fbpx

Nekdanji prvi šef SOVE Damir Črnčec opozarja: V Sloveniji ne sme ostati niti en migrant

Damir Črnčec, častnik, obveščevalec, profesor in trenutno svetovalec obrambnega ministrstva Črne gore na njeni poti v zvezo NATO. Odgovore servira kratko in jedrnato, brez odvečnih besed, kot se za nekdanjega prvega obveščevalca v državi spodobi.

Iz njegovih besed veje samozavest in odločnost, isto pa pričakuje tudi od naših politikov. V Sloveniji ne sme ostati niti en migrant, je prepričan. Zakaj? Ker ne smemo dovoliti, da bi se Slovenija arabizirala, islamizirala in šeriatizirala. Pravi, da bi se morali zanesti predvsem sami nase, saj na ostalo težko vplivamo.

Gospod Črnčec, ste eden redkih, ki že od samega začetka opozarja na varnostni problem množičnega prihoda migrantov. Na podlagi česa ste vseskozi ocenjevali, da ne gre toliko za humanitarno kot pa varnostno krizo?
Nekateri trendi so v obveščevalno-varnostnih strukturah znani že dolgo. Bogata Evropa je tarča množičnih migracij in ta trend ne bo usahnil, saj ni povezan samo z dogodki v Siriji. Tukaj je še vprašanje severne Afrike, nasilja na Bližnjem vzhodu, predvsem pa vprašanje natalitete v Evropi, ki je veliko slabša kot v izvornih deželah migrantov. Nataliteta v Evropi se giblje okoli 1,2 do 1,3 otroke na prebivalca, medtem ko se tam giblje od 5 do 6. Iz tega izhaja logično spoznanje, pred katerim si evropska politična sfera zatiska oči. Migrantski tok ne bo kar tako presahnil. Potrebno ga bo ustaviti.

“V Maroku in Alžiriji imami v džamijah že desetletja pridigajo, da je nataliteta njihova prihodnost, da bodo z demografijo, kot je napovedal že Gadafi, osvojili Evropo.”

V svojih zapisih trdite, da gre za pravo invazijo na Evropo. Menda ne sklepate, da lahko milijon migrantov zasede celotno Evropo?
Nobenega dvoma ni, da gre za invazijo – sistematično invazijo, ki jo lahko primerjamo s turškimi vpadi. Danes prihaja na grške otoke dnevno 3000 ljudi, kar na letni ravni znese milijon ljudi. Evropski politiki so sedaj začeli priznavati, da pričakujejo do 10 milijonov migrantov, jaz pa menim, da jih je lahko še več. To potrjujejo tudi projekcije o rasti prebivalstva v Afriki v naslednjih desetletjih. Projekcije kažejo, da se bo prebivalstvo v prihodnosti povečalo z 1,3 na 3 milijarde. S tega vidika je tudi 10 milijonov migrantov skromna ocena.

Glavni problem Evropske unije vidim v pomanjkljivem sistemu odločanja, popolni odsotnosti vizije in sposobnosti, kako se soočiti s tem problemom. Evropska politika se je namesto za soočanje s problemom odločila za laži. Vztrajno trdijo, da prihajajo begunci, čeprav smo lahko na slovenski tleh videli, da gre pravzaprav za prihod organizirane vojske večinoma mladih moških. Nezakoniti migrantski valovi, ki so prihajali, so bili organizirani in usposobljeni – tudi s strani varnostno-obveščevalnih struktur v Turčiji. Vabilo, ki ga je dala nemška kanclerka, se je izkazalo kot velika napaka.

V Evropi moti in bega tudi popolna odsotnost strategije, kako se soočiti s problemom. Vidim samo kratkotrajno, kratkoročno gašenje požara in kot vidimo, so bile države to težavo prisiljene razreševati same. Madžarska se je znašla na svoj način. Mislim, da bi morala tudi Slovenija postaviti jasno stališče. V Sloveniji ne bi smeli dovoliti nobenih nezakonitih arabskih migrantov, ki prehajajo schengen na nezakonit način in so de facto povzročili tudi največjo krizo v zgodovini njegovega obstoja.

Na kakšen način si predstavljate, da bodo ti migranti vplivali na prihodnost Evrope? Federica Mogherini je dejala, da je politični islam del prihodnosti v Evropi.
Ali sploh obstaja politični islam? To je popolnoma zgrešena definicija. Obstaja samo islam. Mogherinijivi predlagam, da se seznani s tem, kaj sta islam in Eurabia v epskih delih njene pokojne sorojakinje Oriane Fallaci. Trende v islamu pa vidimo sami – množična posilstva na Švedskem, v Nemčiji, na Finskem itd. Tovrstna dejanja odločno obsojam, pogrešal pa sem odločen glas samooklicanih feministk, tudi slovenskih. In glasu ni bilo. Popolnoma zgrešena so tudi pričakovanja samooklicanih feministk, kaj nas čaka, če bomo nadaljevali po tej poti. V Maroku in Alžiriji imami v džamijah že desetletja pridigajo, da je nataliteta njihova prihodnost, da bodo z demografijo, kot je napovedal že Gadafi, osvojili Evropo.

