Odprta bazilika svetega Petra za slovo od pokojnega Benedikta XVI.

Datum:

Verniki se lahko od danes zjutraj poslovijo od zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl v soboto v 96. letu starosti. Krsta z njegovimi posmrtnimi ostanki leži v baziliki svetega Petra, kjer do srede zvečer pričakujejo na tisoče vernikov. Pred baziliko se sicer že ure vije dolga kolona ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Baziliko so odprli ob 9. uri, na trgu pred njo pa je že pred zoro začela nastajati vrsta več sto čakajočih. Bazilika bo za javnost danes odprta do 19. ure, nato pa še v torek in sredo od 7. do 19. ure. Vstop je prost, rezervacije niso potrebne.

                   

Med prvimi obiskovalci, ki se poslavljajo od zaslužnega papeža, sta bila italijanska premierka Giorgia Meloni in predsednik Sergio Mattarella. Kot dodaja, krsta leži pred znamenitim Berninijevim oltarjem, stražita pa jo pripadnika švicarske garde.

Foto: epa

Posmrtne ostanke Benedikta XVI. so sicer v baziliko davi prepeljali iz vatikanskega samostana Matere Cerkve, kjer je živel od leta 2013, ko je vodenje Cerkve prepustil svojemu nasledniku, papežu Frančišku, in kjer je v soboto tudi umrl.

Vatikan je v nedeljo objavil fotografije pokojnika, kako oblečen v rdeča papeška žalna oblačila, z zlato škofovsko kapo mitro na glavi ter rožnim vencem in križem v rokah leži na mrtvaškem odru samostanske kapele. Obenem so razkrili nekaj podrobnosti o smrti zaslužnega papeža. Kot je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni, je umrl mirno, ob svojih negovalcih, njegove zadnje besede pa so bile “Gospod, ljubim te” v italijanščini.

Pogreb bo sledil v četrtek, pogrebne slovesnosti pa bo prvič v zgodovini vodil Benediktov naslednik, papež Frančišek. Kot so sporočili v Vatikanu, bo pogreb na željo pokojnika “slovesen, a preprost”. Po napovedih se ga bodo udeležili tako verniki kot visoki predstavniki držav, predvsem iz Italije in Nemčije, domovine nekdanjega papeža. Zaslužni papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra. Želel si je pokop v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., katerega posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike.

Foto: epa

Nemec Joseph Ratzinger je bil za papeža izvoljen 19. aprila 2005, na položaju je nasledil Janeza Pavla II. Kot osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja. Odstopil je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...