Novinar Dela v bran Fajonovi, ker ni povabljena na sejo Sveta za nacionalno varnost in SD označil za največjo opozicijsko stranko

Datum:

Janez Janša je ob vojnem stanju v Ukrajini sklical sejo Sveta za nacionalno varnost. Ob tem je novinar Dela Uroš Esih našel manevrski prostor za kritiko in je povabilo predsednika vlade ob sklicu SNAV predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu označil za cinizem. Predsednik vlade Janez Janša je novinarju Dela obrazložil, da to določa tudi poslovnik SNAV. “Cinizem je, da se delate, kot da se je zgodovina začela včeraj. Po poslovniku SNAV, ki je enak ali podoben že desetletja, se na SNAV vabi predstavnika največje opozicijske stranke. Tako je bilo tudi v mandatih Šarca, Cerarja, Pahorja … Drži, Uroš Esih?”, je dejal premier. Stranka SD, ki ni največja opozicijska stranka pa je lahko prisotna na neformalnem posvetu vseh parlamentarnih strank, ki pa ga mora sklicati predsednik republike Borut Pahor. “Če pa se predsednik Republike Slovenije Borut Pahor odloči, da je potrebno sklicati neformalni posvet vseh parlamentarnih strank, bo Vlada Republike Slovenije seveda zanj zagotovila vse potrebne informacije in logistiko,” je še dodal Janša. Od kdaj pa je stranka SD največja opozicijska stranka očitno ve le Esih.

Predsednik vlade Janez Janša je za danes ob 18. uri sklical sejo Sveta za nacionalno varnost (SNAV) v vladnih prostorih, na kateri bodo spregovorili o nacionalni varnostnih vidikih agresije Ruske federacije na Ukrajino.

Janša je na sejo povabil predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, predsednika največje opozicijske stranke v državnem zboru Marjana Šarca (LMŠ), direktorja Sove Janeza Stuška, direktorja obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo Jaroša Britovška, direktorja Urada vlade za informacijsko varnost (URSIV) Uroša Sveteta in generalmajorja Roberta Glavaša, načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Politični aktivist Uroš Esih

Medtem ko je novinar Dela Uroš Esih še včeraj dejal, da Janša noče sklicati seje SNAV, in mu očital zasmehovanje opozicije, pa je ob sklicu seje obrnil ploščo. Slednjega sedaj moti, da je na sejo povabil tudi predsednika LMŠ Šarca, ne pa stranke SD. “Cinizem je, da na SNAV vabiš predsednika LMŠ, ki se mu dve let rogaš zaradi metanja pušk v koruzo. Izpustiš pa dejansko največjo stranko v opoziciji, ki je prva predlagala sklic SNAV-a in širšega političnega vrha države, ki je v takšnih kriznih situacijah samoumeven in nujen,” je dejal Esih. Trditev, da je stranka SD največja, ne drži, saj ima ta kljub prestopu Željka Ciglerja in Franca Trčka še vedno eno poslansko mesto manj kot LMŠ. 

Janša se je na Twitterju že odzval na Esihovo kritiko in mu pojasnil, da s povabilom Šarca spoštuje poslovnik SNAV. “Cinizem je, da se delate, kot da se je zgodovina začela včeraj. Po poslovniku SNAV, ki je enak ali podoben že desetletja, se na SNAV vabi predstavnika največje opozicijske stranke. Tako je bilo tudi v mandatih Šarca, Cerarja, Pahorja … Drži, Uroš Esih?” mu je dejal Janša.

Neformalni posvet vseh parlamentarnih strank mora sklicati Pahor
Janša v tem primeru odpira tudi možnost neformalnega posveta vseh parlamentarnih strank, ki pa ga mora sklicati predsednik republike Borut Pahor. “Če pa se predsednik Republike Slovenije Borut Pahor odloči, da je potrebno sklicati neformalni posvet vseh parlamentarnih strank, bo Vlada Republike Slovenije seveda zanj zagotovila vse potrebne informacije in logistiko,” je še dodal.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...