Kremelj z namenom preprečevanja bega javnim uslužbencem odvzema potne liste

Datum:

Rusija jemlje potne liste zaposlenim v državni industriji in “vse bolj nezadovoljnim” javnim uslužbencem, da jim prepreči beg v tujino, je nedavno razkrilo britansko ministrstvo za obrambo.

Ruski uradniki in delavci v državnih podjetjih so vse bolj nezadovoljni, zato jih ruska oblast zdaj obravnava kot begosumne, zaradi česar zanje veljajo vedno strožje omejitve potovanj v tujino. “Te skrajne poteze so potrebne za preprečitev bega ali odhoda vse bolj nezadovoljnih uradnikov,” je zatrdilo ministrstvo in opozorilo, da so nekateri verjetno morali izročiti svoje potne liste.

Zaposleni, ki so bližje središču moči, se soočajo še s strožjimi omejitvami, poroča Breitbart. Uradnikom v Kremlju so namreč v prostem času prepovedana vsa mednarodna potovanja. Posodobitev obveščevalnih podatkov je pokazala, da bi se lahko te omejitve sčasoma še zaostrovale in bodo zajele še širšo skupino državnih uslužbencev.

Ukrep za preprečevanje pobegov nedvomno ne bo dobro vplival na raven podpore Putinovi vojni v Ukrajini v vrhu ruske družbe, iz katere izhajajo kremeljski uradniki. Britansko ministrstvo za obrambo primerja razvoj s potezami Rusije v času hladne vojne, ko je bilo potovanje med komunističnimi državami Sovjetske zveze za čas dela in prostega časa za mnoge možno, odhajanje navzven pa je bil izrazito oteženo.

Tokratne trditve ministrstva sledijo nedavnim poročilom, ki so navajala, da so bili ruski javni uslužbenci z dostopom do državnih skrivnosti pozvani, naj predajo svoje potne liste za namene varne hrambe. Tisti, ki so to zavrnili, naj bi imeli možnost odstopiti s položaja. V primeru zaposlenih v državnih podjetjih na nižjih ravneh odvzema potnih listov ni. A, če vložijo prošnjo za počitnice v tujini zunaj zavezniških držav Rusije, jim le-to preprosto zavrnejo in onemogočijo potovanje.

Poteza odvzema potnih listov vladnim uradnikom je še posebej nenavadna, če vzamemo v obzir vnemo, ki jo je Rusija pokazala pri izdajanju potnih listov na ukrajinskem ozemlju. Za namene “kolonizacije” na novo zasedenih območij uradniki namreč po hitrem postopku izdajajo ruske potne liste ukrajinskim državljanom.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ddr. Jaklič poudarja, da je opravljal le dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon

Potem ko se je Mladina razpisala o obstoju popoldanskega...

Bo policija ustavila nasilneža na Možino, preden bo prepozno?

"A kdo pozna tega tipa? Prejle se je drl...

Razgledno ploščad na Svetem Vidu uradno predali v namen

Priljubljena pohodniška točka je od letos bogatejša za novo...

Član Ruparjevega društva, Suad Muslimović, deležen groženj s strani skrajnih levičarjev

Četrtkova novinarska konferenca društva 1. oktober se je začela...