To so izplačila, ki jih v sklopu PKP7 lahko pričakujejo ranljive skupine in družine

Datum:

Vlada je v sklopu PKP7 namenila pomoč številnim ranljivim skupinam. Do 31. januarja bo država izplačala dodatek za veliko družino, dodatek za študente, dodatek 50 evrov za vsakega otroka in dodatek za starejše kmete z nizkimi prejemki. Upokojenci lahko krizni dodatek pričakujejo najkasneje 11. januarja, dodatek za novorojence pa bo izplačan do konca marca 2021.

Znesek letnega dodatka za velike družine se bo povečal. Vse tiste družine, ki imajo najmanj tri otroke, bodo deležne dodatnih sto evrov, tiste družine, ki pa imajo štiri otroke ali več, pa bodo prejele 200 evrov. Družine lahko izplačilo dodatka pričakujejo najkasneje do 31. januarja. Podobno kot v prvem sklopu paketov, bodo tudi študentje deležni pomoči v višini 150 evrov, izplačilo pa bodo prejeli najkasneje do 31. januarja 2021.

Država tako med drugim želi skozi interventne ukrepe pomagati družinam. Za lažjo prebroditev krize s koronavirusom, bo tako država enemu izmed staršev namenila solidarnostni dodatek za otroka, ki bo znašal 50 evrov. Pogoj za pridobitev solidarnostnega dodatka je, da je otrok star manj kot 18 let in imajo z družino stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji. Izplačilo solidarnostnega dodatka bo potekalo skozi upravičence za otroški dodatek do 31. januarja 2021. Tisti, ki pa otroškega dodatka ne prejemajo, bodo morali posebej podati vlogo na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dodatek pa bo izplačan do 31. januarja 2021.

Foto: Pixabay

Ker imamo v Sloveniji izjemno nizko nataliteto je eden izmed ukrepov vlade za spodbujanje rodnosti tudi izredna pomoč ob rojstvu otroka. Eden od staršev oziroma posvojitelj otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenega v času od 1. januarja 2020 do enega leta po koncu epidemije, bo prejel izredno pomoč ob rojstvu otroka v višini 500 evrov. Izplačilo za rojene otroke, ki bodo rojeni do uveljavitve zakona bo potekalo do 31. marca 2021. Za otroke, ki bodo rojeni po uveljavitvi tega zakona, pa bo izplačilo potekalo tri mesece po njegovem rojstvu. Kot smo izvedeli na centru za socialno delo, za izredno pomoč ne bo potrebna oddaja kakršnihkoli vlog, izplačilo pa bo potekalo na podlagi dostopnih evidenc o rojenih otrocih in starših.

Foto: STA

Za vse tiste, ki so nosilci oziroma člani kmetij s stalnim prebivališčem v Sloveniji in so dopolnili 65 let, njihovi obdavčljivi dohodki za leto 2019 niso pa presegali 591,20 evrov mesečno, bodo prejeli 150 evrov solidarnostnega dodatka. Upravičenci morajo oddati vlogo na ministrstvo za kmetijstvo, izplačilo pa bo na podlagi upravičene vloge izplačano do 31. januarja 2021.

Upokojenci lahko izplačilo kriznega dodatka pričakujejo do 11. januarja
Vsi upokojenci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki imajo pokojnino nižjo od 714 evrov bodo upravičeni do posebnega solidarnostnega dodatka. Tisti, ki prejemajo pokojnino do 510 evrov, bodo prejeli 300 evrov solidarnostnega dodatka. Tisti, ki imajo pokojnino do 612 evrov bodo upravičeni do 230 evrov solidarnostnega dodatka. Tisti, ki pa prejemajo pokojnino do 714 evrov, bodo prejeli 130 evrov. Izplačilo solidarnostnega dodatka bo potekalo enako kot je to bilo spomladi, izplačan pa bo do 11. januarja 2021.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Grozljive posledice legalizacije evtanazije v Kanadi, ki prihajajo tudi k nam

Evtanazija in samomor s pomočjo sta sprva v Kanadi...

Milei Ukrajini predal helikopterja, ki ju je Argentina prejela od Rusije

Argentina je Ukrajini predala dva večnamenska helikopterja Mi-171E, ki...

Spelji se, Ursula!

Globalistične elite so prepričane, da najbolje vedo, kaj je...