Novartis bo v razvoj bioloških zdravil v Mengšu vložil 110 milijonov dolarjev

Datum:

Farmacevtski velikan Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, je napovedal naložbo v razvoj bioloških zdravil naslednje generacije v višini 300 milijonov dolarjev. Od tega bo 110 milijonov dolarjev namenil za vzpostavitev centra za razvoj bioloških zdravil v Lekovem obratu v Mengšu.

Z večletno naložbo v višini 300 milijonov dolarjev bo Novartis vzpostavil znanstveno okolje, ki bo okrepilo njegove zmogljivosti za zgodnji tehnični razvoj bioloških zdravil, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Leku.

Vodja tehničnega razvoja zdravil pri Novartisu Reto Fischer je za STA pojasnil, da v farmacevtski industriji predstavljajo biološka zdravila skoraj polovico vseh v zadnjem obdobju odobrenih zdravil in imajo ogromen potencial za naslavljanje neizpolnjenih potreb po zdravljenju na različnih terapevtskih področjih. Z naložbo bodo ustvarili znanstveno okolje, ki je nujno za prenos kompleksnih bioloških spojin od začetnih korakov skozi celoten proces razvoja na integriran in hiter način, je dodal.

Lokacija v Mengšu s približno 360 sodelavci ter dolgoletnim tesnim sodelovanjem s slovenskimi akademskimi in raziskovalnimi institucijami ima že dolgo tradicijo razvoja bioloških zdravil. Tamkajšnja vodja razvoja bioloških zdravil Špela Jalen je povedala, da bodo z novo naložbo okrepili svoj položaj na področju razvoja bioloških zdravil eksterno in znotraj Novartisa: “Novi center za razvoj bioloških zdravil bo omogočil nove razvojne zmogljivosti vključno s klinično proizvodnjo za podporo zgodnjim fazam kliničnih preskušanj.”

Danes napovedana naložba bo zajemala razvoj učinkovin in končnih izdelkov ter bo izvedena na obstoječih Novartisovih lokacijah – v Sloveniji, Švici in Avstriji. Za vzpostavitev biološkega središča v svojem kampusu St. Johann v Baslu bo Novartis vložil 100 milijonov dolarjev, v razvoj proizvodnih zmogljivosti kampusa Schaftenau v Avstriji pa 60 milijonov dolarjev.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...