[VIDEO] Kučanova ilegalna trgovina z orožjem

Datum:

Predsednik SDS Janez Janša je v Hobotnici natančno opisal dogodke izpred šestindvajsetih let, natančneje med 15. in 19. majem, ko se je odvijal najnevarnejši poskus blokiranja slovenske osamosvojitve, to je razorožitev Teritorialne obrambe.

Nedvomno vodilno vlogo je pri tem po besedah predsednika SDS odigral takratni predsednik CK ZKS in predsedstva RS Milan Kučan. Zaradi takratnih dogodkov so v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve pred dnevi vložili tudi kazensko ovadbo zoper Milana Kučana, ki so jo v oddaji tudi podrobneje predstavili: predsednik SDS Janez Janša, predsednik VSO Aleš Hojs in poveljnik brigade MORIS Tone Krkovič.

Zakaj je do agresije na Slovenijo sploh prišlo
“Po 25 letih si je težko predstavljati, da bodo vsi tisti agresorji, od polkovnika Popova pa do množice ovadenih, ki so bili na slovenskih sodiščih, oproščeni. Prav tako si nismo predstavljali, da je na podlagi anonimne ovadbe general Tone Krkovič po dveh letih dosegel, da je ovadba zavrnjena. Pa tudi si nismo predstavljali, da bo general Krkovič hodil na sodišče, ker je izpolnjeval ukaze takratnega notranjega in obrambnega ministra, ki so zahteve in ukaze za upor proti agresorju izdali na podlagi predsedstva – na čelu z Milanom Kučanom,” je dejal Aleš Hojs. Predsedstvo je potrebovalo nekaj časa, da je to vojno stanje tudi potrdilo.Ocenili smo, da v kolikor se razčiščuje neka odgovornost generala Krkoviča in vseh ostalih osamosvojiteljev, je prav, da se razčisti tudi odgovornost – zakaj je do  agresije na Slovenijo sploh prišlo. Po naših ocenah so to ključna dejstva, ki so vzpodbudila Jugoslovansko ljudsko armado, ki si je dovolila napad na Slovenijo,” je dodal predsednik VSO  Aleš Hojs. Takratna Demosova vlada z Lojzetom Peterletom na čelu je prevzela oblast, ko je bila Teritorialna obramba že razorožena.

Na Nova24TV smo sicer Milana Kučana povabili v sredino oddajo, a se, pričakovano, povabilu ni odzval.
Na Novi24TV smo sicer Milana Kučana povabili v sredino oddajo, a se, pričakovano, na povabilo ni odzval.

Jugoslovanska armada pobira orožje teritorialne obrambe
Popoldne, 16. maja 1990, so se na sestanku pri predsedniku skupščine zbrali Janez Janša, Lojze Peterle, Igor Bavčar in Milan Kučan. Na sestanku smo dali skupaj informacije, kaj se dogaja, in vsi smo nekaj vedeli o tem, ker smo izvedeli od delegatov, razen Milana Kučana, ki se je delal, da nič ne ve,” je takratno dogajanje pričel opisovati predsednik SDS. Ker je Demosova vlada formalno prevzela funkcijo naslednji dan, 17. maja, je predsednik SDS kot takratni obrambi minister šele preko službene pošte uradno izvedel, da jugoslovanska armada pobira orožje teritorialne obrambe. Kljub uradni informaciji pa Milan Kučan še vedno ni preklical nezakonitega ukaza. “Če bi Milan Kučan 17. maja zjutraj podpisal zaustavitev oddajanja orožja, potem bi tudi teritorialna obramba zadržala večji del orožja. Tako je pa bila dinamika takšna, da je približno vsako uro v povprečju slovenska teritorialna obramba izgubila tisoč kosov orožja in opreme za tisoč mož, za tisti čas za obrambo Slovenije je vsaka ura odlašanja pomenila, bom rekel, dober bataljon dobro oboroženih vojakov manj,” je v oddaji poudaril predsednik SDS Janez Janša.

