To je vlada, ki je ustanovila slovensko državo

Demosova vlada maja 1990 (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije).

Demosova oziroma osamosvojitvena vlada je bila na čelu Slovenije od maja 1990 do maja 1992. V tem obdobju smo Slovenci dobili lastno državo, lastno vojsko in lasten denar. Prvič v slovenski zgodovini na slovenskih tleh ni bilo tujih vojakov in slovenski športniki so prvič lahko nastopali pod slovensko zastavo.

“Boj za posebno in samostojno slovensko državo je v razmerah današnje Evrope pač zunaj realne politike in ustreznega političnega razmišljanja.”

Tako je leta 1988 v uvodu knjige Zgodovina Langobardov zapisal takrat najbolj vplivni slovenski zgodovinar Bogo Grafenauer. Takšen pogled na slovenske težnje po lastni državi je bil v komunističnih oziroma levičarskih krogov, ki jim je pripadal tudi Grafenauer, prevladujoč. Toda le v nekaj letih od takrat, ko je zgodovinar zapisal, da je boj za samostojno Slovenijo nekaj nerealnega oziroma utopičnega, smo Slovenci dobili lastno državo, ki so jo morale slednjič priznati tudi druge države.

Demosova zmaga kot pogoj osamosvojitve
Slovenske osamosvojitve brez Demosa in njegove zmage na skupščinskih volitvah aprila 1990 verjetno ne bi bilo, saj – če uporabimo besede Milana Kučana – za slovenske levičarje osamosvojitev Slovenije od Jugoslavije ni bila intimna opcija.

Pučnik – oče slovenske države
Demos, ki ga je vodil Jože Pučnik (zdaj znan kot oče slovenske države), je izoblikoval vlado, ki jo je vodil krščanski demokrat Lojze Peterle. Ključni možje slovenskega osamosvajanja v vladi pa so bili obrambni minister Janez Janša, notranji minister Igor Bavčar in zunanji minister Dimitrij Rupel. Janši je s pomočjo pogumnih mož, kot je bil Tone Krkovič, kljub razorožitvi slovenske Teritorialne obrambe maja 1990 uspelo na noge postaviti realno oboroženo silo.

Lastna vojska
Maja 1991 so tako – na veliko jezo slovenske levice – slovenski fantje prvič v zgodovini vojaško obveznost služili v slovenski vojski. Slovenski teritorialci in policisti so junija in julija 1991 ubranili novoustanovljeno državo pred agresijo Jugoslovanske ljudske armade (JLA). V noči s 25. na 26. oktober 1991 so slovensko ozemlje zapustili zadnji vojaki poražene JLA. Prvič v slovenski zgodovini na slovenskih tleh ni bilo tujih vojakov.

Lasten denar
Demos je poleg lastne vojske uvedel tudi lastno valuto – slovenski tolar. Ta denarna enota je bila uvedena 8. oktobra 1991 in je nadomestila skoraj ničvredne jugoslovanske dinarje. Slovenski tolar je bil slovenska uradna valuta vse do 1. januarja 2007, ko ga je nadomestil evro.

Slovenski športniki prvič tekmujejo pod slovensko zastavo
Prvič v zgodovini so slovenski športniki lahko nastopali pod slovensko zastavo. Februarja 1992 so slovenski alpski in nordijski smučarji na zimskih olimpijskih igrah prvič zastopali slovenske barve. Na odprtju iger je slovensko zastavo prvič vihtel skakalec Franci Petek.

Konec Demosa

Potem ko je Demos dosegel svoj glavni cilj – slovensko državo – so v ospredje vse bolj prihajale notranje razlike, zlasti glede lastninske zakonodaje. Demos se je samorazpustil 30. decembra 1991. Konec aprila 1992 je – tudi s pomočjo nekaterih nekdanjih strank koalicije Demos – padla tudi Peterletova vlada. Sredi maja 1992 je Sloveniji zavladala prva vlada Janeza Drnovška.

Aleš Žužek

 • Rožle

  Hudiča….pa sej smo mel že takrat barvno sliko…

 • Vera

  Nekateri so jo ustanavljali, drugi pa takoj začeli rušit , še najbolj pozneje Janševo vlado , ki je v resnici delala , ne pa samo pleteničila, kot sedanja Cerarjeva !

  • avtohtoni neandartalec

   Državljani smo bili nekako pod vtisom, da so delali preveč, nobenih problemov niso reševali in jih tudi LDS-ovci ne, ustvarili so pa kup novih, skreganih z realnostjo in zdravo pametjo, kar LDs ne moremo očitati. Psihoapti so racionalni.

   • Traktor

    LDS je zanimala samo oblast in delitev premoženja. Spomnim se takrat, da si delo za kakšno državno podjetje lahko dobil samo preko Ultre, ki je pristavila svoj piskrček. In vsi vemo čigava je bila.

