Novo priznanje za vlado: Bonitetna hiša Standard and Poor’s je potrdila bonitetno oceno Slovenije na AA- s stabilnimi obeti!

Datum:

Iz ministrstva za finance so sporočili, da je v petek bonitetna agencija Standard and Poor’s potrdila bonitetno oceno Slovenije z oceno AA- s stabilnimi obeti. Za Slovenijo je to ponovno priznanje, da kljub zaostrenim razmeram zaradi Covid-19, ostaja dolgoročno stabilna država.

                   

Po navedbah agencije Standard and Poor’s je Slovenija v preteklih letih z uravnoteženo gospodarsko rastjo utrdila močan fiskalni in zunanjetrgovinski položaj, ki ji bo omogočil prebroditi krizo, ki jo prinaša Covid-19. Agencija pozdravlja protikoronske ukrepe vlade, ki bodo, po njihovem mnenju, preprečili dolgoročne negativne posledice na gospodarstvo. Slovenija je prejela oceno AA- s stabilnimi obeti. Za Slovenijo takšna ocena pomeni, da kljub zaostrenim razmeram zaradi koronavirusa, ostaja dolgoročno stabilna država.

Trenutni spopad s fiskalnimi šoki pa državi olajšujejo med drugim nizke stroške javnega dolga, ki so posledica tako monetarne politike ECB kot tudi negativnih obrestnih mer, ki jih trenutno dosegajo 10-letne obveznice Republike Slovenije. Na še večjo stabilnost pa bo v prihodnje vplival tudi sveženj pomoči, ki je bil dogovorjen na srečanju voditeljev EU. Potrditev bonitetne ocene odseva visok BDP na prebivalca, članstvo Slovenije v monetarni uniji, presežek tekočega računa plačilne bilance, trden in stabilen institucionalni okvir države ter predvideno stabilizacijo javnega dolga, ki naj bi po letu 2022 pričel ponovno upadati.

Foto: Pixabay

Kriza zaradi epidemije koronavirusa Sloveniji ni poslabšala ocene
Tekom letošnjega leta so bonitetne agencije ohranjale bonitetno oceno Republike Slovenije nespremenjeno, bonitetna agencija Moody’s pa je v začetku oktobra bonitetno oceno celo zvišala. Slovenija še naprej ostaja za tuje investitorje zaupanja vredna država.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...