"Če Slovenije ne bi razorožili, Slovenija ne bi bila napadena. Tisti, ki so Slovenijo razorožili, tisti, ki so pomagali razorožiti Slovenijo, so krivi za vse smrti, ki so se zgodile leto kasneje v junijski in julijski vojni leta 1991. " je dejal Janez Janša
“Če Slovenije ne bi razorožili, Slovenija ne bi bila napadena. Tisti, ki so Slovenijo razorožili, tisti, ki so pomagali razorožiti Slovenijo, so krivi za vse smrti, ki so se zgodile leto kasneje v junijski in julijski vojni leta 1991.” je dejal Janez Janša

Če Slovenije ne bi razorožili, Slovenija ne bi bila napadena
Tudi naslednji dan, 18. maja, je preteklo veliko ur, preden je prišlo do sklepa predsedstva, da je potrebno razoroževanje takoj zaustaviti. Depeša je bila v Beograd poslana šele ob 19. uri. Razoroževanje je v nekaterih slovenskih mestih trajalo tudi še naslednji dan, to je 19. maja. “Torej v teh treh dneh leta 1990 se je dogajalo nekaj, kar je v temelju ogrozilo projekt slovenske osamosvojitve in poleg tega tudi povzročilo vojno. Če Slovenije ne bi razorožili, Slovenija ne bi bila napadena. Tisti, ki so Slovenijo razorožili, tisti, ki so pomagali razorožiti Slovenijo, so krivi za vse smrti, ki so se zgodile leto kasneje v junijski in julijski vojni leta 1991. Če bi Slovenija lahko poklicala za obrambo 100 tisoč mož, Slovenije nihče ne bi napadel.” je dejal Janez Janša.

Ali je pravni sistem enak za vse
Vojaška organizacija je specifična organizacija, v kateri deluje par elementov v integralu in orožje je eden nosilnih elementov obstoja vojske. Vojska brez orožja propade, ker je nesposobna delovati. “Razorožitev se je zgodila. Razlog spora ni, koliko orožja je ostalo, ampak da se je razorožitev zgodila. Slovenija je bila popolnoma razorožena,” je bil jasen Tone Krkovič poveljnik brigade MORIS. Bivši predsednik Milan Kučan na sklicani konferenci za medije ne govori več o poskusu razoroževanja, ampak je jasno povedal, da je šlo za razorožitev. Zanimivo pa je, da je poudaril, da želi, da se zadeve Krkoviča razčistijo na sodišču. To si želimo z ovadbo zoper njega  tudi mi,” je jasen Aleš Hojs. “Ne razumem pa, kako lahko z ovadbo vršimo pristisk na sodišče? Ali pravni sistem res velja za vse enako?”

 »Ne razumem pa kako lahko z ovadbo vršimo pristisk na sodišče? Ali pravni sistem res velja za vse enako?« .« je jasen predsednik VSO Aleš Hojs.
»Ne razumem pa, kako lahko z ovadbo vršimo pristisk na sodišče? Ali pravni sistem res velja za vse enako?« se sprašuje predsednik VSO Aleš Hojs.

Kučanova kalimerovska drža
Kot je znano, predsednik SDS Janez Janša že dlje časa vabi Milana Kučana, da se pred očmi javnosti soočita glede takratnih dogodkov, saj bi bila ljudem tako resnica o takratnem dogajanju končno predstavljena, medije pa poziva, naj jima to omogočijo.”Izjave, ki smo jih slišali (Kučana o. p. p.), pravzaprav povedo vse. Je neka koncentracija ali pa nek konglomerat zanikanja, sprenevedanja, laganja in delegiranja krivde na druge. Vse to je zapakirano v neko kalimerovsko držo. Ampak za to, da bi se te stvari razčistile, bi gospoda Kučana potrebovali za neko mizo. Gospod Kučan govori stvari, ki eklatantno ne držijo, ki so v nasprotju z zgodovinskimi dejstvi, ki so v nasprotju z dokumenti, ki so javno objavljeni. Ampak v Sloveniji ni novinarja nacionalnega medija, ki bi si upal vztrajati na nekem soočenju, da se te stvari razčistijo. Jaz gospoda Kučana na takšno soočenje vabim že 25 let, pa se je temu vedno izognil in tudi nobenega medijskega pritiska ni bilo v to smer,” je poudaril predsednik SDS. Na Novi24TV smo sicer Milana Kučana povabili v včerajšnjo oddajo, a se, pričakovano, na povabilo ni odzval.

Samostojna Slovenija ni bila nikoli Kučanova intimna opcija
Nikoli zaključena zgodba za Milana Kučana je tudi mati vseh afer ali tako imenovana trgovina z orožjem, ki jo omeni vselej, ko se mu za to ponudi priložnost. Predsednik SDS Janez Janša pa je jasen: “To, da se je Slovenija oboroževala, da je vzpostavila svoj obrambni sistem pred vojno, med vojno in po njej do leta 1994, je za gospoda Kučana ilegalna trgovina z orožjem. Vse, kar sem jaz počel v funkciji sekretarja za obrambo ali pa ministra za obrambo z orožjem, je bila legalna trgovina z orožjem, jaz sem bil zadolžen za to, da nazaj pomagam oboroževati slovensko vojsko, potem ko jo je gospod Kučan pomagal razoroževati.”

