Pavel Rupar: Upokojencem so se zopet smejali v obraz

Datum:

Potem ko je minister za delo Luka Mesec v Tarči izjavil, da “pokojnine namenoma malo čakajo”, je očitno prišel čas za popravni izpit. Odpravil se je na posvet k predsednici države, kjer sta spregovorila o aktualnih izzivih na področju skrbi za starejše, pokojninski reformi in še čem. Na srečanje se je odzval predsednik SDS, ki predsednici države in ministru očitna licemerstvo. Ministru zaradi sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi, s katero so njeno izvajanje zamaknili za obdobje dveh let, predsednici države, ker je sporne spremembe zakona na referendumu podprla.  

                   

“Kje ste bili vsi trije, ko je Golobova vlada brezobzirno povozila dolgotrajno oskrbo starejših, Nataša Pirc Musar, Luka Mesec? Aja, vsi ste odkrito podprli ta sramotni korak. Danes pa o “aktualnih izzivih” skrbi za starejše. Sprenevedanje,” je zapisal Janez Janša.

Da gre za nekakšno medijsko ofenzivo, ki želi pripraviti upokojence, da pozabijo na ministrove besede, predvsem pa diskreditirajo gibanje upokojencev, ki načrtuje nov protest 31. 3. pred državnim zborom, pričajo besede predsednice države po koncu posveta. Ta je izrazila zadovoljstvo, da je lahko gostila v predsedniški “ljudi, ki o pokojninah in potrebni pokojninski reformi res nekaj vedo”. Nato pa je še zatrdila, da bodo njena vrata vedno odprta za vse, ki se s področjem pokojnin ukvarjajo “več kot dva meseca.”

Kljub ministrovim besedam, da “pokojnine namenoma še malo čakajo”, naj bi na vladi potekala usklajevanje nujno potrebne pokojninske reforme. Ali so se pomaknili dlje od risanja časovnic kot pri ostalih reformah, ta trenutek ne vemo. Ko je debata nanesla na vmesne ukrepe, kot je varstveni dodatek, je minister mesec obljubil, da bodo na ministrstvu pogledali, kaj lahko storijo na tem področju. Po njegovih besedah naj bi država pri tem ukrepu zašla v začaran krog. V vlogi za varstveni dodatek je potrebno navesti podatke o premoženju otrok, zaradi česar mnogi upokojenci vloge niso oddali, ker njihovi otroci niso želeli razkrivati podatkov o svojem premoženju.

Predsednica države je tako obeležila svojo nasprotovanje izvajanju zakona o dolgotrajni oskrbi. (Vir: zajem zaslona, Facebook)

Sicer je minister za delo pred novinarji napovedal pokojninsko reformo, ki bo odpravila revščino med upokojenci, predstavnica Sindikata upokojencev pa se je obema zahvalila, rekoč: “Resnično sem zadovoljna, da smo skupaj prišli do ugotovitve, da je treba vsem tistim upokojencem, ki prejemajo res nizke pokojnine, urediti oziroma na nek način popraviti položaj z varstvenim dodatkom.” A bolj pomembno kot ministrova napoved o izkoreninjenju revščine med upokojenci in ugotovitvami sestankujočih, da je trba upokojencem pomagati, so dejanski ukrepi in dejanja, ki pa jih zaenkrat ni videti. Da je bila skupinica sestankujočih neprepričljiva, je soditi tudi po odzivih s spleta.

Pavel Rupar: Upokojencem so se zopet smejali v obraz!
Da je šlo za resnično cinični sestanek, meni tudi Pavel Rupar, vodja gibanja upokojencev, ki imajo dovolj obljub in “prodajanja prazne slame”. Kot je zapisal, ljudje trpijo, “upokojencem so se zopet smejali v obraz.” Včerajšnji sestanek je bil za nič manj kot šok, saj ne samo, da nanj ni bil povabljen, predsednica države je celo izjavila, da se s tistimi, ki protestirajo za višje pokojnine, ne misli pogovarjati. “Ponižujče in podcenjevalno! In to naj bi bila predsednica za vse,” se je vprašal Rupar.

“Oblast je v svojem bogastvu povsem izgubila kompas, nima več pojma, kako živi ljudstvo, nekdo se je osredotočil na svojo priležnico in male živali, predsednica je prepričana, da je mati kraljica. Še diamantna krona ji manjka,” je zapisal na Facebooku.

Rupar je še zapisal, da “če taka poniževanja in posmehovanja vam upokojenkam in upokojencev niso dovolj velik razlog za upor in protest, potem nima smisla biti težko bitko za življenje!!!” 

Tako Rupar vabi na protest, ki se bo odvil 31. 3. 2023 ob 15. uri v Ljubljani na Trgu republike.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...