fbpx

[Video] Tako bogato posluje nekdanji komunist in Kučanov človek Janez Kocijančič

Janez Kocijančič (Foto: STA)

Janez Kocijančič ima pestro poslovno preteklost tudi v ZDA. Marca 1996 je bila v Atlanti ustanovljena firma N. O. C. Slovenia, Inc., smo poročali v oddaji Hobotnica.

Zgornje podatke je leta 2013 razkril raziskovalni novinar Večera Vasja Jager. Po teh podatkih so bili med zastopniki ameriške firme trije takrat vodilni delavci OKS – polega Kocijančiča še Tone Jagodic, nekdanji generalni sekretar OKS in Miro Cerar starejši, oče zdajšnjega predsednika vlade Mira Cerarja. Hkrati z ustanovitvijo družbe N. O. C. Slovenia, Inc. v Atlanti je bila v New Yorku ustanovljena še ena družba – Fin/Cor Inc., ki je delovala vse do leta 2004, ko je na volitvah v državni zbor zmagala Slovenska demokratska stranka. Poleg Kocijančiča je bil zastopnik družbe slovenski državljan Slavko Lorbek.

Tretja ameriška družba, kjer je Janez Kocijančič aktivno deloval, je bila družba JAN Consulting, ki je bila odprta leta 2000 in naj bi po takratnem poročanju Večera še vedno delovala. Iz imena JAN je logično sklepati, da gre za osebno družbo JANeza Kocijančiča, ki jo uporablja za svoje “strokovno svetovanje”. Na vprašanje Večera je odgovoril, da “gre za podjetji, ki sta se ukvarjali s svetovanjem in povezovanjem partnerjev iz Evrope in ZDA.”

Povezan tudi z družino Bebler
Zadnje podjetje, kjer je kot solastnik še vedno aktiven Janez Kocijančič, je podjetje, ki se ponaša s pisano lastniško strukturo. Gre za podjetje Energetske prenove d. o. o., ki naj bi se ukvarjala z dejavnostjo inženiringa in energetskih sanacij. Lastniki družbe so Gregor Banič, ki ima 36 odstotkov družbe, brata Žiga in Andrej Bebler, ki skupaj obvladujeta 54 odstotkov družbe, ter Janez Kocijančič, ki ima v družbi 10-odstotni lastniški delež. Brata Bebler sta sinova nekdanje poslanke LDS in Socialnih demokratov Darje Lavtižar Bebler ter Antona Beblerja, profesorja na FDV in nekdanjega neuspešnega predsedniškega kandidata na volitvah leta 2002.

Vpliv ima na milijone loterije Slovenije
Poznavalci pravijo, da naj bi imel Kocijančič velik vpliv na Športno loterijo. Družba, ki letno obrne skoraj 70 milijonov evrov, je že mnoga leta v 20-odstotni solasti Olimpijskega komiteja Slovenije in njemu prijaznih partnerjev. V upravi, ki jo sestavljajo Janez Bukovnik, Tone Černe in Tomo Šeme, naj bi veljalo nepisano pravilo, da se “Kocki nikoli ne reče ne”. Sogovorniki so nas pri raziskovanju Kocijančičevega vpliva na delo Športne loterije opozorili na skrivnostno podjetje Mont d. o. o. s sedežem na Dunajski cesti 5 v Ljubljani, ki ga vodi javnosti povsem neznani Anton Mahkota. Družba, ki naj bi se ukvarjala z založništvom, svetovanjem, marketingom in tujimi jeziki, je namreč že mnoga leta lastnik 2,66 odstotkov lastnik Športne loterije.

Trdno povezan s politiko in komunističnimi “old boysi”
Kulisa prizadevnega športnega delavca je torej le fasada. V ozadju te kulise je evidentno, da je Kocijančič eden ključnih akterjev v slovenskem gospodarstvu. Obvladuje praktično večino tujih investitorjev, ki imajo ambicijo po delovanju v slovenskem okolju. Distanca od politike je samo fiktivna. To kaže tudi dejstvo, da ga je predsednik SD Dejan Židan pred predčasnimi volitvami leta 2014 imenoval v svet modrecev stranke SD. Poleg Kocijančiča v njem sedijo še Miran Potrč, Borut Pahor, Milan Kučan in Ciril Ribičič.

Na FURS smo glede razkritih poslov in lastniških deležih v podjetjih Janeza Kocjančiča v ZDA in v Sloveniji poslali več vprašanj. Po naših podatkih naj bi za posredovanje pri prodaji Droge Kolinske prejel več kot milijon evrov. Poleg tega naj bi prejemal mesečna plačila od podjetja Riko. Prav tako naj bi Kocjančič vozil avto visokega cenovnega razreda znamke Audi. Ta avto je po naših podatkih sponzorski oziroma ga vozi kot funkcionar Smučarske zveze, vendar ni znano, ali zanj plačuje boniteto. Sprašujemo tudi, ali je Kocjančič prijavil vsa podjetja v tujini in ali so na FURS že pregledali njegovo poslovanje in poslovanje njegovih podjetij ter ali se njegovi prijavljeni prihodki skladajo z njegovim življenjskim slogom.

M. P.