Škandal: Hrvaški milijarder financiral Cerarjevo stranko SMC

Foto: STA

Branko Roglić, častni konzul Slovenije na Hrvaškem, sicer pa eden najbogatejših Hrvatov, je v predvolilni kampanji finančno podprl stranko SMC, čeprav je to z zakonom prepovedano. Velik navijač Cerarjeve politike je pred hrvaškimi volitvami financiral tudi Most. 

O donaciji hrvaškega milijarderja Cerarjevi SMC je poročal tako Jutarnji list kot tudi nekateri slovenski mediji, a na naše veliko začudenje je zgodba v javnosti povsem potihnila, kot da je to nekaj povsem običajnega. A dejstvo je, da financiranje volilnih kampanj iz tujine po zakonu ni dovoljeno.

Zakon o volilni in referendumski kampanji, 14. člen: 
(6) Organizator volilne kampanje ne sme pridobivati sredstev za volilno kampanjo od tujih fizičnih in pravnih oseb. Organizator volilne kampanje za volitve v Evropski parlament lahko pridobiva sredstva za volilno kampanjo iz prispevkov državljanov držav članic Evropske unije pod pogoji in na način, ki po tem zakonu veljajo za domače fizične osebe.

V stranki donacijo zanikajo
Medtem ko Roglić donacije stranki ni zanikal, govoriti ni želel le o znesku, ki ga je doniral, pa je tiskovna predstavnica SMC Zdenka Jagarinec navedbe o donaciji Branka Roglića zanikala in zatrdila, da stranka ni prejela nobenega denarja iz tujine in ob tem poudarila, da se v stranki zavedajo, da lahko prejmejo le donacijo slovenskega državljana.

Ko smo ji vprašanje ponovno zastavili, je le še dodala: ”On osebno stranki denarja ni doniral. Lahko pa, da je denar doniral preko katere druge fizične osebe v Sloveniji.”

Pisno so nato informacijo o doniranju gospoda Roglića še enkrat zanikali in zapisali še, da nobena donacija fizične osebe stranki ni presegla dva tisoč evrov. “Nakazila v višini 625 evrov, ki so jih podjetja nakazala na račun SMC, smo v skladu z zakonom prenakazali v humanitarne namene. Revizijo državnozborskih volitev je opravilo Računsko sodišče.”

Kdo je tukaj nor?

Ob vsem skupaj pa najbolj bode v oči dejstvo, da na Nova24TV.si o doniranju gospoda Roglića sploh nismo spregovorili prvi, prvi smo le opozorili na problematičnost tega dejanja.

Medij Planet Siol.net je že pred dnevi poročal, da je Roglić na vprašanje, ali je Cerarjeva stranka do zdaj upravičila finančno podporo, odgovoril: “Mislim, da več, kot je, ni mogel narediti. Cerar je neka srednja rešitev,” in napovedal, da bo gotovo “še kaj naredil”.

Z Roglićem so na to temo med drugim govorili tudi v oddaji na Planet TV, pisanje Jutarnjega lista pa je povzelo še kar nekaj drugih slovenskih medijev.

Milijarder z 31 jahtami 
Branko Roglić je lastnik podjetja Orbico. To je največje podjetje za distribucijo v regiji, ki na tržišču ponuja prestižne znamke, kot so Marlboro in Milka. Posluje v 16 državah, v njegovem poslovnem cesarstvu je zaposlenih 2800 ljudi, letni promet pa znaša okol 80 milijonov evrov. Pri poslih mu pomaga žena, s katero imata v lasti kar 31 jaht, čeprav z njimi nikoli nista plula. Ima dva sinova, ki sta prav tako zaposlena v tem podjetju.

Poleg podjetja Orbico ima v lasti tudi 2 hotela in 15 starih, prenovljenih dalmatinskih hiš, ki jih oddaja.

Velik navdušenec Cerarja
Roglićje tudi sicer velik zagovornik Cerarja in njegovega načina vodenje Slovenije. Za Jutarnji list je predlagal, da bi morala naslednja hrvaška vlada izvajati prav take reforme kot Miro Cerar v Sloveniji. Po njegovem mnenju je Cerar uspel Slovenijo potegniti iz krize s svojimi reformami. 

M. G., B. O.