Oborožena tolpa na Haitiju ugrabila 17 misijonarjev z otroki

Datum:

Oborožena tolpa na Haitiju naj bi ugrabila med 15 in 17 ameriških misijonarjev in članov njihovih družin. Čeprav ugrabitve na Haitiju niso nikakršno presenečenje, prej nekaj običajnega, pa je javnost vseeno presenetila tako številčna ugrabitev skupine tujcev.

                   

Do ugrabitve skupine ameriških misijonarjev in članov njihovih družin je prišlo v soboto, 16. oktobra 2021, na avtobusu nedaleč od Port-au-Prince, prestolnice Haitija. Med ugrabljenimi naj bi bili vsaj trije otroci. Lokalni varnostni organi so 17. oktobra 2021 za AFP potrdili, da je bilo ugrabljenih najmanj 15 ameriških državljanov.

Skupina misijonarjev se je po poročanju RT ravno vračala z ogleda sirotišnice na letališče, ko je eden od članov skupine misijonarjev v skupni pogovor prek aplikacije WhatsApp, sporočil, da so jih ugrabili. “Imajo nas za talce. Ugrabili so našega voznika. Molite, molite, molite. Ne vem, kam nas peljejo.”

Ameriško veleposlaništvo brez komentarja
Ameriško veleposlaništvo naj bi se zavedalo ugrabitve, a uradne izjave ali kakršnegakoli komentarja do sedaj še ni bilo. Z veleposlaništvom naj bi bil v stiku direktor misije, katere člani so bili ugrabljeni. Sam se je v času ugrabitve nahajal v njihovi bazi.

Umorjeni predsednik Haitija Jovenel Moïse (foto: EPA)

Haiti ni bil že lep čas, če ne celo nikoli zgled varne države, a varnostno stanje naj bi se v karibski državi še dodatno poslabšalo po atentatu na predsednika države Jovenela Moïseja julija 2021, ravno tako pa k izboljšanju stanja v državi ni pomagal avgustovski potres, v katerem je umrlo več kot 2.000 ljudi, na desettisoče pa jih je ostalo brez domov in so bili prisiljeni živeti v šotorih.

V zadnjem času se je povečalo število ugrabitev, do katerih prihaja celo pri belem dnevu. Tarče ugrabiteljev so po navadi šoloobvezni otroci, pastorji, policijske patrulje ali celo ubogi ulični prodajalci. Haiti je po številu ugrabitev na število prebivalcev na neslavnem prvem mestu. Samo v letošnjem letu so zabeležili že prek 600 ugrabitev.

300-odstotno povečanje števila ugrabitev
Po podatkih Center for Analysis and Research in Human Rights naj bi bilo do sedaj izpeljanih najmanj 628 ugrabitev, od tega je bilo ugrabljenih tudi 29 tujcev. Za primerjavo, leta 2020 je bilo po trditvah urada ZN na Haitiju pri policiji prijavljenih 234 ugrabitev. Če bodo ugrabitelji tako nadaljevali, bi lahko do konca leta govorili o štirikratnem povečanju števila ugrabitev v primerjavi z lanskim letom.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...