Brutalno in poniževalno obračunavanje novega vodstva RTV z novinarji: degradirali bi Areha!

Datum:

Uprava RTVS je pred novim letom določene zaposlene poslala na čakanje in jim prepovedala vstop v stavbo. Večini so tudi krepko znižali plače, kar med pet in štirinajst plačnih razredov, čeprav so iz RTV v sporočilu za javnost z dne 19. januarja dejali, da “RTV Slovenija ne ponižuje in ne izvaja maščevanja nad sodelavci Panorame”. A so se zlagali, šikaniranja gredo še širše. Spravili so se na izkušenega novinarja Valentina Areha, ki je v pismu pojasnil, kako nizek udarec so mu zadali.

                   

“Danes so mi člani uprave: Zvezdan Martič, Andrej Trček in delavski direktor Franci Pavšer poslali pritlehno in strahopetno pogodbo, s katero od mene zahtevajo, naj pristanem na 17 razredov nižjo plačo in začnem delati kot novinar začetnik, hkrati pa se moram odreči vsakršni tožbi zoper RTV,” je v pismu zapisal dolgoletni novinar Valentin Areh, ki je razkril brutalno ravnanje vodstva RTV.

Spoštovani, dr. Valentin Areh, nekdanji v. d. direktorja TV Slovenija vas obveščam, da mi je vodstvo RTV kar prek elektronske pošte poslalo odločbo, da zame na javni televiziji nimajo več dela,” je uvodoma zapisal Areh v pismu, ki ga je objavil Bojan Požar na X. Pojasnil je, da so ga uvrstili na čakanje in da mu je preprečen vstop v službo in do osebnih stvari. “Kljub temu, da imam doktorat znanosti in več kot 33 let novinarskih in uredniških izkušenj z delom za POP TV, TV Slovenija, Associated Press Televison News, ZDF, CNN in za druge velike tuje medijske hiše, direktorica Ksenija Horvat trdi, da zame nimajo več dela,” je dejal in dodal, da mu je zdaj nedosegljivo tudi delo urednika Dnevnika in Odmevov, ki ga je opravljal zadnjih 15 let. “To delo Polona Fijavž, odgovorna urednica prvega informativnega programa, zdaj brez težav zaupa tudi novinarjem brez vsakršnih uredniških izkušenj in s srednješolsko izobrazbo,” je pojasnil.

Novo vodstvo RTV ravna nečloveško za zaposlenimi. (Foto: arhiv)

Razlogov za to mu nihče ni pojasnil, hkrati pa so se posamezni sodelavci naslajali nad tem z besedami: “Maščevanje je sladko!” in se pohvalili, da imajo na svoji strani ustavno sodišče, sodišča, medije, sindikate in politiko.

“Žal se ne zavedajo, da bodo lahko jutri prišli drugi, ki bodo z vsemi tistimi, ki čistke izvajajo in z njimi tiho soglašajo, postopali povsem enako. S tem je trenutno vodstvo zabilo še zadnji žebelj v krsto RTV,” je opozoril in poudaril, da je ta usoda doletela tiste, ki se niso želeli politično opredeliti “po načelu: če nisi z nami, si proti nam!”.

Pristojni molčijo, s tem pa vodstvu omogočajo radikalno krčenje
Stopnjevanje pritiska se po njegovih besedah stopnjuje, šlo pa je že tako daleč, da so zaposleni na Panorami deležni psihičnega nasilja, groženj in žalitev. Za vse to po njegovih besedah ni nobene pravne podlage, prepričan je, da gre za očitno in grobo kršitev delovnopravnih institutov in zakonodaje proti tistim kolegom, ki vztrajajo pri spoštovanju programskih in profesionalnih standardov.

Nad zaposlenimi v Panorami se izvajajo brutalni pritiski. (Foto: arhiv)

Kljub temu delovne inšpekcije molčijo. Kljub nasilju, ustrahovanju in grožnjam novinarjem, javnost ni dočakala protesta Sveta delavcev RTV, sindikatov javnega sektorja, Društva novinarjev Slovenije, novinarskih sindikatov RTV, ministrstva za kulturo, strokovnih združenj in nevladnih organizacij, ki so se v preteklosti vsakodnevno oglašali v zvezi z dogajanji na RTV. Vsi molčijo,” je še zapisal in poudaril, da so s svojim molkom “omogočili vodstvu, da se je vpisalo kot prvo vodstvo RTV v zgodovini, ki je radikalno skrčilo program, močno oklestilo kulturo (čeprav je bila RTV nekoč predvsem kulturna ustanova), svojim zaposlenim pa prepovedalo vstop na TV Slovenija in jim z nezakonito odločbo odvzelo delo”.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...

Tudi to je kurban bajram

Z nedeljsko jutranjo molitvijo so muslimanski verniki pričeli s...