Rupar nanizal krivce za mizerne pokojnine in obubožane upokojence

Datum:

Pobudnik ljudske iniciative Glas upokojencev in ustanovitelj društva 1. oktober Pavel Rupar je v svojem zapisu nanizal krivce mizernih pokojnin in obubožanih upokojencev. Pokojnine so namreč sramotno nizke, niso se uskladile niti s stopnjo inflacije. Spomnimo se, da so v covidni krizi med vlado Janeza Janše upokojenci z nizkimi pokojninami samo z dodatki dobili več kot 1.000 evrov. Vse to poleg rednih in izrednih usklajevanj in ob popravkih krivičnih določb pokojninskega zakona za nazaj. Takrat je bila inflacija celo mnogo nižja. To so bili za upokojence dobri časi. Sedaj pa si te čase zopet želijo. Pavel Rupar je z Glasom upokojencev na ulice spravil, kot pravi, 28 tisoč ljudi, in dejal, da si oblast ne želi, da iz te množice naredijo upokojensko stranko. Rupar se zavzema za višje in dostojne pokojnine zlasti v krizi, s katero se soočamo.

                   

A kdo je kriv za mizerne pokojnine in obubožane upokojence? Pavle Rupar pravi, da je prvi v vrsti Zveza društev upokojencev (ZDUS), ki ne more biti več uradni pogajalec za pokojnine, Janez Sušnik pa nikakor ne več predsednik. “V tem letu niso pokazali ali izbojevali čisto nič v korist zasluženih pokojnin”.

Predsednik ZDUS Janez Sušnik (Foto: STA)

Naprej Rupar pravi, da je odgovoren tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), ki potrebuje popolno revizijo poslovanja. Ob tem pa mora generalni direktor Marjan Papež takoj pojasniti, koliko stroškov ima zavod, ki jih plačuje iz proračuna za pokojnine.

Foto: STA

Seveda je za mizerne pokojnine odgovorna tudi vlada. “Z Robertom Golobom mora po enem letu nazadovanja v obdobje 1980 takoj odstopiti”, pravi Rupar. Prav tako je krivec ministrstvo za delo, družino in seveda upokojenske zadeve. Minister Luka Mesec niti začel ni s pokojninsko reformo, pomoči za upokojenke in upokojence zavrača in se ne želi pogovarjati o tej temi. Rupar je omenil še DZ s predsednico Urško Klakočar Zupančič na čelu in dejal, naj se loti svojega dela brez nesmiselnih dejanj in norčevanja iz ljudi (boksanja, prepevanje, poletov z vladnim letalom), ki jih počenja na račun državljanov.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, minister za delo Luka Mesec in premier Robert Golob (Foto: STA)

31. marca vsesplošni protivladni protest
“Te zahteve jin bomo jasno in glasno sporočili 31. marca 2023 ob 15. uri v Ljubljani”. V Civilni iniciativi so namreč napovedali tretji protestni shod, ki bo 31. marca na ljubljanskem Trgu republike, “protest je prijavljen, varovanje je urejeno, pozvani so vsi, tudi mediji”, ki jih je ob tem Lojze Peterle opozoril, naj o tem tudi korektno poročajo. Tokrat vabijo vse, ne le upokojence, saj bo shod vsesplošni protivladni protest. Pri tem je Rupar izpostavil obdavčitev nepremičnin in “neverodostojne izjave predsednika vlade. Čas je, da se zahteva njihov odstop. Čas je, da se ta agonija konča”, je poudaril in pojasnil, da bo govorom sledil miren pohod po Ljubljani, pri čemer pa protestniki naj ne bi motili prometa v glavnem mestu.

“Društvo Inštitut 1. oktober živi!”
Rupar je tudi naznanil, da so registrirali društvo, pridobili bančni račun, izdelali pristopne izjave in uredili spletno stran. “Skratka, ure in ure, dneve, tudi kakšna noč ni prespana, ker se trudimo, da bomo uspeli.” Vse upokojenke, upokojenke in simpatizerje je povabil k vpisu, da postanejo člani edine organizacije upokojencev, ki se pošteno bori za zaslužene pokojnine in pravice upokojencev, pravi Rupar. “Prosimo tudi, da pomagate, če le lahko. Vsak shod ogromno stane, doslej smo vse stroške krili sami. Ni nam lahko, verujemo pa, da je vredno. Prosimo, če dopušča vaše skromno stanje, pomagajte z vsaj 10 evrov članarine za celo leto, od dne nakazane pomoči vam teče aktivno članstvo v društvu,” je dejal. “Če ne zmorete, ne bo nobene zamere, Rupar pravi, da se bodo borili se za vsakega, ki nas podpira tako ali drugače. Novo društvo je rojeno! Zdaj smo uradni sogovorniki, partnerji, prijavili se bomo na razpise. Lahko bomo krili stroške, pomagali najrevnejšim.”

Pavel Rupar je na Trg republike že dvakrat pripeljal množice nezadovoljnih.

Ob tem je pozval k akciji “mladi urejamo vrtove starejših”. “Kdorkoli od starejših ima vrtiček, pa ga ne more sam okopati, preštihati po domače, naj nam sporoči! Ne glede na to, kje ste, skušali bomo najti mlajše, da vam pomagamo! Mlade in dela sposobne pa prosim.”

Kako postanete član Inštituta 1. oktober, si lahko ogledate na tej povezavi. Več o društvu pa na tej povezavi. 

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...