Zatiskanje oči pred tem ne more biti del Evrope, v kateri želimo v prihodnosti živeti. Nastaja razkorak med staro Evropo, ki ne razume, kaj se dogaja okoli nje, in vzhodno Evropo, torej Poljsko, Madžarsko, Češko, Slovaško in baltskimi državami, ki so ohranile razum. Vesel sem, da je prišlo do tega spoznanja. Mislim, da je to tudi edina prava izbira za Slovenijo v prihodnje.

Ko je Orban poleti postavil ograjo, se je t. i. stara Evropa zgražala, sedaj pa njeni predstavniki priznavajo, da je imel prav. Zgražajo se tudi sedaj, ko Orban trdi, da bi bilo na meji z Grčijo potrebno postaviti ograjo. Bodo tudi tokrat morali požreti svoje besede?
Nekaj časa nazaj sem pisal o pomorski blokadi Turčije. Zid v Grčiji bi zaustavil invazijo, vendar je potrebno razumeti, da bi imeli s postavitvijo zidu kup tehničnih težav. Kot veste sami, je Grčija polna otokov, na katere organizirano prihajajo migranti, ki jih pošilja Turčija. Hkrati pa se je Grčija do sedaj pokazala vse prej kot kredibilen partner. Blizu pa mi je tudi ideja Madžarske, ki podpira gradnjo ograje na meji med Makedonijo in Grčijo – in ne samo na meji med Grčijo in Turčijo.

Vprašanje, ki pa se mi zastavlja, je, ali Slovenija postaja južna meje Evrope. Mislim, da do tega prihaja samo po sebi, to pa bi lahko pomenilo gradnjo konkretnejšega zidu – takšnega, kot je na Madžarskem. S tem bi zaprli balkansko pot v Evropo, odprli pa tudi kup drugih možnosti za reševanje teh težav v prihodnje. Do sedaj smo v tej smeri naredili samo prvi korak, postavili smo simbolično ograjo. Čakam na nadaljnje korake.

Zakaj Cerar ne zapre meja?
Danes spremljamo, kako evropske nacionalne vlade, vključno z našo, kršijo pravila schengna in nacionalno zakonodajo. Vlade so postale največji organizatorji nezakonitih migracij, ki so kazniva dejanja. Policisti tudi sami priznavajo, da so pri izvajanju teh kaznivih dejanj prisiljeni asistirati. To velja za cel kup držav, tako za Nemčijo in seveda za Slovenijo. Ilegalni migranti prehajajo mejo z ogromnimi količinami denarja, znani so primeri posameznikov s 50.000 in 300.000 evri. Kakšna so navodila slovenski policiji? Nikakršna.

Po drugi strani pa, če boste hoteli vi, državljan Republike Slovenije, čez mejo priti z več kot 10.000 evri, vam bo slovenska policija to pobrala, plačali pa boste tudi kazen. Ilegalni migranti pa ohranijo denar in dobijo še nastanitev, prehrano in brezplačni prevoz na stroške nas, davkoplačevalcev. Pri tem se sprašujem – od kod jim ta denar in kje so naše pravice?

Nato se jih spusti naprej brez dokumentov in identifikacije, pri tem pa vidimo, da je Slovenija vedno bolj obdana z mejami iz starega režima. Slovenci se moramo na meji z Avstrijo spet izkazovati z dokumenti, to pa je degradacija vsega, kar smo s svojo državo dosegli v zadnjih 25 letih. Samo to dejstvo, da smo se znašli v situaciji, v kateri imamo na mejah znotraj Evrope mejno kontrolo, bi moralo biti dovolj za iskanje zelo jasne odgovornosti tistih, ki so Slovenijo pripeljali v ta položaj. In kje so povračilni ukrepi za avstrijske državljane na poti v Slovenijo?

“Zavarovati moramo lastne meje ter na meji zagotoviti schengenske standarde.”

Slovenska politična elita po drugi strani krivdo vali na Hrvate. So res za vse slovenske težave krivi Hrvati?
Slovenija bi se morala predvsem pogledati v ogledalo.

Kako bi lahko Cerar prepričal Hrvate, da bi začeli nazaj sprejemati migrante, ki bi eventuelno prispeli iz Avstrije?
V Sloveniji ne sme ostati niti en migrant, saj si ne želimo islamizacije ali arabizacije Slovenije. Ne želimo si množičnih posilstev, nasilja in drugih kriminalnih dejanj. Vse moramo narediti, da jih vrnemo čez mejo. V primeru, da Hrvati ne bi želeli sprejemati migrantov, bi se Cerar lahko uprl Avstriji? Obstaja za to realna možnost? Nujno je predvsem, da zapremo vse svoje meje, tako kot jih bodo zaprli tudi drugi, o tem ne more biti debate. Nadzor meja je osnovni atribut suverenosti vsake države.

