Bo Ukrajina vojne zločince preganjala tako, kot so Izraelci lovili naciste?

Datum:

V Ukrajini se pojavlja mnenje, da bi se morali zgledovati po Izraelu, ki je nacistične zločince po drugi svetovni vojni preganjal po vsem svetu. Pojavljajo se predlogi za ustanovitev ukrajinske različice Mosada. 

                   

Ukrajinski politolog Taras Zahorodni je prepričan, da bi se morala Ukrajina zgledovati po Izraelu in ustanoviti svojo različico Mosada (izraelskih specialno-obveščevalnih služb) za preganjanje ruskih vojnih zločincev po vsem svetu. Kot je spomnil, se Izrael ni mogel sprijazniti z dejstvom, da so nacistični zločinci pobegnili in se poskrili po svetu, poroča Polska Agencja Prasowa.

Izraelci so jih iskali po svetu, jih našli in peljali do Izraela. Najbolj znan je primer nemško-avstrijskega vojnega zločinca Adolfa Eichmanna, ki so ga izraelske službe odkrile v Argentini in zatem odvedle v Izrael, kjer je bil obsojen in obešen. Sedaj so drugi časi, toda Ukrajina bi se od Izraelcev lahko kaj naučila, ravnala enako …

Ruski predsednik Putin: dokler je na oblasti, mu ni mogoče soditi za vojne zločine v Ukrajini. (Vir: epa)

Prepričan je, da so do tega moralno upravičeni. Zaveda se, da je neposredno sojenje Vladimirju Putinu nemogoče, saj je diktator še vedno na čelu ruskih oblasti. Dokler bo na oblasti, bo imel pravno imuniteto, izgubil jo bo šele, ko bo funkcijo zapustil. Svet sicer že ima izkušnje z ustanavljanjem mednarodnih sodišč.

Svet ima izkušnje z mednarodnimi sodišči za vojne zločine
Spomniti gre na nürnberške procese (1945–1946), v poznejših časih pa na mednarodno sojenje v primeru zločinov na območju nekdanje Jugoslavije in v Ruandi. Na konferenci Združeni za pravico v Lvovu je bil v soboto spremenjen sporazum o skupni preiskovalni skupini za kazniva dejanja, storjena v Ukrajini. To je začetek poti za ustanovitev mednarodnega središča za pregon kaznivih dejanj ruskih vojnih zločincev.

Nacista Adolfa Eichmanna je Mosad ugrabil leta 1960, v Izraelu pa je bil obsojen na smrt. (Foto: Wikimedijina zbirka)

Zahorodni poudarja, da mora Rusija odgovarjati za svoje strahotna grozodejstva. Storiti morajo vse, kar je v njihovi moči, da bi zločince postavili pred sodišče. Mosad je bil sicer ustanovljen leta 1949. Eichmann pa je bil ugrabljen leta 1960 pred svojo hišo v Buenos Airesu, zatem pa v Izraelu obsojen na smrt.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...