja Radia Slovenija Mirka Štularja je v zadnjih letih ključna zaveza Radia Slovenija, da okrepi javni radio. “To nam do neke mere že uspeva in to želimo zadržati tudi v prihodnjem letu s tem programsko-produkcijskim načrtom. Obenem se moramo vprašati, kje smo v tem trenutku, ko gre za poslušanost, rejtinge, kot tudi doseganje kakovostne produkcije v javnem interesu.” V tem trenutku je mreža Radia Slovenija močnejša, kot je bila. Po vseh podatkih, ki jih dobivajo iz dveh raziskav o poslušanosti, je močnejša po dosegu in po rejtingih. “V tem trenutku je najbolj poslušana mreža med radijskimi mrežami v Sloveniji. Med prvimi petimi najbolj poslušanimi radijskimi programi sta dva nacionalna programa. Na prvem mestu je Val 202, na četrtem mestu pa Prvi program Radia Slovenija.”

Kar zadeva leto 2022, je Štular dejal, da bodo njihov primarni fokus predstavljala mlada občinstva, digitalni portfelj in razvoj kot tudi sama glasbena vsebina. “Želimo in moramo slediti občinstvu, njihovim navadam in pričakovanjem ter jim ustreči, kolikor se le da”, je dejal, ko je napovedal razvoj na področju digitalizacije. Radio želijo narediti prijazen na vseh napravah, da bo uporabnikom izkušnja prijazna. “To je neko krovno vodilo,” je zatrdil in dodal, da podpirajo slovensko glasbeno produkcijo na vsakem izmed programov.

Foto: printscreen RTVS

Glavni motiv za spremembe, da se prisluhne čim več gledalcem, ki financirajo program
V. d. direktorja Televizije Slovenija dr. Valentin Areh je povedal, da bo televizija deležna precejšnjih sprememb. Informativni program je namreč v krizi na račun padca gledanosti. Samo Dnevnik in Odmevi so od leta 2003 izgubili kar 250 tisoč ali kar polovico nekoč zvestih gledalcev. “Večji delež poslušalcev na Radiu Slovenija nas navdaja z upanjem, da bomo po tej poti šli tudi na Televiziji Slovenija in povečali število gledalcev, ki spremljajo naše programe.”

Po Arehovih besedah je bil glavni motiv pri spremembah programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, da se skuša prisluhniti čim večjemu številu gledalcev, njihovim željam, njihovim interesom in zahtevam. Državljani namreč kot davkoplačevalci financirajo program. “Ponosni smo, da se zgledujemo po oddajah najuspešnejših evropskih televizij, kot so BBC, ZDF in ORF.”

Dolžina oddaje Prvi Dnevnik ob 13.00 bodo prilagodili na 13 minut, tako dolga je oddaja Zeit im Bild ob 13.00 na ORF. Dolžino Dnevnika bodo prilagodili na 20 minut, enako dolžino imata enaki oddaji Zeit im Bild ob 19.30 in ZDF Heute ob 19.00. Dolžino Odmevov bodo prilagodili na 25 minut, enako dolžino ima oddaja Zeit im Bild ob 22.00. Po novem bodo kulturne novice po Dnevniku, informativna oddaja o kulturi ne bo več odrinjena na konec programa v poznih večernih urah. Oddaja Slovenska kronika bo po novem tudi v soboto in nedeljo, s čimer se bo za deset odstotkov okrepilo vsebino, namenjeno lokalnim in regijskim novicam.

Obeta se več vsebin
Z novim programom bodo gledalcem zagotovili pet ur več izobraževalnega programa, osem ur več oddaj o kulturi, kar 65 ur več informativnega programa, 58 ur več razvedrilnih vsebin in kar 438 ur več športnih vsebin (v glavnem po zaslugi zimskih olimpijskih iger v Pekingu in nogometnega prvenstva v Katarju). Na drugem programu RTV bo uveden nov večerni informativni blok. Posebna pozornost bo namenjena tudi novicam iz sveta in analizam mednarodnih dogodkov. S tem bo 63 odstotkov več novic iz sveta kot doslej. Ponudili bodo tudi novice s področja zdravja, gospodarstva, potrošništva, znanosti in tehnologije. Ne bodo razočarali gledalcev športnega programa, pravi Areh in dodaja, da si prizadevajo za odkup televizijskih pravic za prenašanje evropskega prvenstva v nogometu 2024 in 2028, svetovnega prvenstva v nogometu in tekem slovenske reprezentance v kvalifikacijah ter ligi narodov. “Dogovarjamo se za nakup pravic za predvajanje tekem slovenske košarkarske in odbojkarske reprezentance.”

Foto: Printscreen RTVS

V letu 2022 bo v času največje gledanosti tudi več razvedrilnih oddaj. “Med tednom in ob koncih tedna bomo predvajali nove popoldanske oddaje, izvedli bomo razširjen projekt EMA. Proti koncu leta 2022 bomo začeli novo oddajo Podarim dobim. Povečali bomo število glasbenih oddaj različnih zvrsti. V okviru programa Plus bomo posebno pozornost namenili prenovi oddaje Dobro jutro, ki dosega kar 30-odstotni delež gledalcev, je napovedal in dodal, da bo kulturni in umetniški program z novo programsko shemo prispeval kar 75 odstotkov vseh oddaj na TV Slovenija 1 med 20. in 22. uro.” Kot pravi Areh, si bodo lahko gledalci ogledali domači igrani seriji v lastni produkciji, Leninov park in Dolina rož. Izstopali pa bodo tudi izbrani naslovi dokumentarnih filmov, ki bodo nastali v lastni produkciji, koprodukcijah s slovenskimi neodvisnimi producenti ali pa jih bodo pridobili prek licenčnih odkupov. V zadnjem času namreč na račun predvajanja tujih in domačih dokumentarnih filmov dobivajo največ pozitivnih odzivov, deleži gledalcev pa so zelo zadovoljivi. Zagotovili bodo tudi 12 novih dokumentarnih filmov v lastni produkciji.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...