Na Tik Toku poteka opolzka protivladna kampanja, kjer novačijo tudi mladoletne!

Datum:

Na omrežju TikTok se je pojavil profil pod imenom “potrebni nove vlade”, ki mlade na nekoliko opolzek način vabi na volitve. Vplivnici, ena izmed njih je tudi Janja Balant, poudarjata, kako sta “potrebni”, nakar le povesta nove vlade. V enem izmed videov vplivnica poudarja, kaj narediti, “če si ful potreben”. “Primeš ga v roke. ‘Ornk’ ga zagrabiš in 24. tega aprila na volitvah obkrožiš svojega favorita,” je obrazložila s svinčnikom v roki. Sama kampanja pa ne bi bila toliko sporna, če ne bi k temu vabili tudi mladoletne, da posnamejo video, zakaj so tudi “oni potrebni nove vlade”.

Nekateri posamezniki so se predvolilne kampanje lotili na precej nenavaden način, s čimer potencialno tudi ogrožajo varnost mladih. Na družabnem omrežju TikTok se je ena izmed uporabnic odločila, da bo pritegnila pozornost z vulgarnimi videoposnetki, kjer obrazloži, “zakaj je potrebna nove vlade”. Aplikacija TikTok je lani premagala celo Google in se zavihtela na vrh najbolj priljubljenih aplikacij na svetu. Predvsem je priljubljen med mladimi, zato so nekateri prepoznali potencial tega družbenega omrežja za spodbujanje mladih k udeležbi na volitvah.

Vplivnica na Tik Toku je očitno mnenja, da bo z namigovanjem na spolnost vzbudila pozornost pri mladih, da bodo šli na volitve. V enem izmed videov drži v rokah banano in pravi: “Zdaj ko imam tvojo pozornost, pojdi 24. tega na volitve in obkroži svojega kandidata, samo skupaj lahko naredimo spremembo.” Po drugi strani pravi, “da ima zelo rada velike, ampak se tudi z malimi vse zrihta” in pri tem pokaže na dva svinčnika.

 

Nekateri so se predvolilne kampanje lotili na nenavaden način. (Foto: Tik Tok)

V enem izmed videov poudarja, kaj narediti, “če si ful potreben”. “Primeš ga v roke. ‘Ornk’ ga zagrabiš in 24. tega aprila na volitvah obkrožiš svojega favorita,” je obrazložila s svinčnikom v roki. V drugem videu pravi, da pomaga tudi, če primeš za roko punco ali fanta in ga odpelješ na volitve. Sprva seveda poudarja na besednjak o spolnosti, na koncu pa le pove, da je “potrebna nove vlade”.

https://www.tiktok.com/@potrebninovevlade/video/7077548489109933318?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7078274605757040134

V videih nastopa tudi znana slovenska TikTokerka Janja Balant, ki ima že več kot 50 tisoč sledilcev. Posamezniki svojo pozornost iščejo na različne načine in se objavijo, kot so se sami za to odločili. Pri tej kampanji pa ni samo sporno, da takšne videe gledajo tudi mladoletni, temveč jih tudi novačijo. Model Sara Trojanšek je v svoji zgodbi na Instagramu objavila sporočilo, ki ga je prejela 15-letnica v svoj predal. Mladoletnica naj bi prejela scenarij za naslednji video, ki bi ga objavili na omenjenem TikTok profilu.

https://www.tiktok.com/@potrebninovevlade/video/7073457948323843355?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

“V tem posnetku začni z nagovorom s čim pa si ti pomagaš ko si ‘ful’ potreben/a da prideš do srečnega konca? In nato poveš svoj razlog zakaj se boš letos udeležil/a volitev. Kakšne spremembe želiš, ki bo pomenila tvoj srečen konec. Pri tem pa zaradi poudarka začni prvih pet sekund, ko vprašaš /…/ fantje z robčki ali wc papirjem v roki, punce s podolgovatim objektom,” je zapisano v sporočilu, kjer še dodajajo, da se naj razlog pri poslanih videih ne ponavlja in naj posamezniki izhajajo iz sebe.

Foto: Instagram

V Inštitutu 8. marec so napovedali razširitev delovanja v družbi pred prihajajočimi volitvami. Gibanje Gremo volit zbira podpise “za odpravo škodljivih ukrepov oblasti,” so poudarili na konferenci za javnost. Kot so povedali, se je njihovemu pozivu odzvalo več kot 1300 prostovoljcev, še vedno pa vabijo nove. “Naš cilj je jasen: vzpostaviti najlepšo kampanjo, širiti besedo o pravičnejši družbi in vse spomniti, kako pomembno je, da se odpravimo na volitve. Te so naslednji referendum,” je povedala Marja Kodre.

https://www.tiktok.com/@potrebninovevlade/video/7072348334542916869?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7078274605757040134

Je takšna kampanja na Tik Toku tudi del njihovega cilja, da jim na naslednjih volitvah uspe pridobiti čim več volivcev? Vsekakor se ta kampanja ne sklada z vrednotami inštituta, ki naj bi se boril za pravice žensk. Je pa po vsej verjetnosti plod levičarskega razmišljanja, saj v enem izmed videov odkrito poudarja, zakaj si želijo zamenjati trenutno vlado. S kampanjo za “čisto vodo” pa so že dokazali, da ne izbirajo sredstev za dosego cilja. Prijavo smo posredovali na IVK inštitut za varnostno kulturo in na Slovensko združenje za varen svet, Inšpekcijo za šolstvo in socialno inšpekcijo z vprašanjem, če so takšni videi primerni za mlade, in prijavili, da jih novačijo k takšnim vsebinam.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...