    • avtohtoni neandartalec

     Največji vic je, da se je Drnovšek promoviral kot zastopnik študentov, lol :)
     Zadnji predsednik Jugoslavije in prvi policaj v državi, lepo, študiran je bil pa približno kot južnoameriški indijanci (pisal je predvsem trapaste knjige z življenjskimi nasveti).

  • don g

   kaj pa je delala Janševa vlada,ko je prišla na oblast smo imeli že vse pogoje da vstopimo v EU šlo nam je dobro,med njihovo vladavino pa so ustanovili “tajkunsko” ligo katera je popolnoma uničila slovensko gospodarstvo in to plačujemo še danes

   • Vera

    Tajkunizacijo je povzročil Rop , ki je ukinil SDK ! Če ne poznaš naše zgodovine zadnjih 25 let , nimaš pravice obtoževat nekoga , ki s krajo družbenega premoženja , nima nič !
    Žalostno je, da se ta Cerarjeva vlada samo hvali , ko pa še ni naredila nič pametnega . Zakaj je bilo sinoči na RTV SLO 1 samo hvalisanje , na račun lepe narave , lepih gora , dobrih športnikov itd, nič pa ni bilo rečeno, da je zaradi kraje , zaradi plačilne nediscipline , neplačevanja davkov državi že kdo od nadzornikov, direktorjev , managerjev , šolnikov zaprt ? Ta vlada ni sposobna zajeziti kraje, ker so vsi prepleteni , kot VIP ( veze in poznastva ) .

    • don g

     začel je Rop nadaljeval je Janša kar se pa Cerarja tiče pa sem brez besed

 • avtohtoni neandartalec

  Lepa slika, to so torej tisti sužnji, ki so si najbolj omastili brke, ko so pregnali svoje gospodarje.
  Nisem prepričan, ampak vidim celo Brejca zraven tam na levi strani fotografije, verjetno je on, ker nihče drug ni nosil metuljček.

  • FRANC3

   Lastninjenje Slovenije se je začelo leta 1994 pod Drnovškom. Ne zavajaj!

   • avtohtoni neandartalec

    Saj lahko tudi sam kaj napišeš, ni treba replicirat, da poveš nekaj čisto drugega. Se strinjam, kmalu potem, ko se je končal jazbinškov zakon, so se pokazali pravi interesi separatističnih disidentov.

 • avtohtoni neandartalec

  Jna nas je dvakrat razorožila, prvič ko so pobrali orožje TO in drugič, ko jih je janša nagnal in so ga odpeljali s sabo.
  Deficit se je poznal tudi na kadru, Hrvati in Albanci niso sami dobili nobene bitke na svojem ozemlju, ne verjamem, da se kdo spomni ene same, pri nas so hitro dobili službe v vojski in policiji, je pa res, da takrat nismo bili več sami.
  Realna oborožena sila je bil napad Američanov na Srbijo, isto bi se zgodilo, če bi preostanek Jugoslavije ubogal Hrvaško politiko in bi poslali Slovenijo nazaj v kameno dobo. Dobesedno, tako je pač v deželah, kjer oblast prevzamejo nižji državni uradniki in poverjeniki tajne policije za dejavnosti rimokatoliške cerkve, niti enega zločina in korupcije iz Jugoslavije niso razrešili, niti ene malenkosti popravili, poskrbeli so izključno za svoje, če so pa prevzeli oblast.

  • FRANC3

   Se pa nisi izneveril! Takoj si moral v osamosvojitev vplesti tudi RKC.
   Levičarji danes s težavo priznate, da je za osamosvojitev Slovenije zaslužna tudi RKC in nadškof A. Šuštar. Prepričan sem, da je imel Šuštar takrat več mednarodnih pogovorov, kot pa M. Kučan. Je pa za osamosvojitev zaslužen samo Kučan, Šuštarja pa še omenjajo ne.

   • avtohtoni neandartalec

    Kako je lahko Vatikan zaslužen za nekaj, čemur se nismo mogli izogniti?
    Ja kaj bi pa naj naredili, Jugoslavije ni bilo več, lahko bi se pridružili Hrvatom, kot so Srbi priključili črno goro, ampak saj je vseeno, če nas je okupiral Vatikan neposredno. Na podlagi zakonov, ki so veljali v času fevdalizma, to je preden so izumili univerzalne človekove pravice in odpravili suženjstvo.

 • Ogledalo

  Tako uspešne vlade ne moremo več imet osamosvojitev in postavitev države.
  Vendar nujno rabimo vlado, ki bo nas osvobodila še “komunizma”

  • FORT WORTH

   Pri temu projektu vlada ni dovolj.
   Potrebno je zavedanja ljudstva,da je komunizem najhujse zlo nase drzave…

   • avtohtoni neandartalec

    Komunizem ali fašizem? Ne bi rekel, da pri nas vlada diktatura delavcev in kmetov, meni zgledajo bolj kot hlapci, ne gospodarji.

