Ob dnevu totalitarizmov: Slovenija potrebuje Tribunal, ki bo obsodil vojne zločin(c)e!

Datum:

Evropski parlament je leta 2009 z Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu obsodil še komunizem, kot tretji totalitarizem 20. stoletja, ki je najdlje preživel in kot takšen povzročil celo več gorja in smrti kot nacizem in fašizem skupaj. Kljub načelni obsodbi, sprejeti v evropskem parlamentu, v slovenskem parlamentu resolucija še vedno ni sprejeta. Čeprav je Slovenija navzven že lep čas del demokratične Evrope, se njeni zločin(c)i še vedno izmikajo roki pravice. Tako je v nekaterih državah Višegrajske skupine in večini držav nekdanje SFR Jugoslavije.

Projekt Justice 2.0 – epilog evropskih totalitarnih utopičnih projektov
Po skoraj treh desetletjih od padca Berlinskega zidu teptanje človeškega dostojanstva v komunističnih režimih Vzhodne in Srednje Evrope počasi le dobiva epilog. V višegrajskem demokratičnem prostoru je pred leti nastal projekt Justice 2.0, ki je privedel do uspešne obsodbe več znanih komunističnih zločincev in je nastal v okviru Platforme evropskega spomina in vesti, ki zahteva pravno obsodbo naročnikov in krvnikov umorjenih civilistov v času komunizma.

Vodilo Evropske platforme spomina in vesti je razumevanje človeškega dostojanstva, ki se mu ni mogoče odreči in je vredno brezpogojnega spoštovanja, brez ideološkega etiketiranja žrtev. Zato je kljub časovni oddaljenosti, zavezi molka s strani storilcev in maloštevilnim pričam pregon komunističnih zločincev nujno potreben. Največ pomoči potrebujejo tiste države, kjer domače pravosodje, tožilstvo in sodstvo še vedno ni pripravljeno ali sposobno začeti pregona  zločincev zoper človečnost.

Slovenski pravosodni sistem zato nujno potrebuje civilnodružbeno spodbudo, Tribunal, ki bo obsodil zločin(c)e proti človečnosti, saj etično nevzdržno stanje neobsodbe, ki se izgovarja na pomanjkanje dokazov in je v resnici ostanek starih struktur v sodstvu, ki niso ponotranjile demokratičnih vrednot družbe, uničuje moralno zdravje družbe, v kateri živimo.

Vaclav Havel: “Groza obide človeka, ko se mu postopoma odkriva, kaj se je zgodilo z družbo.”
Danes se krvniki, njihovi ideološki in finančni nasledniki izgovarjajo, da je šlo za napako, tragedijo in se ne spodobi preštevati kosti. Pobiti domobranci so bili vojni ujetniki. Pobijati vojne ujetnike, starce, ženske ter celo otroke, kot kažejo izkopi v Krimski jami in drugod, pa ne more biti tragedija, saj ne gre za kakšno nesrečno naključje s tragičnim izidom. To je nekaj povsem drugega. To je bil Zločin! Zločin, kakršnega svet ni videl. Težko ga je bilo celo misliti, še težje razumeti in v tem smislu je medvojni vosovski terorizem in povojni partizanski genocid nad slovenskim narodom travma, ki je obvisela nad narodovo zgodovino 20. stoletja in jo je treba razrešiti.

Etična pobuda za soočenje z zločinskim režimom je na civilni družbi
Praznik spomina na totalitarno preteklost Evrope in Slovenije nalaga civilni družbi odgovornost za soočenje z zločinsko preteklostjo komunističnega režima. Velik duhovni dosežek sodobne združene Evrope je obsodba vseh treh totalitarizmov 20. stoletja. Je odgovor, ki smo ga dolžni resnici, žrtvam in njihovim krvnikom, da se kaj takšnega nikoli več ne bi ponovilo. Samo tako bo civilizacija ostala notranje trdna in bo vzdržala poskuse zunanje oslabitve v obliki nezakonitih migracij, ki smo jim priča.

Projekt Justice 2.0 ustvarja pravni okvir, ki totalitarno okuženim državam v skladu s sodno prakso ESČP nalaga pozitivno obveznost, da preiskujejo, raziščejo in začnejo sodni pregon nezastarljivih zločinov zoper človečnost zaradi kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah. Glede povojnih pobojev pri nas lahko uporabimo 2. člen te konvencije, ki govori o pravici do življenja.

Teh opravil se moramo lotiti takoj, kljub uporu ideoloških naslednikov krvnikov in njihovih kolaborantov, ki se skrivajo v Cerar–Židan-Erjavčevi koaliciji in za njo ter se z zločinsko dediščino svojih ideoloških predhodnikov niso pripravljeni soočiti.

Ustanoviti je treba Tribunal, slovensko etično razsodišče, povezano z Evropsko platformo spomina in vesti, s pravnim zaledjem Justice 2.0 ter z jasno ostrino misli Leszka Kolakowskega: “Pripravljenost za boj brez sovraštva in duh spravljivosti brez popuščanja v bistvenih rečeh.”

Franci Donko

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...