fbpx

Iz Supervizorja: Slovenske bolnišnice 196 milijonov evrov lastnikom Mladine

Foto: STA

Pred tednom dni smo razkrili, da je družba KB 1909, ki je prek podjetja Distriest lastnica Mladine, državno NKBM oškodovala za 4,3 milijone evrov davkoplačevalskega denarja. Danes razkrivamo, kako je drugo hčerinsko podjetje Mladininih lastnikov iz bolnišnic počrpalo reci in piši 196 milijonov evrov proračunskega denarja.

Po tem ko se je družba KB 1909 med letoma 2009 in 2012 – zaradi finančno-gospodarske krize ter sprememb italijanske zakonodaje – postopoma umaknila iz finančnega posredništva, so ji ostali predvsem še mediji (Mladina) in pa podjetje Mark Medical.

Jurij Detiček, finančni guru, ki očitno ve, zakaj je dobro biti lastnik Mladine (slika: STA)

Jurij Detiček, finančni guru, ki očitno ve, zakaj je dobro biti lastnik Mladine (slika: STA)

Od osamosvojitve dalje ima podjetje Mark Medical monopol na dobavo ortopedskih protez UKC-ju Ljubljana. Po podatkih Supervizorja je Mark Medical samo od januarja 2003 do oktobra letos iz proračuna počrpal 196 milijonov evrov, svojim lastnikom pa letno izplačeval tudi po milijon evrov dividend – pa četudi se levji delež izteka na račune drugega lastnika podjetja Mark Medical, se pravi družbe Vega Finanz v Luksemburgu. Ker luksemburška zakonodaja dopušča anonimne delniške družbe, lastniki Vege Finanz ostajajo neznani.

Se pa zato ve, kdo naj bi bil finančni boter KB 1909: Jurij Detiček, sicer iz kroga Kučanovega Foruma 21. Detiček je bil član nadzornega sveta KB 1909, hkrati pa še predsednik uprave Adria Bank AG na Dunaju. No, in  prav Adria Bank AG pa je KB 1909 posojala milijonske zneske, čeprav bi Detiček kot hkratni nadzornik KB 1909 verjetno moral vedeti, da družba KB 1909 teh denarjev ne bo mogla vrniti. In jih tudi ni. Je pa terjatve Adria Bank AG – o tem smo poročali zadnjič – nato prevzela državna NKBM, posel, s katerim je banka, ki smo jo reševali davkoplačevalci, nato milo rečeno nasedla.

Ob tako velikih finančnih transakcijah iz davkoplačevalskega denarja je seveda še kako pomembno, kdo bo v prihodnje vodil UKC. No, generalni direktor Andrej Baričič, ki ga je včeraj imenoval svet UKC, zdaj pa ga mora potrditi še vlada, verjetno ni najprimernejše zagotovilo, da se tovrstne transakcije ne bodo še naprej nadaljevale.

Grega Repovž, odgovorni urednik in solastnik Mladine, slika: STA

Grega Repovž, odgovorni urednik in solastnik Mladine. Foto: STA

Že pretekli teden smo se z vprašanji glede prihodnosti Mladine spričo finančne paraliziranosti njenih lastnikov obrnili na Mladininega odgovornega urednika Grega Repovža. Njegovega odgovora do danes nismo prejeli.

Matjaž Hrastnik