    • FORT WORTH

     Levi fasizem !

 • Janez

  Ja !
  Žal !
  So bili precej — neuglašen orkester !
  Dr. Jože Pučnik je bil nedvomno – osrednji človek slo osamosvojitve !!
  Pravi protikomunist in slovensko usmerjen – že v 1950, 1960 letih !

  Njegova razprava iz Perspektiv 1964 –
  o zgrešenosti KP državnega komunističnega kmetijstva ! Je epohalna !

  Sicer pa so bili opazni mnogi zlasti !
  Kot en tak zelo realističen, pogumen J. Janša !!
  Pa g. T. Krkovič seveda itd. !
  Tudi dr. Rupel je bil – zlasti – zelo prizadeven pri vzpostavljanju stikov
  R. SLO z mednarodnim okoljem !

  Ne pozabimo :popraviti bo treba dosedanje napake !
  In !
  še osvoboditi se moramo – slo SD, SM, DESUS, ZL itd. pokomunistov ! l.r. JANEZ KOMENDA

  • avtohtoni neandartalec

   Pučnik je bil najprej komunist, in sicer disident.

   • Janez

    Pojdi v NUK !
    Pa najdi !
    Tisto Pučnikovo analizo brezsmiselnega KP sistema državnega kmetijstva ! L.r. JANEZ KOMENDA
    Revija Perspektive 1963, 1964 !!

 • Duhec

  Ma ja…. vsi so bli reveži, danes so pa milijonarji.

  • Tanja Bor

   Imena, prosim.

 • Vrhovni sodnik

  Včeraj so praznovali lopovi, da jim je uspela nekaznovana kraja stoletja , danes praznujejo tisti, ki so jim to omogočili, narod pa gleda rukac bi rekel Rožle . Demos je imel v svojih vrstah sodelovce UDBE, zato je tako hitro razpadel, se jih da iz vesolja prepoznati.

  • Caetano

   In kako znajo to levičarski mediji prikriti. Vzemimo primer tedanjega tožilca Miklavčiča, ki je bil udbovec in je vohunil na Dragi itd. Mediji so ga napadali, da je menda ”desna roka domobranca Drobniča”. Iz takih primerov se moramo nekaj naučiti, da bomo kdaj sposobni odgnati rdeče monopole od oblasti.

 • …vsi s takšno lahkoto pozbljajo da se je narod na referendumu odločil za samostojno in suvereno državo.
  Ni nam dal države ne Franca ne Joža ne ta ne oni in ne tretji.

  • xtc

   tI PREDVSEM POZABLJAŠ DA S*** PO PORTALU IN VSEGLIHARIŠ IN TO POD PAR NICKI:

 • xtc

  Tele je pa nekaj narobe:
  Kje pa je Kučan?
  Saj vsi levi mediji ja že par dni trolajo kako je Kučan naredil in osamosvojil Slovenijo tu ga pa še na sliki ni?
  Seveda ga ni;ker se je skrival po ljubljanskih kanalizacijskih rovih od strahu:

 • svatne

  Potvarjanje vedno znova. Nobene nove države ni nihče ustanavljal. Plebiscitarno izražena volja doržavljank in državljanov, ustrezni pripravljeni in v skupščini sprejeti dokumenti so omogočili razglasitev osamosvojitve (osamosvoji se lahko le tisto, kar že obstaja!) Republike Slovenije in prevzem suverene oblasti v njej. Država – zveza slovenskih dežel (dežela je slovenska beseda za državo) – pa je bila veljavno razglašena že davnega leta 1918, na dan 31. oktobra v parlamentu Vojvodine Krajnske. Razglasitev se je glasila: Vlada v Ljubljani prevzema vsa ustavna pooblastila v vseh slovenskih deželah. Pravna podlaga za to dejanje je bil ustavni dokument – Manifest suverena, na podlagi katerega so enako, kot slovenske, tudi dežele nemško govoreče večine storile isto – razglasile zvezo in jo imenovale (Deutsch)Österreich. Razlika je bila le v tem, da so nemški avstrijci šli s tem dejstvom v Versailles – in bili takoj priznani – slovenski “voditelji” pa so se udinjali in ponujali po Balkanu Slovence kot čredo – del “troedinega plemena”!!!!!! PLEMENA!!!! Ogabno.

 • rudi breznik

  tile so samo poskrbeli zase kar nekaj tajkuncov nekaj ze pokojnih res zasluzni so na rdecem krizu cakajo na paket

 • tramal

  Kar je desnim strankam uspelo v dveh letih,komunistom nebi petsto let.