“Tudi na naši, Demosovi, strani so bili zmanipulirani”

Foto: Nova24TV

Čas, nabit s čustvi, pričakovanjem, zanosom, a tudi z nekaj živčnosti in tesnobe. Tako se prvi poslanec Anton Žunter in poslanec Branko Grims, ki sta pred 26 leti sprejemala zgodovinske odločitve, spominjata tistih dni. Kaj vse se je še dogajalo na volilni 8. april na cvetno nedeljo?

Anton Žunter, ki je vodil stranko Demos v Zgornji Savinjski dolini, pravi, da ga v tem času osamosvajanja niso razočarali komunisti, ker od njih tako ali tako ni ničesar dobrega pričakoval. Razočarali so ga ZSMS. V letih pred volitvami – skozi Mladino in Tribuno – se je vodila druga politika. Predvsem s spopadi z JLA. Sploh potem, ko so ti fantje iz ZSMS prišli v parlament, so bili že pripravljeni rušiti Demos.

 

V petkovi oddaji Tema dneva smo odkrito spregovorili o tem, da ni vse tako, kot se danes želi prikazati s strani leve politične opcije, pa tudi o tem, kakšno vlogo so imeli takratni člani Zveze komunistov Slovenije pri ustanavljanju novih političnih organizacijah in kako je Udba podtalno minirala slovensko pomlad.

Celotno oddajo Tema dneva si lahko ogledate tukaj.

 

Slovenija praznuje 26 let samostojne in neodvisne poti. Poti, ki so jo začeli tlakovati slovenski intelektulaci in civilnodružbeno gibanje, nato pa jo je uresničil takratni politični vrh. Tja so slovenski volivci aprila 1990 postavili 240 poslancev na prvih večstrankarskih volitvah po 2. svetovni vojni, ki jih je omogočila sprememba ustave leto poprej.

Pa vendar, Žunter pravi: “Čisto poštene volitve leta 90 niso bile. Vse stranke, ki so izhajale iz komunističnega režima, so imele že izdelano infrastrukturo. Pa tudi medjiji so bili takrat na njihovi strani. Na njihovi strani je bila tudi Udba, ki je imela velik vpliv na potek volitev. Če bi imeli enake pogoje na volitvah kot levičarji, bi bili izidi drugačni. Te prevare z majhnimi strankami se dogajajo še danes. Imamo stranko, ki ima štiri ali šest poslancev v parlamentu, in je odločujoča. Taka majhna, obrobna strančica odloča, ali bo desna ali leva opcija sestavila vlado. Žal je tako zaradi volilnega sistema, ki ga imamo.”

Stvari, zaradi katerih se v Sloveniji slabše živi
“Rdečo zvezdo hočejo v Sloveniji rehabilitirati. Dokler bodo volilvci nasedali novim obrazom, bo Slovenija ostala zadnja komunistična oaza v EU. Kdo pa bo investiral v državi, kjer se celotni politični vrh slika pod rdečo zvezdo in prepeva Bandiero Rosso? To so stvari, zaradi katerih se v Sloveniji slabše živi,” pa je prepričan poslanec Branko Grims.

Ob tem je dodal, da je bil Demos seštevek entuziazma in dobrih idej v prostoru, ki je bil prestreljen z ljudmi iz prejšnjega sistema, ki so bili tja poslani. Jože Pučnik je razmišljal in bil odločen, da sprejme funkcijo mandatarja. Ključen trenutek, da si je premislil, je bil sprehod s Spomenko Hribar. Ko se je vrnil, je povedal: “Tega ne bom sprejel. Pod nobenim pogojem”.

“Kakšna je njena vloga še danes, pa ni treba posebej razlagati,” je poudaril Grims.

Žunter: “Pučnik je bil neprimerljiv z današnjimi ljudmi iz politike. Kasneje smo šele uvideli, s kom vse smo se takrat pajdašili.

 

Žunter pravi, da ko je izstopil iz politike, so mu nekatere stvari postale jasne. Prepričan je, da veliko poslancev pri nekaterih ključnih zadevah ni vedelo, za kaj gre. “Tudi na naši strani – Demosovi strani so bili zmanipulirani,” je še dejal.

P. S.