Obeležitve 100. obletnice prikazovanj Marije v Fatimi se je udeležila tudi kandidatka za predsednico RS Romana Tomc

Datum:

Ljubljanski nadškof metropolit Zore je v nagovoru pri slovesni maši opozoril, da spomin na kri in solze v človeštvu še ni umrl, kljub temu pa iz dneva v dan beremo in poslušamo, s kakšno lahkoto tudi danes napenjajo moči, kako ne skoparijo z grožnjami in kako rožljajo z orožjem. Zato je fatimsko sporočilo, da moramo moliti za druge, danes glede na “napenjanje moči” v svetu toliko bolj aktualno, je izpostavil.

V Stični so v soboto obeležili 100. obletnico prikazovanj Marije v portugalski Fatimi, potekalo je tudi tradicionalno slovensko-hrvaško srečanje vernikov in predstavnikov obeh Cerkva. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore in varaždinski škof Josip Mrzljak sta izpostavila, da je molitev rožnega venca največje orožje zoper vojne, prepire in nesoglasja. Obeležitve in srečanja se je udeležila tudi predsedniška kandidatka SDS Romana Tomc.

(Foto: Demokracija)

Varaždinski škof Mrzljak je po navedbah Radia Ognjišče v pridigi poudaril, da je bilo sporočilo iz Fatime pomembno pred sto leti in je danes. Ob tem se je vprašal, ali ni danes strah pred vojno prav tako aktualen kot pred sto leti. “Največje orožje proti zlu je rožni venec, ki uniči vsako zlo,” je dejal. Dodal je še, da zlo v človeku, v narodu lahko odpravimo le z iskreno in predano molitvijo.

Dogajanje v Stični se je začelo ob 9.30 z molitveno uro, pri kateri so sodelovale različne romarske skupine iz Slovenije in Hrvaške. Ob 11. uri je sledila slovesna maša slovenskih in hrvaških škofov, s pridigama Zoreta in Mrzljaka. Po maši je sledila procesija s kipom fatimske Marije v spremstvu 64 maket fatimske kapelice. Med visokimi cerkvenimi predstavniki se je srečanja udeležilo šest hrvaških škofov in skoraj vsi slovenski.

(Foto: Demokracija)

Srečanje v Stični, na katerem se je zbralo več kot 4000 ljudi, od tega okoli 2000 iz Hrvaške, sicer predstavlja vrhunec obeležitev 100. obletnice prikazovanj v Fatimi, ki so jih letos pripravili v Cerkvi na Slovenskem.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...