Odporniške sile se v Panširju usposabljajo za boj proti talibanom

Datum:

Uporniške sile v Afganistanu so se zaobljubile, da bodo nadaljevale boj proti talibanom. Usposabljajo se v dolini Panšir, strateški točki, ki leži severno od Kabula. 

Na stotine borcev, ki se niso nikdar pokorili novim oblastem v Kabulu, so bili zasačeni, kako brodijo po vodi, z lesenimi hlodi na hrbtu, medtem ko so nekateri drugi trenirali s svojimi puškami. Šlo je za priprave na morebiten prihod talibanskih sil. Drugje pa so bili prav tako opaženi pripadniki upora v vojaški opremi in oboroženi, in sicer med korakanjem po zapuščenih ulicah gorske enklave, poroča Daily Mail.

Protitalibanske sile, poznane pod imenom Severno zavezništvo, so se zaobljubile, da se bodo borile do zadnjega in branile 170 tisoč prebivalcev, večinoma Tadžikov, ki prebivajo v dolini Panšir, ki leži med gorami Hindukuša, severno od afganistanske prestolnice. Talibani so namreč sporočili, da so na območje poslali na stotine borcev, in da je dolina Panšir že obkoljena. Govora je o poslednji trdnjavi proti talibanom.

PANJSHIR VALLEY: The valley lies around 100 miles north of Kabul, overlooked by the Hindu Kush mountains and with narrow approaches ideally suited for ambushes, the river valley stretches for miles, opening into broad meadows where its 170,000 people live

Odpor proti talibanom vodi Ahmad Masud, ki je pridobil vojaško izobrazbo v Veliki Britaniji. Gre za sina legendarnega bojevnika za svobodo doline Panšir. Masud je zatrdil, da noben talibanski borec ne bo prodrl skozi ozko sotesko v dolino. Imel je le 12 let, ko je bil njegov oče Ahmad Šah Masud, sicer mogočen gverilski borec, poznan tudi kot “Afganistanski Napoleon” in “Lev Panšira”, dva dni pred 11. septembrom 2001 umorjen s strani asasinov (morilcev), teroristične organizacije Al Kaide, ki so se predstavljali kot novinarji Al Jazeere.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...