fbpx

[VIDEO] Levica bo Cimos prodala človeku, ki je v stečaj spravil že dve podjetji in na cesto vrgel 1.500 ljudi

Nijaz Hastor (foto: STA).

Nijaz Hastor, sporni bosanski poslovnež in nekdanji lastnik Prevent Globala, je ljubljenec slovenske levice, ki tudi po tem, ko je spravil v stečaj več podjetij, ostaja najverjetnejši novi lastnik družbe Cimos. Zaradi njega je službo izgubilo več kot 1.500 ljudi, njegov odvetnik pa tesno sodeluje z DUTB.  

DUTB je avgusta 2015 objavil razpis za prodajo 92 odstotkov deleža družbe Cimos d. d. Koper. Na razpis se je prijavilo več kot 10 ponudnikov z vsega sveta, a preferiranec politike in najugodnejši kupec je po zanesljivih informacijah Nijaz Hastor, sporni bosanski poslovnež z dobrimi zvezami na levici ter nekdanji lastnik Prevent Globala, ki je družbo spravil v stečaj, posle in proizvodnjo pa prenesel na svoja bosanska obhodna podjetja.

Bo zaradi njega službo izgubilo 7.000 ljudi?
Ob stečaju podjetja Prevent Global, ki se je zgodil v času vlade Boruta Pahorja leta 2009, je službo izgubilo 1.260 zaposlenih, kar je na Koroškem povzročilo pravo socialno bombo. Lani je Hastor v stečaj spustil še podjetje Prevent Halog iz Lenarta v Slovenskih goricah, kjer je brez dela ostalo še dodatnih 412 ljudi. Ob morebitnem prevzemu Cimosa pa bi se enako lahko godilo tudi na Primorskem, saj Cimos v poslovni skupini zaposluje več kot 7.000 ljudi.

Posli ob prevzemu Cimosa pa so nedvomno povezani tudi z nedavno menjavo vodstva DUTB in z njimi povezane kriminalistične preiskave. Prav novo vodstvo DUTB je tisto, ki bo peljalo prodajni postopek Cimosa in na koncu sprejelo odločitev, kdo bo novi lastnik primorskega koncerna, za katerega bo novi lastnik odštel približno 250 milijonov evrov.

Hastorjev odvetnik sodeluje z DUTB
Pri zgodbi je pomemben tudi podatek, da je glavna odvetniška pisarna Nijaza Hastorja pisarna Jadek in Pensa. Njihov odvetnik Jure Levovnik je bil dolga leta Hastorjev pooblaščenec na skupščinah Perventa. Odvetniška pisarna danes sodeluje tudi z DUTB.

Hastorjev domnevni prevzem Cimosa se financira z denarjem ruske banke VTB. Tam pa enega vodstvenih položajev zaseda celo bosanski državljan, ki Hastorju odpira bančna vrata. Hastor ima široko mrežo svojih podjetij speljano tudi preko Irana in Rusije ter je že marca 2015 od Cimosa kupil tovarno v Srebrenici.

P. S.