V raznolikosti je bogastvo? Varnost v francoskih cerkvah zagotavljajo gumbi za klic v sili!

Datum:

V kraju Nica na jugu Francije uporabljajo omarice z varnostnimi gumbi za primer prihodnjih terorističnih napadov. Naprave so tudi v nekaterih cerkvah. To prinaša kulturna obogatitev. Takšna tehnična rešitev bi bila še pred desetletjem povsem nepredstavljiva. 

                   

V zadnjih letih se je Evropa drastično spremenila. Na božičnih sejmih lahko naenkrat spremljamo varnostne ovire, vlade pa zlorabljajo teroristične grožnje kot opravičilo za obsežno širitev pooblastil za nadzor. In sedaj je mogoče na seznam sprememb, ki so bile nazadnje uvedene na Stari celini zaradi rastoče grožnje islamskega terorizma in ostalih varnostnih tveganj na kontinentu, dodati še gumbe za nujne primere v cerkvah, poroča Remix News.

Spomnimo na teroristični napad, ki ga je izvedel 21-letni priseljenec iz Tunizije, ki je le malce predtem s čolnom prispel na italijansko Lampeduso (29. oktobra 2020). Občina je poskrbela za večjo varnost na krajih, kjer se izvaja bogoslužje, na sestanku leta 2021, pa je bila predstavljena zamisel, da se cerkve in druge bogoslužne prostore opremi z zasilnimi napravami. Enkrat je bila tovrstna naprava že uporabljena, ko se je v cerkvi pojavil mlad moški, ki se je zelo agresivno in sumljivo vedel (julija leta 2021).

Francoska policija, fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Policija je prejela informacijo s pomočjo varnostnega gumba, ki je bil nameščen po napadu leta 2020, uslužbenci policije pa so sumljivo osebo aretirali. Zadeva se je izkazala za uporabno in deluje. Ključno pri tem pa je bliskovito in učinkovito posredovanje policije. Vendar varnostni sistem ni bil nameščen po vseh cerkvah. Župnik cerkve, ki jo je 24. aprila napadel nepridiprav, je ob tem dejal, da je potrebno paziti in biti previden, vendar pa si ne želi nenehnega stopnjevanja, povečevanja tesnobe.

V Nici imajo že 1400 varnostnih omaric za klic v sili
Toda oblasti tovrstnih varnostnih naprav niso namestile zgolj v cerkvah. V Nici je sedaj 1400 tovrstnih omaric za klic v sili, vključno z bolnišnicami, šolami, kulturnimi ustanovami, kinematografi in kraji za lokalno združenje. Varnostni sistem, ki je bil zagnan leta 2015, je od začetka leta 2022 zabeležil 1700 različnih incidentov. Nica ima varnostni sistem, ki ga ne poznajo nikjer drugje po Franciji. Varnostni sistem je sprejela tudi lokalna judovska skupnost v šolah in nekaterih sinagogah.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko hrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...

[Video] Ukrajinci uničili rusko oporišče brezpilotnikov na okupiranem Krimu

Ukrajina pravi, da so njene sile uničile rusko oporišče...

[Video] Tujec brezsramno divjal po poti, namenjani reševalcem

“Kako moraš početi kaj takega?” To se sprašujejo mnogi...