[Video] Kje vse je imel prste vmes Kučanov glavni gospodarski operativec Janez Kocijančič

Foto: STA

Janez Kocijančič je dolga leta hkrati opravljal tri vplivne funkcije v državi – bil je predsednik sveta RTV Slovenije, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in vodja družbe JK Consulting d.o.o. – ter ob tem tudi glavni gospodarski svetovalec Milana Kučana.

Podjetje JK Consulting d.o.o. oziroma JK Svetovanje s sedežem v famozni stavbi na Trgu Republike 3 sicer zastopa Kocijančičeva hči Nike Kocijančič Pokorn. Na račun svetovalnega podjetja se je v preteklih letih steklo več kot milijon evrov. Na to je v oddaji na RTV Slovenija opozoril tudi nekdanji vplivni uslužbenec Telekoma Slovenije Miran Kramberger, ki je dejal, da je Telekom v času njihove uprave Kocijančiču za “svetovanje” plačeval mesečne pavšale. “Za kakšne posle je šlo, ne vem, ker pogodbe nisem sklepal jaz niti zanjo nisem vedel,” je povedal Kramberger.

Poznavalci pravijo, da je Kocijančič v preteklih letih izpeljal nekaj megaposlov. Nekaterim izmed njih se bomo posvetili še v prihodnosti, a tokrat bi veljalo izpostaviti vsaj nekaj izbranih projektov, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Prodaja Droge Kolinske Hrvatom
Svetoval je hrvaškemu tajkunu Emilu Tedeschiju, ko je njegova Atlantic Grupa uspešno prevzela Drogo Kolinsko. Atlantic Grupa je leta 2010 Drogo Kolinsko kupila za 382 milijonov evrov, od tega zneska so nato odšteli finančni dolg, ki je maja 2010 znašel 146 milijonov evrov. Atlantic je tako plačal okoli 242 milijonov evrov. V navedem poslu je bil ključen lobist Emila Tedeschija prav Janez Kocijančič, ki je izkoristil velik vpliv na svojega varovanca Tomaža Berločnika, takrat predsednika uprave Istrabenza, ki je prodajal Drogo Kolinsko. Pri tem ni nezanemarljivo, da je bil Berločnik nekaj mesecev po prodaji Droge Kolinske Tedeschiju imenovan za predsednika uprave Petrola.

Posli z Jankovićem in Škrabcem
Finance so leta 2013 pisale, da je Kocijančič odigral ključno vlogo lobista pri projektu čistilne naprave Zalog. V obdobju od leta 2008 do 2013 se je razširitev čistilne naprave Zalog podražila s 6,2 na več kot 40 milijonov evrov. Za kaj gre? Avgusta 2013 je ljubljanski župan Zoran Janković v imenu Mestne občine Ljubljana za izvajalca gradnje tretje faze centralne čistilne naprave v Zalogu izbral družbo Riko Janeza Škrabca, ki je na razpisu kandidirala skupaj z francosko družbo Veolia. A Veolia je pri tem razpisu nastopala v dveh vlogah: v prvi vlogi je Veolia oziroma Veolia Voda, ki je del multinacionalke Veolia, kot podizvajalec Aqua Consultinga pripravila idejni projekt za gradnjo tretje faze. Takrat je Veolia ocenila, da bi nadgradnja čistilne naprave stala 20 milijonov evrov.

Sledil je javni razpis za izbiro ponudnika, v katerem sta zmagala nihče drug kot Janez Škrabec in Veolia – ista Veolia, ki je pripravljala idejni projekt. Projekt je v imenu MOL koordinirala družba Vodovod-Kanalizacija, ki jo je v tem obdobju obiskoval Janez Kocijančič, ki je za Finance tudi potrdil, da je v preteklosti kot “strokovni svetovalec” delal za Veolio.

Dela analize in svetuje za mastne denarje
Konsolidacija lastništva Save Re je že nekajletni projekt, ki ga ob “strokovnem svetovanju” Janeza Kocijančiča “pelje” eden najbogatejših Hrvatov Ante Vlahović, lastnik rovinjskega Adrisa. Ambicija Adrisa je, da postane številka ena zavarovalništva v regiji. Kocijančič je leta 2014 na vprašanje Financ, ali svetuje Adrisu pri prevzemu Save Re, odgovoril: “Svetujem, kar pač svetujem. Delamo analize in svetujemo.”

Celotno oddajo Hobotnica si lahko ogledate tukaj.

M. P.