fbpx

To je vlada, ki je ustanovila slovensko državo

Demosova vlada maja 1990 (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije).

Demosova oziroma osamosvojitvena vlada je bila na čelu Slovenije od maja 1990 do maja 1992. V tem obdobju smo Slovenci dobili lastno državo, lastno vojsko in lasten denar. Prvič v slovenski zgodovini na slovenskih tleh ni bilo tujih vojakov in slovenski športniki so prvič lahko nastopali pod slovensko zastavo.

“Boj za posebno in samostojno slovensko državo je v razmerah današnje Evrope pač zunaj realne politike in ustreznega političnega razmišljanja.”

Tako je leta 1988 v uvodu knjige Zgodovina Langobardov zapisal takrat najbolj vplivni slovenski zgodovinar Bogo Grafenauer. Takšen pogled na slovenske težnje po lastni državi je bil v komunističnih oziroma levičarskih krogov, ki jim je pripadal tudi Grafenauer, prevladujoč. Toda le v nekaj letih od takrat, ko je zgodovinar zapisal, da je boj za samostojno Slovenijo nekaj nerealnega oziroma utopičnega, smo Slovenci dobili lastno državo, ki so jo morale slednjič priznati tudi druge države.

Demosova zmaga kot pogoj osamosvojitve
Slovenske osamosvojitve brez Demosa in njegove zmage na skupščinskih volitvah aprila 1990 verjetno ne bi bilo, saj – če uporabimo besede Milana Kučana – za slovenske levičarje osamosvojitev Slovenije od Jugoslavije ni bila intimna opcija.

Pučnik – oče slovenske države
Demos, ki ga je vodil Jože Pučnik (zdaj znan kot oče slovenske države), je izoblikoval vlado, ki jo je vodil krščanski demokrat Lojze Peterle. Ključni možje slovenskega osamosvajanja v vladi pa so bili obrambni minister Janez Janša, notranji minister Igor Bavčar in zunanji minister Dimitrij Rupel. Janši je s pomočjo pogumnih mož, kot je bil Tone Krkovič, kljub razorožitvi slovenske Teritorialne obrambe maja 1990 uspelo na noge postaviti realno oboroženo silo.

Lastna vojska
Maja 1991 so tako – na veliko jezo slovenske levice – slovenski fantje prvič v zgodovini vojaško obveznost služili v slovenski vojski. Slovenski teritorialci in policisti so junija in julija 1991 ubranili novoustanovljeno državo pred agresijo Jugoslovanske ljudske armade (JLA). V noči s 25. na 26. oktober 1991 so slovensko ozemlje zapustili zadnji vojaki poražene JLA. Prvič v slovenski zgodovini na slovenskih tleh ni bilo tujih vojakov.

Lasten denar
Demos je poleg lastne vojske uvedel tudi lastno valuto – slovenski tolar. Ta denarna enota je bila uvedena 8. oktobra 1991 in je nadomestila skoraj ničvredne jugoslovanske dinarje. Slovenski tolar je bil slovenska uradna valuta vse do 1. januarja 2007, ko ga je nadomestil evro.

Slovenski športniki prvič tekmujejo pod slovensko zastavo
Prvič v zgodovini so slovenski športniki lahko nastopali pod slovensko zastavo. Februarja 1992 so slovenski alpski in nordijski smučarji na zimskih olimpijskih igrah prvič zastopali slovenske barve. Na odprtju iger je slovensko zastavo prvič vihtel skakalec Franci Petek.

Konec Demosa

Potem ko je Demos dosegel svoj glavni cilj – slovensko državo – so v ospredje vse bolj prihajale notranje razlike, zlasti glede lastninske zakonodaje. Demos se je samorazpustil 30. decembra 1991. Konec aprila 1992 je – tudi s pomočjo nekaterih nekdanjih strank koalicije Demos – padla tudi Peterletova vlada. Sredi maja 1992 je Sloveniji zavladala prva vlada Janeza Drnovška.

Aleš Žužek