Raziskava: Dve od treh pijač, ki jih ponudite otrokom, sta škodljivi za zobe

Datum:

Raziskave so pokazale, da sta kar dve tretjini vseh pijač, ki jih najpogosteje uživajo otroci v prvih razredih osnovnih šol, zelo slabe za zobe. Kar je skrb vzbujajoče, pa je tudi dejstvo, da le četrtina vseh otrok, starih med 5 in 9 let, pije vodo, medtem ko navadno mleko predstavlja le 10 odstotkov. “Dietne” gazirane pijače pa uživa kar 30 odstotkov vseh zajetih v raziskavi.

Raziskava, ki jo je opravil Natural Hydration Council, naročil paRoyal College of Surgeons, opozarja, da se je v zadnjem desetletju stanje zobkov pri najmlajših, torej tistimi pod 5 let, poslabšalo kar za 24 odstotkov. Dr. Emma Derbyshire, strokovnjakinja za prehrano, pravi: “Public Health Anglije priporoča tako odraslim kot otrokom, da sladke pijače zamenjajo za zdrave različice, kot je voda.”

“Voda poskrbi, da naše telo dobro deluje, prav tako je to ena od najboljših izbir za otroške zobke, ker je brez sladkorja,” pravi Derbyhirejeva.

Spodbudite otroke, da bodo pili vodo
Medtem ko odrasli spijejo več vode, pa je treba k temu spodbuditi še otroke, kar je vedno velik izziv. Pri tem lahko otroke opozarjajo tako starši doma kot učitelji v šoli, na primer, da je voda na voljo ves dan na kakšnem za otroke dosegljivem mestu, piše Daily Mail.

Dietne pijače vsebujejo kislino, ki poškoduje vaše zobe
Dr. Nigel Carter, izvršni direktor fundacije za zdravje zob, pa je povedal: “Pomembno je, da ljudje vedo, da so dietne pijače prav tako škodljive za zobe. Nekatere sestavine, ki so v večini teh ‘dietnih’ pijač, so fosforna kislina, citronska kislina in vinska kislina, ki so lahko škodljive in povzročajo zobno erozijo. Najboljši pijači, ki skrbita za zdravje ustne votline, sta voda in mleko.”

Marjanca Scheicher

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...