Odziv evropske poslanke Patricije Šulin na simbole komunizma v OŠ Ajdovščina

Datum:

Nedopustno je, da je vodstvo OŠ Danila Lokarja v Ajdovščini na včerajšnji otvoritvi nove šole v Ajdovščini izrabilo otroke v ideološke namene. Nedopustno, je, da se otroku nadene na glavo kapo z rdečo zvezdo, ki simbolizira komunistični totalitarni sistem. Tovrstno dejanje pomeni tudi žalitev vseh trpečih pod rdečo zvezdo, ki je terjala na milijone nedolžnih življenj.

                   

23. avgusta je bil vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, fašizma, nacizma in komunizma, zato je dejanje na OŠ Danila Lokarja v Ajdovščini potrebno ustrezno obravnavati in obsoditi.

Na slovenskih tleh se nahaja preko 600 množičnih grobišč, ki jih je zakrivil prav ta komunistični režim v obujanje katerega so včeraj prisilili nič hudega sluteče otroke.

Komunistični simboli so neevropski
250 tisoč otrokom in mladostnikom, ki so danes ponovno sedli v šolske klopi, smo dolžni zagotovili kvalitetno in s tujino konkurenčno izobrazbo, dolžni pa smo jim tudi podajanja resnice. Resolucija Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu nacizem, fašizem in komunizem izenačuje. Gre za tri zločinske režime, kjer je na milijone nedolžnih izgubilo življenje in vsakršno čaščenje komunističnega režima ali njihovih voditeljev je v nasprotju z omenjeno resolucijo, ki je Državni zbor RS še vedno ni potrdil, koalicija pa na ta način dopušča potvarjanje zgodovinskih dejstev. V Sloveniji tako še vedno nismo sposobni oblikovati enotnega pogleda na svojo zgodovino in s tem tudi obsoditi storilce totalitarnega režima.

Evropski parlament je večkrat opozoril tudi na to, da so se zadnji zločini proti človečnosti in dejanja genocida v Evropi dogajali še julija 1995 ter da je za boj proti nedemokratičnim, ksenofobičnim, avtoritarnim ali totalitarnim idejam in težnjam potrebna stalna budnost, ter da je treba za okrepitev evropske zavesti o zločinih, ki so jo zgrešili totalitarni in nedemokratični režimi, podpirati dokumentiranje in pričevanje o nemirni evropski preteklosti.

Na potezi je ministrica Makovčeva
Tragična preteklost Evrope je zaznamovala več generacij, žrtve je potrebno počastiti, storilce obsoditi, sprava pa mora temeljiti na resnici. Podajanje resnice pa je v rokah staršev in učiteljev. Zato je nedopustno, da vodstvo šole dovoli izrabo otrok v ideološke namene. Žal dogodek v Ajdovščini ni osamljen primer, ustreznih reakcij iz pristojnega ministrstva pa še ni.

 

Patricija Šulin

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...