Pahor ujezil Srbe, ti so nam poslali protestno noto

Datum:

Jezo Srbije je predsednik Pahor izzval, ko je podprl vključevanje Kosova v mednarodne organizacije in ocenil, da bi ga morale priznati vse države.

                   

Srbija je Sloveniji danes vročila protestno noto zaradi izjave predsednika Boruta Pahorja, v kateri je pozval k priznanju Kosova in njegovi podpori v članstvu mednarodnih organizacij ter integracij.

Pahor je te – za Srbijo sporne – besede izrekel pred dnevi ob obisku kosovskega predsednika Hashima Thacija, zato je srbsko ministrstvo za zunanje zadeve opozorilo slovenskega veleposlanika v Beogradu Vladimirja Gašpariča in mu vročilo protestno noto.

Pahor škodil srbsko-kosovskim odnosom?
Srbsko zunanje ministrstvo opozarja, da se ni zgodilo prvič, da slovenski politiki pozivajo k enostranskemu priznanju neodvisnosti Kosova, kar ogroža interese Srbije, je navedeno v protestni noti. Prav tako Srbi pravijo, da “izjave slovenskih politikov v zvezi z enostransko proglasitvijo neodvisnosti Kosova pomembno izpodrivajo napore, ki jih Srbija in EU vlagata v statusno nevtralni dialog med Beogradom in Prištino”.

Slovenski strani zato srbsko ministrstvo priporoča, da se v prihodnje takšnih in podobnih izjav, ki prinašajo škodo bilateralnim odnosom in medosebnemu zaupanju med državama, vzdrži, poroča Večernji list.

Kosovo je februarja 2008 razglasilo neodvisnost, ki jo je do sedaj priznalo 96 držav, od tega 22 članic Evropske unije. Srbija vztraja na svojih stališčih, da neodvisnosti Kosova ne bo nikoli priznala.

M. P.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...