Novičevi odvetniki za nadaljevanje preiskave Jamnikovega umora

Datum:

Odvetnikom Milka Noviča, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, se zdi pomembno, da organi pregona po sicer nepravnomočni oprostitvi Noviča nadaljujejo s preiskavo in najdejo pravega storilca. Naj se zavzame za to, so pozvali tudi predsednika republike Boruta Pahorja.

Upokojenemu odvetniku Jožetu Hriberniku ter Žigi Podobniku in Moniki Poje se zdi “moralno in pravno nesprejemljivo, da bi država kljub nepravnomočni oprostilni sodbi prenehala z iskanjem pravega storilca”. “Nobenega dvoma namreč ni, da je tožilstvo šest let preganjalo napačnega človeka, na kar smo zagovorniki vsa ta leta tudi javno opozarjali. Ker gre za hudo kaznivo dejanje, se nam zdi nedopustno, da bi storilci ostali nekaznovani,” so zapisali v dopisu Pahorju.

Da se odkrije pravega storilca, je po njihovem prepričanju pomembno tudi zato, “da se odstrani vsakršen pomislek oziroma dvom o nedolžnosti po krivici obtoženega Milka Noviča, saj oprostilna sodba zaradi zastaranja kazenskega pregona ne bo nikoli postala pravnomočna”, so zapisali.

Kritični do tožilke

Pri tem so kritični do tožilke Blanke Žgajnar, ki je po njihovem mnenju že od začetka vso pozornost usmerila “izključno v dokazovanje krivde” Noviča, vse druge možnosti pa je “vztrajno zavračala in našim pobudam in opozorilom ni želela prisluhniti”. Zato se jim zdi ključno, da se tožilki odvzamejo pooblastila za vodenje in usmerjanje morebitne nove preiskave.

Tožilka Blanka Žgajnar. (Foto: STA)

Na Specializiranem državnem tožilstvu, ki vodi postopek zoper Noviča, pa menijo, da razlogov za prenos preiskave na drugega tožilca ni, “saj je državna tožilka deležna popolnega zaupanje pri svojem delu”. “Sicer pa so tako državna tožilstva kot vsi državni tožilci pri svojem delu neodvisni in vezani na ustavo in zakone,” so zapisali za STA.

Pričakujejo tudi, da bo obramba podatke o morebitnem drugem storilcu, v kolikor jih ima, predala policiji.

Primer zastaral, pravi krivec pa ostaja na prostosti

Noviča je obtožnica bremenila, da je 16. decembra 2014 umoril svojega nekdanjega šefa Jamnika. Aprila 2017 je Okrožno sodišče v Ljubljani Noviča spoznalo za krivega. Po pritožbi so enako ocenili višji sodniki, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in odredilo novo sojenje.

V ponovljenem sojenju je sodišče Noviča oprostilo, a je nato višje sodišče odločitev razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje. V tretjem sojenju je sodišče 21. decembra lani znova razsodilo, da Novič ni kriv.

Kot je za STA povedal Podobnik, sodišče pisne sodbe do zdaj še ni izdalo. Zadeva je sicer glede na dosedanje izjave obrambe in tožilstva zastarala 27. decembra in ker sta tako tožilstvo kot pooblaščenec Jamnikove žene napovedala pritožbo, sodba, kot vse kaže, ne bo nikoli postala pravnomočna, saj višje sodišče zaradi zastaranja o pritožbi ne bo moglo vsebinsko odločati. Samo zastaranje mora sicer po Podobnikovih besedah s posebnim sklepom ali potem pri odločanju o pritožbah ugotoviti sodišče.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...