Nov “veliki pok” se je medijskim lakajem levice sfižil čez noč

Datum:

Največja komercialna televizija POP TV je zdaj, ko Golobovi vladi vidno pada podpora zaradi pomanjkanja reform, na plano pa prihajajo številne afere ministrov, poskrbela za lansiranje afere, kamor so  povsem “naključno” vpletli še največjo opozicijsko stranko SDS, ki pa ji podpora vidno narašča. Medijsko kampanjo so sprožili s pomočjo t. i. žvižgača, a že naslednji dan so policiji v zvezi s primerom velikodušno izročili dokumentacijo, čeprav naj bi veljalo pravilo, da novinarji sicer varujejo svoje vire in novinarje. A kot kaže, je prioritetnega pomena reševanje vojaka Goloba, ki se sodeč po najnovejših poročanjih sooča tudi s trenji znotraj lastne stranke. 

                   

Tekom vikenda so na POP TV objavili posnetek, v katerem davčni svetovalec Rok Snežič prejema 5 tisoč evrov. Kot jim je povedal domnevni žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Sam naj bi Snežiču plačal za 90 tisoč evrov podkupnin. Tako Snežič kot prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak sta očitke zavrnila. Nato so skušali Snežiča povezati z SDS, brez da bi na stranko poslali novinarska vprašanja. Sicer pa smo nedavno poročali, da je POP TV v prikrojeni zgodbi za Snežičevo diskreditacijo uporabil posnetek, ki je sicer star štiri leta.

V zvezi z žvižgačem, katerega identiteto so na objavljanjem posnetku sicer skrbno skrili, nekdanji poslanec in minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak pravi, da ima žvižgač vedno razlog, da to postane. V zgodbi Nike Kunaver in POP TV ni po njegovem nič drugače. “Iz lune se vidi, kdo to je. Le da novinarka verjetno ne pozna njegovih preteklih rabot ali pa zanje ne želi slišati. Veliko bi ji lahko povedali na romunskem veleposlaništvu v RS,” je ob tem še dodal.

“Je že tako, da bi šla v normalni državi tisti, ki podkupnino da, in tisti, ki jo prejme, v zapor. Pri nas pa takšni postanejo žvižgači,” je opozoril odgovorni urednik na Planet TV Mirko Mayer, ko je ta v času, ko je marsikdo opazil, da v celotni zgodbi nekaj “ne štima”, spomnil na to, kako se je v preteklosti podjetje Žonta, d. o. o., ki je v pravnem sporu z Darsom, med drugim obrnilo tudi na Snežiča. (Več o tem tukaj). Raziskovalni novinar Bojan Požar pa je med drugim opozoril, da je zanimivo, da so na POP TV “žvižgača” nenadoma spremenili v “skesanca”, čeprav gre v tem primeru za status, ki ga lahko podeli zgolj državno tožilstvo, ne pa medijska hiša.

Na POP TV velikodušno izročili dokumentacijo
Naslednji dan je POP TV obiskala policija, ki je medij zaprosila za predajo dokumentacije in posnetkov. POP TV pa je policiji predal dokumentacijo, ki je po njihovi oceni v javnem interesu. “Policija je po prispevku o DARS v 12. urah obiskala POP TV in iskala dokaze. Tam so ji jih velikodušno izročili. Tako gre med prijatelji”, je v zvezi z zadevo komentiral nekdanji minister Gorenak.

Foto: posnetek zaslona POP TV

Ko pa gre za resne preiskave, medij po Gorenakovih besedah ščiti vse svoje vire in novinarje. Iz tega razloga so, kot pravi, tudi potrebne odredbe sodišč, ki pa v tem konkretnem primeru niso bile potrebne. Da je ravnanje POP TV skrajno nenavadno, meni tudi dolgoletni novinar Požar, ki pravi, da sam tudi IP-ja kakšnega komentatorja, ki ga zahteva policija, ne izroči brez sodnega naloga (odredbe). “Tile s POP TV pa se  celo hvalijo s tem, kako je prišla policija in kako so ji vse izročili,” je izpostavil Požar. 

Ker policija za pridobitev dokumentacije ni potrebovala sodne odredbe, ne čudi, da marsikdo logično pomisli, da POP TV le niso takšni bojevniki za resnico, temveč podaljšana toka tranzicijske levice, ter da je bila afera s strani POP TV zrežirana z namenom, da se s tem odzove na vedno večji padec priljubljenosti Golobove vlade, ki s svojimi ravnanji oziroma neravnanji sproža vedno več nezadovoljstva. Ravno tako se marsikomu zdi poveden tako hiter odziv premiera, ki je dejal, kako naj bi predvajani posnetki povedali vse. Še posebej zato, ker v primeru afere “15 odstotkov” sam ni bil niti slučajno podobnega stališča. “Naš premier je prikimal zgodbi, ki so jo njegovi pripravili za POP TV in tja poslali posnetke. Kdo pa? Nekoč sem gledal podoben posnetek enih v BiH, ki so se pogovarjali o višini provizije Golobu. Takrat ni rekel, da posnetek pove vse. Rekel je, da nima računa v tujini,” je v zvezi z zadevo opozoril dolgoletni novinar in urednik Spletnega časopisa Peter Jančič.

Foto: STA

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...