Papež Frančišek v Mehiki politike okaral zaradi korupcije

Datum:

Papež Frančišek je prvi dan obiska v Mehiki maševal v baziliki Naše gospe iz Guadalupa. Med pridigo je tolažil svojce ubitih in žrtve nasilja v državi, prežeti s korupcijo in zločini mamilarskih kartelov. Maše se je udeležilo več tisoč ljudi. 

 

Svoj obisk je papež Frančišek sicer začel z obiskom 170 mehiških škofov, ki jim dejal, da se morajo boriti za revne in trpeče ter nastopiti proti krivicam, ne pa trepetati za lastne privilegije in ogovarjati za hrbtom. Kot prvi papež v zgodovini je govoril tudi v predsedniški palači v prestolnici Ciudad de Mexico. Državne uradnike je okaral zaradi korupcije in gonje za premoženje.

Med mašo tolažil ponižane in trpeče
Med pridigo ob maši v baziliki Naše gospe iz Guadalupa je papež dejal, da solze trpečih niso nikakor zaman. “Kot se je Marija prikazala malemu Juanu, se še naprej razkriva vsem nam, še posebej tistim, ki se počutijo ničvredne. Bog je tisto jutro obudil upanje majhnih, trpečih, razseljenih ali zavrnjenih. Vsem, ki čutijo, da nimajo svojega prostora v teh deželah. Približal se je in se še naprej približuje trpečim, vendar trpežnim srcem številnih mater, očetov in starih staršev, ki so jim otroci odšli, ali se izgubili, ali so jih vzeli kriminalci,” je vernikom dejal papež Frančišek.

Diplomatski odnosi med Mehiko in Vatikanom ponovno šele 23 let
Mehika in Vatikan sta sicer diplomatske odnose, ki so bili prekinjeni sredi 19. stoletja, ko je takratni mehiški predsednik Benito Juarez zaplenil premoženje katoliške cerkve, obnovila šele leta 1992. Zaradi vojne z mamilarskimi karteli je v zadnjih 10 letih tu umrlo vsaj 100.000 ljudi.

Papeža je v Mehiki sprejel predsednik Enrique Pena Nieto z množico otrok, ki so mu prinesli blagoslov. Frančišek bo obisk danes nadaljeval v revnih in odročnih predelih države, sklenil pa ga bo v sredo z mašo v Ciudad Juarezu na meji s Teksasom, ki je do nedavnega veljal za svetovno prestolnico umorov, kjer se karteli borijo za prevlado.

M. G., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...