Papež Frančišek in premierka Meloni izpostavila zaskrbljujoče podatke o nizki rodnosti

Datum:

Papež Frančišek in italijanska predsednica vlade Melonijeva sta na skupnem srečanju izrazila zaskrbljenost zaradi padajoče rodnosti v Italiji. Italijanska vlada je sicer ustanovila Ministrstvo za družino in rodnost, ki bo doprineslo k obračanju negativnih trendov, ki narod peljejo na pot izumiranja. Migracije niso rešitev, saj ne obračajo trendov. Demografski problemi pa že škodujejo gospodarstvu, pokojninski blagajni in zmožnosti odplačevanja javnega dolga. 

                   

Dejstvo je, da ima Italija eno najnižjih stopenj rodnosti v EU, prebivalstvo države pa se stara mnogo hitreje kot v številnih drugih evropskih državah. Papež Frančišek in premierka Georgia Meloni sta v petek skupaj nastopila na odru. Šlo je za konferenco, posvečeno stopnji rodnosti v tej državi. Skupaj sta izrazila podporo obratu procesa upadanja rodnosti v tej državi. Gre za dvodnevno srečanje, na katerem so se zbrali strokovnjaki in oblikovalci politik. Trenutno ima Italija zgolj 1,25 otroka na žensko. Sledi ji Malta z 1,13 otroka na žensko in Španija z 1,19 otroka na žensko, poroča Euronews.

Nizka rodnost in visoka stopnja umrljivosti
Leta 2022 je stopnja rodnosti upadla na novo najnižjo raven v zgodovini – pod 400 tisoč rojstev. Prav tako so v državi zabeležili preko 12 smrti na vsakih sedem rojstev. Strokovnjaki opozarjajo, da bi moralo biti za spremembo trenda ob koncu leta 2033 500 tisoč rojstev na leto. Negativnega trenda ne zaustavi niti naraščanje števila priseljenega prebivalstva. Papež Frančišek je ob tem izpostavil zlasti kulturo, ki je družini neprijazna. Veliko je namreč govora o pravicah posameznika, ženske pa so razpete med karierizmom in materinstvom in so po njegovem izpostavljene velikim bremenom skrbi za družine.

Melonijeva in papež Frančišek sta izrazila skrb zaradi padajoče rodnosti v Italiji. (Foto: Twitter)

Za ustvarjanje družine in otroke je po njegovem potrebno imeti pogum. Ob tem je kot ključno nevarnost izpostavil občutek osamljenosti in zanašanje izključno na lastne sposobnosti, kar pa vodi v samotnost. Vsak je obsojen na samotarstvo, svobodo, glede tega, kako bodo oblikovali svoje življenje, pa si lahko privoščijo le najbogatejši, kar je nepravično ter ponižujoče.

Konservativna premierka Meloni je sicer ustanovila Ministrstvo za družino in rodnost. Vlada je v proračunu za leto 2023 znižala DDV na izdelke za dojenčke in nekaterim družinam dvignila družinske dodatke.

Meloni: Maternica ni za najem in otroci niso naprodaj!
Po besedah Melonijeve je vlada pripravljena opraviti svoj del dolžnosti, obenem pa začenja kampanjo proti nadomestnemu materinstvu. Italijane želijo vrniti v državo, v kateri je biti oče in mama družbeno priznana vrednota. Želi si državo, v kateri je imeti otroka nekaj lepega, ki ti ničesar ne vzame in ničesar ne prepreči. Prav nasprotno – veliko ti da. Poudarila je tudi pomen moškosti in ženskosti, ko gre za rojevanje človeških bitij, kar se v Italiji skuša demonizirati. Maternica po njeno ni namenjena izposojanju, otroci pa niso naprodaj. Izpostavila je še, da so posledice upadanja prebivalstva vidne tako na gospodarskem področju kot na področju pokojninskega sistema in izplačevanja javnega dolga.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...