Po lanski uspešni prvi izvedbi se kulinarični festival Okusi kranjskih miz letos širi iz Kranja še na občine Naklo, Tržič, Preddvor in Cerklje na Gorenjskem. Lani je sodelovalo šest gostiln, letos pa bo posebne menije v času festivala, ki se začenja danes, ponujalo že 17 gostiln. Organizatorji si želijo, da bi festival prerasel regijski dogodek.
Kot je pred začetkom 2. Okusov kranjskih miz na sredini novinarske konference na Brdu pri Kranju povedal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh, so na lanski premierni izvedbi festivala dosegli nadpovprečen rezultat. “Imeli smo okoli 700 gostov, kar je dalo jasen signal, da moramo projekt nadaljevati,” je povedal Malovrh in dodal, da so tako sodelujoči gostinci kot občina izrazili željo, da bi dogodek v prihodnje še razširili.
Letos so se jim tako pridružile tudi nekatere bližnje občine in tamkajšnji gostinci. Lanskim šestim sodelujočim se je priključilo še 11 drugih restavracij. Tako na letošnjem festivalu sodeluje 10 kranjskih gostincev in sedem restavracij iz Tržiča, Naklega, Preddvora in Cerkelj. Kot je prepričan Malovrh, imajo v bližnjih občinah kar nekaj rezerve, da bi lahko v prihodnjih letih število sodelujočih občin in ponudnikov še povečali ter pripravili Okuse spodnje gorenjske regije.
Izpostavil je, da je namen festivala predstaviti čim več kakovostnih lokalnih jedi in s tem poskrbeti za promocijo ne le gostincev, temveč tudi pridelovalcev in predelovalcev hrane v lokalnem okolju. “Naše gostilne kakovostno dopolnjujejo našo turistično in kulturno ponudbo,” je dejal Malovrh in dodal, da gre – tako kot ljubezen – tudi turizem skozi želodec. Gostinci tako igrajo zelo pomembno vlogo pri razvoju turizma.
Jedilniki po 29 evrov
Vseh 17 gostiln bo od danes pa do 26. maja ponujalo posebne jedilnike po enotni ceni 29 evrov. Gostinci, ki jim sodelovanje na festivalu predstavlja tudi izziv oblikovanja novih menijev, so na novinarski konferenci obljubili pestre jedilnike, prežete s sezonskimi okusi. Zasnovali so jih z mislijo na to, da gostom kar najokusneje predstavijo sestavine, ki jih pridelujejo lokalni dobavitelji, s katerimi gostinci tesno sodelujejo.
Vodja prodajne službe JGZ Brdo Dimitrij Piciga je kot enega glavnih razlogov za sodelovanje Restavracije Elegans hotela Brdo navedel pomembnost trajnostne ponudbe za goste. Pojasnil je, da želijo v JGZ Brdo tudi v svoje protokolarne storitve vključiti čim več lokalnosti. Izpostavil je pomen sodelovanja in izmenjave izkušenj tako med partnerji v regiji kot z drugimi gostinci, zavodi in dobavitelji.
STA