Nova Zelandija prepovedala Hamas in zasegla ekstremistom vse premoženje

Datum:

V sredo sta novozelandski premier Christopher Lexon in zunanji minister Winston Peters pred mediji uradno razglasila Hamas za teroristično organizacijo.

Hamasovo “vojaško krilo” je sicer na Novi Zelandiji že od leta 2010 klasificirano kot teroristična organizacija, v sredinem nastopu pa sta Lexon in Peters dejala, da je po napadih 7. oktobra lani “meja med vojaškim in političnim krilom Hamasa popolnoma zabrisana”, saj je v načrtovanju in izvedbi napada ter pokola, ki je sledil, sodelovala celotna organizacija.

Zaradi tega je na Novi Zelandiji delovanje Hamasa prepovedano, vse premoženje te organizacije je zaseženo, vsakršna podpora Hamasu pa je kršitev zakona. Izrecno pa sta poudarila, da ta poteza ni naperjena proti Palestincem kot narodu, zato bo Nova Zelandija še naprej nudila humanitarno pomoč in vzdrževala diplomatske vezi, vendar mimo Hamasa.

Kdo so judovski ekstremisti?
Vzporedno z razglasitvijo Hamasa za teroristično organizacijo pa je novozelandska vlada razglasila tudi prepoved vstopa na Novo Zelandijo “vidnim judovskim ekstremistom iz Judeje in Samarije”, kar nekateri politični komentatorji označujejo kot “uravnotežen pristop novozelandske vlade”. Oznaka judovski ekstremisti se nanaša na nekatere prebivalce judovskih naselbin na tako imenovanem Zahodnem bregu, ki jih Palestinci, zahodne nevladne organizacije in tudi nekatere mednarodne organizacije obtožujejo sistematičnih napadov na tamkajšnje palestinske vasi in s tem de facto etničnega čiščenja.

Izraelske oblasti sicer obtožbe o etničnem čiščenju zavračajo in menijo, da zahodne nevladne organizacije in Palestinci namerno napihujejo “posamezne ekscese” judovskih naseljencev na Zahodnem bregu.

Bogdan Sajovic

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...