Orban ne bo dopustil, da EU pometa s Poljsko: “Inkvizicija zoper Poljsko ne more uspeti”

Datum:

Madžarska podpira Poljsko, ki zavrača vmešavanje Bruslja v notranjo politiko.

                   

Brez dvoma je, da Madžarska podpira prizadevanja Poljske, da bi razširila vladni nadzor nad svojimi sodišči kljub nasprotovanju Bruslja. Očitno je, da se Evropska unija tudi razdvaja, kar se vidi tudi po tem, da njene vzhodne članice vse bolj zavračajo vmešavanje bruseljskih velikanov z Zahoda.

Na stran Poljske je stopil madžarski premier Viktor Orban  Poljska namreč bije boj proti “inkviziciji” EU, ki želi nadzorovati pravni red na Poljskem. Orban je v svojem govoru, ki ga je imel na srečanju konservativnih voditeljev v Baile Tusnadu v Romuniji, izjavil: “Inkvizicija zoper Poljsko nikoli ne more uspeti, ker bo Madžarska uporabila vse pravne možnosti v Evropski uniji, da bo pokazala solidarnost s Poljaki.”

Tusk pa podprl protestnike …
Poljska je preoblikovala vrhovno sodišče kljub množičnim protestom proti tej spremembi in kljub grožnjam EU, da bodo temu sledile sankcije. Oba domova poljskega parlamenta sta namreč potrdila zakon, da bo pravosodni minister lahko izbiral kandidate za sodnike, vseh 25 članov sodnega sveta pa bo imenoval parlament. Tuji mediji pišejo, da bo njihov pravosodni minister imenoval predsednike vseh sodišč, v šestih mesecih pa bo lahko predsednika sodišča zamenjal, ne da bi za to navedel razlog. Vseeno pa mora dokument podpisati še poljski predsednik Andrzej Duda. Poljske demonstrante, ki so po potrditvi tega zakona protestirali na ulicah, je podprl predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, sicer nekdanji poljski premier. “Ti ljudje so na ulicah zaradi čudovite zaskrbljenosti za Poljsko, da bi postala boljša. Pozivam predsednika, naj ne prezre teh ljudi, ker je v njih le dobro,” je izjavil.

Politična elita se je obrnila proti svojim ljudem
Na signale, da se mnenja EU in njenih držav članic vse pogosteje delijo, pa je opozoril Orban, ki je podpredsednika Komisije Fransa Timmermansa, Donalda Tuska in nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza obtožil naraščajočega vmešavanja. Ob tem je navedel še anketo o volitvah, ki jo je njegova vlada naročila v 28 državah članicah EU in ki je razkrila, da evropski voditelji niso v stiku z javnostjo. Dejal je: “Ko se politična elita obrne proti svojim ljudem, vedno potrebuje inkvizitorja, ki stopi proti tistim, ki govorijo.” Kot inkvizitorja je s tem mislil podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, piše Express.

Madžarska je neodvisni borec proti EU
Orban je bil kritičen tudi do Schulza, ki je nekoč izjavil, da se morajo države, ki niso izkazale solidarnosti, soočiti s finančnimi sankcijami. Orban je sicer že večkrat opozoril na vmešavanje EU proti demokratičnim svoboščinam ter se vedno postavil na stran krivično zatiranih. Zato tudi mediji upravičeno pišejo, da se Madžarska pojavlja kot neodvisni borec proti EU, kadar se le-ta vmešava v zadeve držav članic.

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...

Tudi to je kurban bajram

Z nedeljsko jutranjo molitvijo so muslimanski verniki pričeli s...