Nuklearna apokalipsa?! To bi se zgodilo, če bi ZDA napadle Severno Korejo

Datum:

Stanje v Severni Koreji se vse bolj zaostruje, tuji strokovnjaki pa že napovedujejo, kakšen bi bil potek dogajanja, če bi ZDA napadle to diktatorsko državo. Posledice in kako bi takšen napad lahko izvedli, je komentiral Jerry Hendrix, upokojeni kapetan mornarice in strokovnjak v Centru za novo ameriško varnost.

“Napad na obrambni sistem Severne Koreje bi lahko izvedli z ‘nevidnimi’ bojnimi letali F-22, F-35 in bombniki B-2, ki bi se jim pridružili japonski in južnokorejski lovci F-16 in F-15. Prav tako bi uporaba brezpilotnih letal zmanjšala tveganje izgube pilotov,” je prepričan Hendrix. “Težka letala – bombnike B-1, B-2 in B-52 – bi Pentagon poklical na pomoč s pacifiškega otočja Guam. Obstajajo tudi ameriške bojne ladje, opremljene z vodljivimi raketami tomahawk, ki bi prestregle severnokorejske rakete.”

Hendrix je prepričan, da iz scenarija niso izvzeti niti kibernetski napadi, ki bi jih ZDA uporabile, da bi prekinile program oboroževanja Pjongjanga. “Nekaj minut po prvem napadu bi se morala ameriška vojska uskladiti z zavezniškimi silami, da bi s skupnimi močmi kar najhitreje uničili na tisoče severnokorejskih raket, ki bi bile usmerjene neposredno na Seul, prestolnico Južne Koreje. In to bi bil šele začetek,” pravi Hendrix.

Vojna se lahko stopnjuje v jedrsko katastrofo
Predsednik sklada Ploughshare Joe Cirincione pa je prepričan, da je stanje, ki bi sledilo napadu na Severno Korejo, kritično. “Ni problem napasti Severno Korejo, ampak tisto, kar sledi. Na napad bo Severna Koreja odgovorila, ima tudi orožje in strelivo, s katerim lahko uniči Seul. Pričakovati je, da bi v prvih urah spopadov umrlo na sto tisoče prebivalcev Južne Koreje, vojna pa se lahko stopnjuje v jedrsko. V tem primeru bi bilo na desetine milijonov mrtvih, uničeno bi bilo eno najmočnejših gospodarstev na svetu. Veliko je na kocki,” je prepričan.

Pariz in London pozvala Severno Korejo k umiritvi napetosti
Francija in Velika Britanija sta Severno Korejo že pozvali k umiritvi napetosti, potem ko smo bili priča besedni vojni med Washingtonom in Pjongjangom. Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozval vse vpletene k “odgovornosti, da se prepreči vsako stopnjevanje napetosti”. Macron je namreč zaskrbljen zaradi balistične krepitve in jedrske grožnje s strani nepremišljenega diktatorja, ki vlada Severni Koreji. “Mednarodna skupnost mora delovati usklajeno, odločno in učinkovito,” njegove besede povzema Večernji. Bolj neposreden pa je bil britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je neposredno pokazal na Kim Jong Una, da je odgovoren za krizo med Severno Korejo in ZDA ter da morajo delati na “diplomatski rešitvi” spora. “Severnokorejski režim je vzrok problema in treba ga je rešiti,” je zapisal na svojem Twitter profilu.

Zanimivo pa je, da še vedno “cinca” kitajski predsednik Xi Jinping. Čeprav ga je Trump že večkrat pozval, naj se dejavno vključi v reševanje spora, je Jinping pozval Trumpa, naj se vzdrži z besedami in dejanji, ki bi stanje še otežile.

Nedružaben Kim Jong Un
Hrvaški portal Jutarnji pa piše, da so severnokorejskega diktatorja že od zgodnjega otroštva pripravljali na to, da bo general zmagovite vojske, pod lažnim imenom je celo študiral v Švici. Nekateri od njegovih sošolcev, ki so si drznili spregovoriti, so razkrili, da ni bil preveč družaben in je nenadoma zapustil šolo, ko je zbolel njegov oče. Šolanje je nadaljeval na domu, nato je bil izbran za naslednika, kaj se dogaja v času njegove vladavine, pa je že znano …

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Gre Svoboda po poti SD? Leto je končala z 868 tisočaki minusa in upadanjem članstva

Gibanje Svoboda v finančnem smislu postaja vse bolj podobno...

V Braziliji rekordno število požarov

V brazilski Amazoniji je bilo v februarju zabeleženih skoraj...

Inflacija v Sloveniji se je okrepila in je nad povprečjem EU

Februarja se je letna inflacija malenkost okrepila. Cene življenjskih...