Orban: Sodba Sodišča EU (ECJ) je resna kršitev prava EU

Datum:

Poleg levo nagnjenega Evropskega parlamenta je Sodišče EU (ECJ) odigralo ključno vlogo pri tem, da zahodne civilizacije usodno ječijo pod pritiskom prekomernih in nekontroliranih migracij – predvsem ljudi, ki se nikoli ne nameravajo asimilirati. Da je prav evropsko sodišče eden glavnih akterjev te tragedije Evrope, je znova dokazalo z zadnjo sodbo proti Madžarski.

                   

Sodišče EU je Madžarski namreč naložilo več kot 200 milijonov evrov kazni zaradi azilne politike. Madžarska mora plačati več kot 200 milijonov evrov in še po milijon evrov za vsak dan zamude zaradi neizvršitve sodbe sodišča iz leta 2020 na področju azilne politike. Kot je poudarilo, neizpolnjevanje obveznosti, ki vključuje izogibanje uporabi skupne politike EU, pomeni novo in izjemno resno kršitev prava EU.

“Odločitev ECJ, da Madžarsko kaznuje z 200 milijoni evrov plus z enim milijonom evrov dnevno (!!!) zaradi obrambe meja Evropske unije, je nezaslišana in nesprejemljiva. Zdi se, da so bruseljskim birokratom ilegalni #migranti pomembnejši od lastnih evropskih državljanov,” se je na socialnem omrežju X oglasil predsednik madžarske vlade Viktor Orban.

Tožba Evropske komisije iz leta 2020

Sodišče je decembra 2020 razsodilo, da Madžarska ni spoštovala politik bloka glede podeljevanja mednarodne zaščite in vračanja nezakonitih migrantov. Evropska komisija, izvršna veja bloka, je sprožila nov sodni postopek, v katerem je zahtevala finančne sankcije.

Sodišče je v četrtkovi izjavi zapisalo: “Sodišče v svoji sodbi ugotavlja, da Madžarska ni sprejela potrebnih ukrepov za izpolnitev sodbe iz leta 2020. Ta neuspeh, ki sestoji iz namernega izogibanja uporabi skupne politike EU kot celote, predstavlja izjemno resno kršitev prava EU brez primere.”

Madžarsko južno mejo oblegajo migranti (Foto: epa)

Sporni zakon

Po pandemiji covida-19 leta 2020 je vlada sprejela zakon, ki ljudi, ki iščejo mednarodno zaščito, napoti v Beograd ali Kijev, da tam zaprosijo za potovalno dovoljenje na svojih veleposlaništvih za vstop na Madžarsko.

Evropska komisija je Madžarsko zaradi zakona tožila pred Sodiščem EU in vztrajala, da država ni izpolnila svojih obveznosti skladno s pravili 27-članskega bloka. Pravila zavezujejo vse države članice k skupnim postopkom za dodelitev azila.

Ljudje imajo pravico zaprositi za azil ali druge oblike mednarodne zaščite, če se bojijo za svojo varnost v svojih matičnih državah ali se soočajo z možnostjo preganjanja zaradi svoje rase, vere, etničnega porekla, spola ali druge diskriminacije. Težava pa nastane, ker lahko praktično vsak nedokumentiran migrant trdi, da mu v matični državi grozi pregon, kar defacto pomeni politiko odprtih vrat, ki je od leta 2015 v države EU pripeljala na milijone migrantov.

Evropsko sodišče v preteklosti znano po skrajno levih stališčih

Evropsko sodišče (EJC) je v preteklosti bolj kot pravna inštitucija delovalo kot kakšna skrajno leva nevladna organizacija. Tako je denimo leta 2019 odločilo, da države članice EU nimajo pravice vreči prosilcev za azil iz azilnih domov, niti v primeru, ko so ti nasilni. Evropsko sodišče vztraja, da morajo države članice EU skrbeti za zagotavljanje osnovnih pravic prosilcem za azil “stalno in brez prekinitev”.

Evropsko sodišče je v primeru afganistanskega migranta proti Belgiji prisodilo v prid migranta. Omenjeni prosilec za azil je namreč stanoval v azilnem domu, kjer se je stepel z drugimi migranti, zaradi česar so ga za 15 dni vrgli iz doma.

Neizvoljeno sodišče posega v mejno suverenost?

Pri tem je kritično predvsem to, da neizvoljeni sodniki (navadno iz milijeja liberalnih in socialističnih akademskih krogov) odločajo o varovanju suverenih mej držav EU, kar pomeni, da se precejšen del suverenosti prenese iz držav članic na Bruselj. To je seveda pravno sporno, saj državljani posameznih nacionalnih držav niso volili za sodnike, volili pa so za politike, ki potem implementirajo migrantsko politiko. Tožba proti Madžarski je precedenčna sodba, ki ima celo potencial, da vpliva na bodočnost EU integracij. Bo katera od držav sploh še upala vstopiti, če bo cena za dostop do prostega trga ta, da mora sprejemati nezakonite migrante skladno z navodili Bruslja?

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...