Glede na to, da nam ne zaupata ne Avstrija in ne Italija, ali je realno, da Slovenija sploh še ostane v schengnu?
Težko je napovedovati, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Bistveno je, da mi naredimo vse, kar je v naši moči in v našem nacionalnem interesu. Zavarovati moramo lastne meje ter na meji zagotoviti schengenske standarde.

Mislite, da ima policija sploh dovolj kapacitet, da zavaruje lastne meje?
Kapacitete so povsod omejene, velja jih uporabiti skrajno racionalno. Glavni težavi sta nedvomno podfinanciran sistem nacionalne varnosti ter upravičen dvom državljanov v voljo in sposobnost ključnih odločevalcev.

Bi lahko našteli glavne napake ali laži, ki so jih ti odločevalci (Cerar, Györkös, Šefic ) storili v povezavi z migrantsko krizo?
Vsi spremljamo, kaj se dogaja, govoriti o konkretnih lažeh se mi ne zdi potrebno. Izredno pomembno pa se mi zdi, da od naših oblastnikov slišimo, kje je danes Slovenija, kakšno je naše stališče in vizija ter kakšna bo Slovenija čez pet let. Tisti, ki so bili izvoljeni, so dolžni nam, državljanom, zagotoviti varnost. V tem trenutku nisem prepričan, da počnejo vse, kar je potrebno, da bi nam zagotovili tisti standard varnosti, ki smo ga bili do sedaj vajeni.

Ko govorimo o standardih, ne moremo mimo standardov v slovenski vojski. Pred dvema dnevoma je v medijih odjeknila novica, da je Slovenija NATU samo v napoto. Vemo, da je stanje slabo, kdo je za to kriv?
Tukaj gre za vprašanje financiranja. Kolač reže vlada in potrjuje parlament. Ključni dejavnik, ki ga v zvezi NATO spremljajo, je udejanjanje zavez, ki smo jih sprejeli. Ko smo leta 2004 vstopili v NATO, smo se zavezali, da bomo letno v obrambne namene namenili 2 odstotka BDP. V lanskem letu je bilo v obrambne namene namenjenih bornih 0,95 odstotka BDP in trend za letošnje leto je še nižji. Tukaj in še kje drugje padamo na testu verodostojnosti v zavezništvu.

“Sprašujejo jih, kdaj boš »zavil« svoj soprogo, nisi dober vernik, ker nimaš brade, in podobno.”

Obstajajo v Sloveniji določene sile, ki bi si želele, da bi iz NATA izstopili?
Kakršnokoli izločanje iz sistema kolektivne varnosti, kot je NATO, ali iz organizacij, kot je Evropska unija, in njenih podinstitutov kot sta schengen ali evro, bi bil direkten napad na nacionalno varnost in na interese Republike Slovenije. Državljani bi se morali temu upreti z vsemi legitimnimi sredstvi.

Nekateri se želijo upreti tudi gradnji džamije v Ljubljani. Opozarjajo, da ne gre samo za verski objekt – da džamija in cerkev nista eno in isto. Predstavlja tudi džamija varnostno tveganje za Ljubljano in Slovenijo?
Predsednik Turčije Erdogan je citiral nekega islamskega pesnika, ki je napisal, da so džamije vojašnice, kupole čelade in verniki vojaki islama. Toliko o miroljubnosti islama. Pri slovenski džamiji je moteče predvsem to, da je financirana s strani Katarja, bogate zalivske države, ki podkupuje po Evropi, hkrati pa financira Islamsko državo. Pri tem se zastavlja vprašanje, kaj se bo s to džamijo dogajalo v Sloveniji, saj je glavni sponzor salafistično vahabitsko gibanje, ki prihaja iz Katarja in Savdske Arabije. To ni zmerni islam, kot tisti, ki je prišel v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine. Danes se ta islam iz enakih razlogov radikalizira tudi v Bosni in Hercegovini.

Mislim, da bi morali zelo podrobno preučiti, ali bo šlo pri ustanovi za šeriatizacijo, ki je v popolnem nasprotju s slovensko ustavo ter našo demokratično in pravno ureditvijo, kakor tudi poskuse omejevanja svobode govora in napade na medije, kot jih je bil nedavno deležen tednik Reporter. Lahko jih pričakujete tudi drugi mediji, ki boste razkrivali islamski radikalizem.

Ne smemo in ne bomo dopustili posega v naše ustavne pravice. Name se na primer obračajo tudi muslimani iz Slovenije, ki so v velikem precepu. V radikalnem vahabističnem centru, ki ga imamo na Viču v Ljubljani, in ki ni edini v Sloveniji, so namreč posamezniki, ki »pritiskajo« na zmerne muslimane v Sloveniji in Ljubljani, da se začno obnašati in oblačiti podobno kot oni. Sprašujejo jih, kdaj boš »zavil« svoj soprogo, nisi dober vernik, ker nimaš brade, in podobno. Podobne zahteve postavljajo tudi financerji iz Katarja in Savdske Arabije. Kam to vodi?

Žiga Korsika