fbpx

Ljudem prekipeva: Za soboto napovedan shod pred hišo Milana Kučana

Milan Kučan (foto: STA)

Verjetno se še spomnite nenavadnih in absurdnih shodov vstajnikov po hišah mariborskih svetnikov, v nadaljevanju pa obešanja lutk teh istih svetnikov na mostove Drave. Pravna država tedaj ni bila sposobna reagirati in sankcionirati vandalov.

Ne glede na to, da so tovrstni pohodi bolj kot ne spominjali na pogrome fašistov po domovih v svinčenih 30-ih letih, jih je slovenska levica dojemala kot nekaj zabavnega. Spomnimo se samo izjav nekdanjega varuha za človekove pravice in današnjega poslanca Združene levice Matjaža Hanžka, kako se mu je vse skupaj zdelo simpatično in kako je znani mariborski filozof Boris Vezjak jokal na svojem blogu, češ da so Janševe oznake vstajnikov kot levih fašistov čista manipulacija.

Shod pred Kučanovo hišo
Odprtost slovenske levice do tovrstnih dejanj in jeza zaradi nedelovanja pravne države in zlorabe pravosodja je tako spodbudila skupino na Facebooku – Zvezo slovenskih domoljubov – da za to soboto napoveduje shod pred hišo Milana Kučana.

Ali bodo tokrat organi pregona le reagirali in ukrepali v skladu z zakonom, smo povprašali tudi na policijo. Prav tako nas je zanimalo, kako spremljajo tovrstne pozive prek družabnih omrežij. Odgovorili so nam, da policija pozive na javne shode spremlja tudi preko socialnih omrežij, ko so ti neprijavljeni. Vse aktivnosti policije bodo usmerjene v zagotavljanje varnosti tako udeležencev shoda kot tudi ostalih državljanov in njihovega premoženja. Dodali so še, da bo policija tako kot vedno svoje aktivnosti prilagajala glede na potek shoda.

Shod po domovih – za policijo neproblematičen
Kakorkoli – protestnikom se v soboto verjetno ni bati, da bi jih preganjala policija, vsaj če sodimo po njenih reakcijah iz leta 2013. Policistom se tedaj shodi pred domovi svetnikov, ki so jih izvajali vstajniki, niso zdeli problematični. Ni se jim zdelo problematično, da hodijo po domovih, edini problem, ki so ga videli, je bila uporaba megafona.

Na območju Maribora so policisti v sredo, 9. 1. 2013, ugotovili, da namerava skupina protestnikov obiskati domove treh občinskih svetnic oziroma svetnikov. Pri tem niso ugotovili znakov, ki bi kazali na nasilno ravnanje posameznikov ali skupine, pozorni pa so bili na prekrške in kazniva dejanja, ki bi jih ti lahko storili,” so tedaj zapisali na policiji.

Protestniki so nato po zapisih policije na petih naslovih prebrali vsebino pripravljene izjave zoper štiri mestne svetnike, “in jo nato zataknili za vrata ali nalepili nanje. Kljub temu da je bil protest povsem miren, so policisti zaradi uporabe megafona v stanovanjskem bloku izdali plačilni nalog enemu izmed udeležencev. Prav tako ugotavljajo okoliščine, na podlagi katerih bi lahko ugotovili organizatorja, ki protestnega shoda ni prijavil. Zaradi izrečene žalitve, za katero je sin mestne svetnice podal prijavo zaradi vznemirjenja, bodo policisti poskušali ugotoviti kršitelja in mu na podlagi Zakona o varstvu javnega reda in miru izdali plačilni nalog.

U. U.