Odličen prijateljski odnos med Slovenijo in Severno Makedonijo se krepi še naprej

Datum:

Notranji minister Aleš Hojs in državni sekretar Franc Kangler sta se mudila na dvodnevnem delovnem obisku v Severni Makedoniji. Ministra za notranje zadeve Slovenije in Severne Makedonije sta v okviru obiska podpisala protokol o sodelovanju na področju boja proti trgovini z ljudmi in spolnim zlorabam otrok. Ob robu obiska pa so skupaj obiskali tudi skupino policistov na makedonsko-grški meji.

Na dvodnevnem obisku Severne Makedonije je potekalo dvostransko srečanje ministrov za notranje zadeve Slovenije Aleša Hojsa in Severne Makedonije Oliverja Spasovskega. Na srečanju sta potrdila odlično sodelovanje in prijateljski odnos med državama. Med drugim sta govorila tudi o aktualnem dogajanju v Ukrajini, pri čemer sta oba obsodila rusko agresijo in se zavzela za čimprejšnje končanje vojne.

Ministra sta se strinjala, da so nezakonite migracije na Balkanu še vedno problem
Med obiskom je bil poudarek tudi na migracijah, pri čemer je Hojs opozoril na še vedno perečo problematiko nezakonitih migracijskih tokov na Balkanu, ne glede na trenutno stanje v Ukrajini,  “ne smemo pozabiti, da se varnostne razmere v državah izvora migrantov žal ne izboljšujejo, kar še vedno predstavlja velik potencial za migracije na tem območju”, je dejal. Hojs se je ob obisku makedonske policije zahvalil za prizadevanja in delo pri preprečevanju nezakonitih migracij na zahodno-balkanski migracijski poti, pri čemer je izpostavil dobro organizacijo njihovih varnostnih organov in ključno sodelovanje med regijskimi državami pri obvladovanju razmer.

Srečanje ministra Hojsa s skupino slovenskih policistov na makedonsko-grški meji | Avtor Ministrstvo za notranje zadeve (Foto: Vlada RS)

Makedonsko-grško mejo nadzoruje tudi Slovenska policija, in sicer od leta 2016, od takrat je bilo na mejo poslanih že 63 skupin policistov. Hojs je potrdil, da bo Slovenija z napotitvami nadaljevala, če bi Severna Makedonija izrazila potrebo.

Podpisan protokol na področju boja proti trgovini z ljudmi in zlorabo otrok
Notranja ministra sta govorila tudi o sodelovanju pri boju proti organiziranemu kriminalu in terorizmu, pri čemer sta kot ključno izpostavila tesno sodelovanje in izmenjavo informacij med varnostnimi organi obeh držav. Strinjala sta se tudi o dobrem sodelovanju pri preiskavi trgovine z ljudmi, v zadnjem obdobju pa se je okrepilo tudi sodelovanje na področju boja proti spolnemu izkoriščanju otrok. Obe področji sta bili v ospredju med slovenskim predsedovanjem Svetu EU lani. Ob koncu srečanja sta ministra podpisala protokol na področju boja proti trgovini z ljudmi in zlorabi otrok, ki bo še nadgradil sodelovanje med ministrstvoma in policijama, predvsem pri identifikaciji in zaščiti žrtev teh kaznivih dejanj in zlorab.

Simbolična zasaditev vinske trte
Diplomatski odnosi med Severno Makedonijo in Slovenijo so 17. marca praznovali 30 let. Slovesnost je potekala v Skopju, kjer je udeležence nagovoril minister Aleš Hojs, ki je med drugim poudaril: “Najpomembnejša bilanca tri desetletja trajajočega dvostranskega sodelovanja je ugotovitev, da v vsem tem času med državama ni bilo nobenih težav. Slovenija in Severna Makedonija sta v tem času zgradili zgledne politične odnose, številna partnerstva na gospodarskem, kulturnem, izobraževalnem, obrambnem, policijskem in drugih področjih, krepili sodelovanje med občinami in na povsem medčloveški ravni zbližali tudi mlade generacije, ki niso imele izkušnje z življenjem v skupni državi.”

Foto: Twitter

V simbolični namen utrditve vezi pa so ob priložnosti skupaj zasadili slovensko najstarejšo vinsko trto.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Biden odstopil od kandidature

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...