V Sloveniji prvi primer koronavirusa: Osebni zdravnik ga je kljub očitnim znakom samega poslal na infekcijsko kliniko! Koliko jih je medtem okužil?

Datum:

Tudi v Sloveniji so odkrili prvo okužbo z novim koronavirusom. Na to temo je minister za zdravje Aleš Šabeder ob 21.30 podal izjavo. Slovenija se je tako pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom. Pacient je prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. Obiskal je osebnega zdravnika, ki ga je kljub temu, da je imel očitne znake novega virusa, poslal na infekcijsko kliniko.

Na “prvi primer” so se odzvali tudi uporabniki Twitterja. Povzemamo nekaj odzivov (nelektorirano).

Igor Završnik: “Nekaj časa je preživel v Italiji od koder je imigriral v Slovenijo.”

Peter Jančič: “Nenavadno: po podatkih WHO so v Maroku doslej odkrili le enega okuženega s koronavirusom. V Slovenijo pa naj bi bil uvožen od tam.”

Besni Upokojenec: “A to pomeni, da bodo odpovedani vsi protesti ki so jih v petek napovedovali Muki in ostala banda, #za nekaj pa bo koristni ta Corona virus.”

Boštjan M. Zupančič: “Maročan kot domnevni pacient 0 v Sloveniji je bil kot inficiran in kužen več dni “v obtoku”. Oblasti morajo, kot je bilo rečeno, identificirati vse njegove okužene kontakte in sporočiti, kje se je oseba gibala. Od hitrega odziva pri identifikaciji je zdaj odvisna ev. zajezitev.”

Lesjak na Twitterju odgovarja na sporočilo Marjana Šarca o prvem odkritem primeru koronavirusa v Sloveniji: “Prav smešno, glavo bi dala, da bo prva okužba takoj, ko bo JJ izvoljen. Res ste bedni, kdo mislite da vam verjame, da je to prva okužba v Slo. #pravbedniste””

Rok Trdan: “Takoj naslednji dan po ustoličenju novega PV imamo uradno #koronavirus v SLO. Preveč predvidljivo. Zdaj bodo verjetno priznali tudi vse ostale.”

Drago Zadergal (Marjanu Šarcu): “V bistvu ste jo odkrili že več kot teden nazaj, vendar čakali z izjavo takoj po imenovanju Janeza Janše. Ljudje smo to predvideli, ker je res zelo očiten modus operandi odhajajoče koalicije.”

Siki: “Ravno gledala posnetek izjave in sem zgrožena, da naši novinarji nimajo nič vprašanj.Face screaming in fearkaj pa starost, kateri ZD ga je napotil, kdaj se je vrnil iz Maroka, koliko dni ima znake, živi sam, z družino, kako je prišel na kliniko – peš, bus, taxi… nič od nič. To je tema No.1 v svetu”

Nataša Košir: “Okuženi je prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo in odšel k svojemu osebnemu zdravniku, zaradi slabega počutja. Torej je okuženi Slovenec.”

Nadka: “Kje se je gibal? Kako je prišel iz Italije? Kdaj je bil na letališču v Italiji? Koliko dni je v Sloveniji? Kakšne znake bolezni ima? Haaalo novinarji?!? Šabedra ste po nekaj minutah spustili brez vprašanj!”

21:53 Zanimivo pri zgodbi je, da ga je osebni zdravnik, kljub temu, da je imel očitne znake novega virusa, samega poslal na infekcijsko kliniko, namesto, da bi poklical reševalce.

21:49 Novi koronavirus sars-cov-2 se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom na razdalji do 1,5 metra. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni.

21:47 Pacient se sedaj nahaja na infekcijski kliniki.

21:46 Da bi preprečili širjenje okužbe, raziskujejo pacientove kontakte in s kom se je družil. Minilo je nekaj dni od prihoda domov do obiska Infekcijske klinike, zato je pred zdravniki težko delo.

21:45 Zdaj raziskujejo, kje se je okužil. “Očitno gre za uvožen primer okužbe iz Maroka, zato ga moramo izprašati, kje se je gibal in kje je potoval,” so povedali na novinarski konferenci.

21:44 Dr. Maja Sočan (NIJZ)“Gre za uvožen primer. Začeli smo z našim delovanjem, kot predvidevajo protokoli. Z njim se bomo pogovorili predvsem o njegovih najbolj rizičnih kontaktih, saj so za te predvideni najbolj strogi ukrepi.”

21:42 Bili so sproženi protokoli v te namene, so povedali na ministrstvu.

21:41 Pacient je danes obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je poslal na Infekcijsko kliniko UKC Ljubljana. Po testiranju je bil vzorec pozitiven, trenutno se pacient nahaja v pripravljeni sobi UKC Ljubljana.

21:40 Ob 20.44. uri je bilo ministrstvo za zdravje s strani Mikrobiološkega laboratorija v Ljubljani obveščeno o prvem pozitivnem vzorcu pacienta. Po informacijah, ki jih imajo do zdaj, je pacient prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo.

21:38 Zdravstveni minister v odstopu Aleš Šabeder podaja izjavo o prvi okužbi s koronavirusom.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Spopad Gibanja Svoboda s Socialnimi demokrati

"Dobro je, da se Gibanje Svoboda in SD obdelujeta,...

Geopolitična šahovnica in spremembe v svetovnem redu

V sodobnem geopolitičnem okolju se razvijajo kompleksni premiki s...

Google je bil prisiljen zaustaviti prebujenski generator slik

Google je objavil, da je začasno ustavil svoj generator...