"Razlog spora ni koliko orožja je ostalo ampak da se je razorožitev zgodila. Slovenija je bila popolnoma razorožena.« je bil jasen Tone Krkovič poveljnik brigade MORIS
“Razlog spora ni, koliko orožja je ostalo, ampak da se je razorožitev zgodila. Slovenija je bila popolnoma razorožena,« je bil jasen Tone Krkovič – poveljnik brigade MORIS

Koliko strupa je lahko v majhni steklenički
“Kučan – to je človek sprenevedanja. Strup je v majhnih stekleničkah. Njegova izjava za medije je enaka vsem prejšnjim izjavam. On ni nikoli ničesar vedel in nikoli ni ničesar videl. Depala vas je primer njegove šestmesečne »igre«, ki so jo uprizorili njegovi agentje, infiltrirani v naše službe takrat že naše države. O tem obstaja zajetna dokumentacija. Major Mihelič, poveljnik občinskega štaba TO in takratni kapetan Čop, ki je med drugim danes predsednik pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo, organizacije, ki smo jo mi ustanavljali, danes je popolna asistenca Zveze borcev. Poveljevala sta strukturi, ki sta jo razorožila. Slovenije ni nihče razoroževal, samo ukaz je padel z vrha s soglasjem partijskega vrha, na čelu z Milanom Kučanom,” dodaja poveljnik brigade MORIS Tone Krkovič.

Iz ilegalne trgovine z orožjem je Milan Kučan dobil tudi denar za volilno kampanjo leta 1992
Še več, obstajajo dokumenti, ki jasno kažejo na to, da je bil prav Milan Kučan tisti, ki se je ukvarjal z ilegalno trgovino z orožjem. Kljub temu da po temeljni Ustavni listini iz 25. junija 1991 predsedstva in sveta za ljudsko obrambo ni bilo več potrebno obveščati o nabavi orožja, je Janez Janša to vseeno storil. “Nismo ga pa (Kučana, o. p.) spraševali, ali se Slovenska vojska lahko oborožuje ali ne, ker teh pristojnosti on nikoli ni imel. Kljub temu se je, recimo, dogovarjal z Izetbegovićem, koliko orožja bo slovenska vojska poslala Bosni. K nam so prihajali ljudje iz bosanskega obrambnega ministrstva z navodili, ki jim jih je dal njihov predsednik Izetbegović, dobil pa jih je od Kučana,« je spomnil predsednik SDS in nadaljeval: »Pri ilegalnem orožju na mariborskem letališču je šlo za orožje za eno dobro divizijo oziroma več, kot nam ga je ostalo, ko so nas razorožili leta 90. To je neposredno Kučanovo maslo. Kršene so bile vse konvencije, vsa domača zakonodaja, pa za to ni nihče odgovarjal, ne izvajalci ne tisti, ki so to ukazali, ker je Kučan to na koncu preko slovenskega sodstva in tožilstva vse lepo spravil v zastaranje ali v oprostitev. Torej, bila je ilegalna trgovina, eden od ključnih akterjev te ilegalne trgovine pa je bil Kučan. Obstajajo tudi podatki, koliko denarja je dobil iz tega za volilno kampanjo leta 1992.”

"Torej bila je ilegalna trgovina, eden od ključnih akterjev te ilegalne trgovine pa je bil Kučan. Obstajajo tudi podatki, koliko denarja je dobil iz tega za volilno kampanjo leta 1992.« je dejal predsednik SDS Janez Janša
“Torej bila je ilegalna trgovina, eden od ključnih akterjev te ilegalne trgovine pa je bil Kučan. Obstajajo tudi podatki, koliko denarja je dobil iz tega za volilno kampanjo leta 1992,« je dejal predsednik SDS Janez Janša
Povejte mi, koga se ne sme kritizirati in povem vam, kdo vlada
Ob tem je tudi zanimivo, da je Kučanova ilegalna trgovina z orožjem v Sloveniji tabu tema, medtem ko je Janševa domnevana največja senzacija. “Vedno se to sprevrača name in na tiste, ki smo delali za to, da v Sloveniji vzpostavimo obrambni sistem. Smo ga vzpostavili in je bil boljši, kot je danes po 25 letih. Slovenija je bila po Depali vasi – ko so mene zamenjali z mesta ministra za obrambo, čeprav smo dajali za vojsko manj, kot dajemo danes – takrat obrambno sposobna, danes pa ni, kot pravi predsednik države,” je v oddaji še dejal predsednik SDS Janez Janša.

Sofija Pika Simič

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...