Kakšna usoda čaka Palomo v rokah Poljakov

Datum:

Sladkogorska tovarna papirja Paloma je po več ur trajajoči skupščini vendarle dobila novega večinskega lastnika, saj so delničarji potrdili prepotrebno 15 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo podjetja. Več kot 70-odstotni lastniki so postali Poljaki.

S podporo 71-odstotnega državnega lastnika SDH v družbo lastniško vstopa poljski sklad Abris Capital, ki je ponudil 3,3 evra za delnico.

Slovaškemu skladu Eco Invest tako preko nasprotnega predloga manjšega dela delničarjev ni uspelo priti do lastništva Palome. Slednji se je preko Nevene Tee Gorjup v igro za prevzem Palome vključil šele tik pred prazniki z enako visoko ponudbo dokapitalizacije, a s krajšim rokom plačila, delničarjem pa je ponudil po 3,51 evra za delnico.

18 milijonov evrov dokapitalizacije
Na včerajšnji skupščini so kar dvakrat zvišali ponudbo. Zadnja je bila 18 milijonov evrov dokapitalizacije ter 4,01 evra za delnico. Da mislijo resno, so pokazali tudi s tem, da sta sredi skupščine s Slovaške prispela predstavnika Eco Investa Miloslav Čurilla in Miroslav Vajs, ki pa očitno nista uspela prepričati večinskega lastnika Palome. Gorjupova je zato že napovedala izpodbojno tožbo.

Zgodovinski dan za Palomo
Kot je po skupščini povedal prvi mož Palome Tadej Gosak, gre pri današnji odločitvi skupščine za zgodovinski dan za Palomo. Prepričan je, da so s tem pridobili nujno potreben kapital za posodobitev proizvodnje in izboljšavo logističnih zmogljivosti ter kakovostnega investitorja za nadaljnji razvoj družbe.

“Zadovoljen sem, da so naši delničarji videli pozitivno zgodbo v odnosu do investitorja in ga tudi z veliko večino potrdili,” je dejal Gosak in v zvezi z zavrnitvijo višje ponudbe dejal le, da ni naloga uprave, da se opredeljuje do teh predlogov.

Glavno besedo je imel SDH
Glavno besedo pri razpletu skupščine je imel Slovenski državni holding (SDH), ki je o svoji odločitvi kljub pogojni predhodni podpori poljskim vlagateljem molčal vse do začetka skupščine. Z izbiro Abrisa se je odrekel višjemu iztržku od prodaje deleža. Kot je po skupščini povedal prvi mož SDH Marko Jazbec, so imeli za takšno odločitev vsa potrebna pooblastila.

Abris Capital je neodvisni zasebni finančni sklad, ki je osredotočen na srednje velika podjetja v srednji in vzhodni Evropi. Z več kot 770 milijoni evrov investicijskega kapitala ima finančno podporo različnih vodilnih globalnih investicijskih organizacij, vključno s korporativnimi in javnimi pokojninskimi skladi, finančnimi institucijami, zavarovalnicami in ameriškimi univerzitetnimi skrbniškimi skladi.

 

V Palominem sindikatu Pergam so zadovolji, da je končno prišlo do prepotreben dokapitalizacije. Kot je povedala predsednica sindikata Nives Hrovat, “podjetje potrebuje svež kapital in investicije v zastarelo proizvodnjo.”

 

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...