Novoletnega napadalca nočnega kluba v Turčiji policija prijela skupaj s štiriletnim sinom

Datum:

Napadalca Abdulkadira Masharipova so živega zajeli v obsežni policijski operaciji v predelu Esenyurt na evropski strani Istanbula. Po prepričanju turških oblasti so prijeli pravega strelca novoletnega praznovanja v nočnem klubu Reina v središču Istanbula, prav tako pa je Masharipov dejanje že priznal.

Masharipov je v Turčijo prišel iz Sirije. Turške oblasti so po novoletnem napadu aretirale več kot sto ljudi. Turška policija ga je skupaj s štiriletnim sinom prijela v Esenyurtu, predelu mesta, ki leži na evropskem delu ožine Bospor in je približno 90 minut oddaljeno od središča Istanbula. V policijski operaciji so pridržali še štiri druge osebe, med njimi tri ženske. V operaciji je sodelovalo tisoč turških policistov in agentov turške obveščevalne agencije MIT.

Bilo je več ugibanj o pravi identiteti napadalca v nočnem klubu v Istanbulu. Ugibali so med Kirgizijcem in Ujgurom. Na koncu se je izkazalo, da je 34-letnik Uzbek član Islamske države v osrednji Aziji. Državna tiskovna agencija Anadolu je poročala, da je moškemu ime Abdulkadir Masharipov. V Islamski državi pa je bil poznan kot Ebu Muhamed Horasani. Abdulkadir Masharipov je živel v stanovanju, ki ga je imel v najemu Kirgizijec. Tudi njega so oblasti pridržale. Ženske, ki so jih prijeli, so iz Egipta, Senegala in Somalije.

Abdulkadira Masharipova so prijeli po polnoči po lokalnem času. Policija ga je na tej lokaciji opazila že nekaj dni prej, a so ga zasledovali, da so lahko identificirali tudi njegove kontakte. Zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je že sinoči na Twitterju zapisal, da se v imenu države zahvaljuje policiji in notranjemu ministru Suleymanu Soylu za aretacije. Čeprav so poostrili nadzor na mejah v poskusu preprečevanja pobega iz države, so poročila že prej namigovala, da napadalec nikoli ni zapustil turške metropole. Večje iskalne akcije in preiskave so bile tudi v turškem mestu Konya.

Napadalec je bil na begu 17 dni, ko mu je po streljanju na novo leto uspelo zbežati iz nočnega kluba Reina. V napadu je bilo ubitih 39 ljudi, 69 pa ranjenih. Od tega je bilo 27 tujcev, med drugim državljani Libanona, Savdske Arabije, Izraela, Iraka in Maroka, ki so v Istanbulu praznovali novo leto. Odgovornost za napad je sicer prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). V sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih, je IS zapisala, da je napad v klubu Reina izvedel eden od “vojakov kalifata”. Napad je bil uperjen proti Turčiji kot odgovor na turško vojaško posredovanje proti IS v sosednji Siriji in Iraku. Turčija je sicer članica mednarodne koalicije v boju proti IS v omenjenih državah, na čelu katere so ZDA.

B. J., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...