Odziv ministrstva za zdravje na napačne navedbe glede ustreznosti hitrih testov

Datum:

Verifikacija Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter interna analiza Ministrstva za zdravje dokazujeta, da so testi ustrezni in izpolnjujejo zahteve skladne s pogodbo. Zavajajoče je, da se parcialno navaja le posamezne vrednosti občutljivosti in specifičnosti testov. Vse interpretacije, ki se danes pojavljajo v javnosti glede neustreznosti testov, so posledica enoznačnega laičnega interpretiranja podatkov.

                   

Pri interpretaciji verifikacije hitrih testov in interni analizi podatkov Ministrstva za zdravje je potrebno gledati podatke celovito in razumeti, kaj je namen hitrih testov. Hitri testi so namenjeni temu, da čim hitreje in na čim bolj enostaven način prepoznamo v populaciji pozitivne posameznike ter s tem lažje obvladujemo epidemijo. Hitri testi niso 100 odstotno zanesljivi, zlati pri testiranju s PCR testi.

Poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki je verificiral teste, ki jih je dobavilo podjetje Majbert kaže, da so z metodo PCR in hitrimi antigenskimi testi analizirali 934 brisov, od tega 374 oseb s simptomi covida-19 in 560 oseb brez simptomov. Med vsemi vzorci so s PCR testi ugotovili, da jih je 202 pozitivnih in 732 negativnih, medtem ko z antigenskimi testi potrdili okužbo v 168 vzorcih, negativnih pa je bilo 766 vzorcev. To pomeni, da so s PCR metodo dokazali, da so bili trije vzorci pri katerih je hitri test pokazal okužbo, v resnici negativni. Lažno negativnih pa je bilo 37 vzorcev.

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Občutljivost hitrih testov v celotni skupini preiskovancev je 81,68 odstotkov, specifičnost pa 99,59 odstotna. Pri skupini simptomatskih preiskovancev je občutljivost 85,33 odstotna, specifičnost pa 98,42 odstotna. Ob tem še pojasnjujejo, da je proizvajalec v javnem razpisu deklariral ugotavljanje vrednosti brisa v idealnih pogojih.

V skupini brezsimptomnih preiskovancev je občutljivost 44,44 odstotna in specifičnost sto odstotna. Pod temi rezultati je jasno zapisano, da ni bil dosežen 50 PCR pozitivnih preiskovancev, zato bo NLZOH nadaljeval z vzorčenjem. Vendar pa je bila z visokim številom PCR negativnih testov zagotovljena sto odstotna specifičnost brezsimptomnih preiskovancev. V zaključku prav tako NLZOH pod točko 4. navaja, da se je potrdila visoka specifičnost HAT, kar ob pravilni izvedbi testa pomeni, da daje zelo malo lažnih pozitivnih rezultatov.

Na MZ so opravili so tudi interno analizo testov, ki je pokazala 93,06 odstotno specifičnost in 81,18 odstotkov testov
Verifikacija NLZOH in interna analiza MZ dokazujeta, da so testi ustrezni in izpolnjujejo zahteve, skladne s pogodbo. Zavajajoče je, da se parcialno navaja le posamezne vrednosti občutljivosti in specifičnosti testov. Vse interpretacije, ki se danes pojavljajo v javnosti glede neustreznosti testov, so posledica enoznačnega laičnega interpretiranja podatkov. Napačne interpretacije na ministrstvu za zdravje obžalujejo, saj pri ljudeh zbujajo negotovost in dvome, ter jih s tem odvračajo od udeležbe na hitrem testiranju, ki se je izkazal za enega izmed učinkovitejših ukrepov pri zajezitvi širjenja epidemije.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...