Organizacija Media Freedom Rapid Response pripravila nov udarec za Slovenijo pred predsedovanjem EU

Datum:

Organizacija Media Freedom Rapid Response je danes v javnost lansirala nov udarec proti slovenski vladi. Gre seveda za konstrukt pred predsedovanjem EU. Tudi tokrat so se v organizaciji, ki jo očitno z dezinformacijami zalagajo levi novinarji, spotaknili ob vlado Janeza Janše in ponovnih obtožb o tem, kako uničuje medije. Medtem ko sami zagovarjajo večjo pluralnost, na drugi strani v poročilu menijo, da pojav alternativnih medijev ogroža medijsko pluralnost v Sloveniji. Razumi, kdor more.

Pred samim pričetkom predsedovanja Slovenije EU smo priča še enemu napadu na vlado Janeza Janše, ki ga ponovno obtožujejo sistemskega spodkopavanja “kritičnih” medijev. Kot so zapisali v poročilu, naj bi Janša vse od prihoda na oblast skušal oslabiti medije, kot pojasnjujejo, pa naj bi s pomočjo stranke SDS želel preoblikovati medijsko krajino po njegovo oziroma, da bi ta bila prilagojena njegovemu načinu vladanja.

V nadaljevanju skušajo celo prikazovati, da se Janša loteva “agresivnih” metod, s katerimi naj bi želel utišati STA s pomočjo zakonodajnih in administrativnih metod. Pri tem je vsekakor potrebno omeniti, da je vlada uredila financiranje STA, medtem ko ta svojih finančnih izkazov še vedno ni pokazala. Premierja prikazujejo kot zlobno bitje, “ki žali in uničuje integriteto teh institucij”.

V nadaljevanju sicer omenijo, da jim je vlada ponudila sredstva, a jih moti, da bi morala STA prikazovati svoje finančne rezultate, kljub temu, da je agencija v 100-odstotni lasti države. “Prepričani smo, da vlada to počne samo zaradi neprestane kritike, ki jo je prejela za ta dejanja, in si želi popraviti situacijo še pred predsedovanjem EU,” so dodali.  V nadaljevanju Janšo in njegove privržence še obtožujejo, da stopnjujejo stopnjo strupenih debat z žaljenjem in podcenjevanjem novinarjev kar prek vladnih kanalov. Ta hujskaški pristop naj bi v tem primeru vplival na samocenzuro novinarjev in na povečan pritisk na novinarje. Pri tem izpostavijo staro zgodbo o seksističnih napadih na novinarke.

Posebej izpostavljajo, da naj bi stranka SDS v ozadju gradila pot za omejitev kritičnega novinarstva v glavnih medijih, gradila pa naj bi kar na “partizanskih” izpostavah njihovih medijev. Kot še poudarjajo, naj bi propagando povečevali na način nagrajevanja z donosnimi državnimi pogodbami, medtem ko skušajo javnost celo prepričati, da ti izvajajo pritiske na urednike in s tem ogrožajo obstoj največjih medijev. V nadaljevanju vse skupaj povežejo v zaskrbljenost, da gre za povezanost z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Menijo, da večja uravnoteženost medijev postaja vse večja neuravnoteženost
Prepričani so, da gre za nadzor medijev s pomočjo Orbana in pri tem izpostavljajo, da je slovenski telekomunikacijski ponudnik ustavil prodajo svojega medija, saj so Madžari ponuditi višjo vrednost. Kot je poudaril sam Janša, v tem ni videl nobene spornosti, saj je prepričan, da bi moral biti slovenski medijski prostor veliko bolj uravnotežen, saj nam že dolgo usodo krojijo v večini levo usmerjeni mediji. V nadaljevanju ponovno očitajo, da gre v tem primeru za vmešavanje v uredniško politiko in v nasprotju z Janšo trdijo, da se je s tem zmanjšala pluralnost medijev. V poročilu, ki je nastalo v dvotedenski raziskavi prek spleta, izražajo prepričanje, da je Janša “splošna nevarnost” medijem.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...