Peter Jančič v zadnji kolumni kot urednik portala Siol: Tudi poslej ne bom tiho!

Datum:

V zadnji kolumni, ki jo je napisal kot urednik portala Siol.net, se Peter Jančič zahvaljuje sodelavcem in se opravičuje za napake, ki jih je nehote storil, saj je konec koncev tudi on le človek. V njej seveda spomni tudi na izjavo premierja Roberta Goloba o temnih silah: “Premier nam je z lastnim vzgledom pokazal, kaj je sovražni govor. Ne govori o političnih nasprotnikih in tekmi. Temne sile vidi in spopad. Sovražnike. Skoraj peklenščke.

                   

Peter Jančič ugotavlja, da je bil premier v nedeljo, ko je moral podpreti Natašo Pirc Musar, v delikatnem položaju, saj je moral izvesti manjši politični salto in na vso moč podpreti kandidatko, ki jo je prej očital Milanu Kučanu. Sicer pa tudi mediji niso mogli skriti hudega vladnega poloma na predsedniških volitvah, saj je za Anžeta Logarja glasovalo 34,5 odstotka volivcev.

Nepremišljene izjave Roberta Goloba je v zadnjem intervjuju, ki ga objavljajo na Siol plus, komentiral tudi predsednik RS Borut Pahor. “Nepremišljenost izjave razkrije preprosto vprašanje: kaj bo premier s svojimi privrženci storil, če volivci v drugem krogu izvolijo Anžeta Logarja. Bo prevzem oblasti preprečil z uporabo policijskih sil ali morda kar vojske, ki ji še poveljuje Borut Pahor? Ali bo že prej, da prepreči pohod temnih sil, uporabil vpliv, ki ga ima kot premier, v tajnih službah, državnih podjetjih in medijih,” se sprašuje Jančič. Kljub temu, da oblast kvari, Jančič meni, da Pahorja v zadnjih desetletjih, ko je doživljal zmage in poraze, oblastna moč ni pokvarila. “Bil je dober predsednik republike. Opravičujem se mu, ker kot urednik nisem naredil zadnjega intervjuja z njim,” zapiše Jančič.

Tudi nasilje, ki smo mu bili priča ta teden, Jančič pripisuje Golobovim nenavadnim izjavam. Ob tem spomni, da se je doslej pretepalo v glavnem novinarje. “Najbolj jo je pred desetletji skupil novinar Miro Petek, za katerega smo v uredništvu Večera trepetali, ali bo sploh preživel. Drugi najhujši dogodek se je zgodil lani, ko so državo pretresali protesti, ki so jih stranke leve sredine organizirale proti takratni vladi Janeza Janše, na katerih je eden od protestnikov, pristaš mariborskih Viol Gregor Mitev, brutalno razbil obraz fotoreporterju Borutu Živuloviću,” piše Jančič, ki v nadaljevanju spomni še na druge primere fizičnega nasilja, “že pred brutalnim napadom na Živulovića je protestnik Zlatan Čordić, ki je kot pevec v evropski volilni kampanji promoviral stranko nekdanjega premierja Marjana Šarca, nasilno onemogočil snemanje snemalcu Nove24TV z razlago, da ta televizija protestnikom ni naklonjena. Z rame mu je trgal kamero. Ni šlo za sovražni govor. Fizično nasilje nad novinarjem je zagrešil državno financirani umetnik in politični aktivist. Izkazal se je še z vrsto nenavadnih “akcij”. Z lažnim predstavljanjem za novinarja je med drugim nadlegoval zdravnika Milana Kreka, ki se je v tistem času s sodelavci trudil omejevati epidemijo covid-19, zaradi njenih posledic so bili številni nanj jezni.”

Levičarski huligani so novembra razgrajali po Ljubljani. (Foto: Twitter)

Jančič opozarja, da vse to dogajanje ni bilo brez političnih ozadij. Čordić je bil v preteklosti član sveta za boj proti sovražnemu govoru leve nevladne organizacije Mirovni inštitut, ta svet pa je vodila danes predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar. “Brutalen napad Miteva na fotoreporterja Živulovića in policiste je protestnik Anis Ličina za javno televizijo (RTVS) v intervjuju lani pojasnil tako: ‘Imaš pač neki brezrokavnik, karkoli, označeno z RTV, in se hitro izogneš.’ Izjava Ličine je pokazala, kako so protestniki takrat vedeli, da je televizija njihova, da brezpogojno podpira opozicijske stranke in glavne protestnike, tudi denimo že omenjenega Čordića, in da lahko novinarje, ki niso njihovi, mirno mlatijo,” je izpostavil Jančič. Za objavo te hudo nerodne izjave Ličine se je RTVS opravičila. Na vrhu RTVS pa je zaradi izteka mandatov pozneje prišlo do zamenjav, ki so Roberta Goloba in levosredinski del slovenske politike zelo razjezile in jih še jezijo.

V nadaljevanju se Peter Jančič posveti omejevanju svobode govora in spomni, da takratni premier Janez Janša ni napovedal omejitve svobode govora na spletnih portalih, v medijih in parlamentu. Je pa to ta teden ob manj dramatičnem dogajanju storil Robert Golob, ki vzpostavlja posebno akcijsko skupino za preprečevanje sovražnega govora. Jančič upa, da nacionalni koordinator, ki bo iz medijev, spletnih omrežij in parlamenta odpravljal sovražni govor ter medije s tem še dodatno depolitiziral, ne bo kak Čordić ali celo Mitev.

Foto: STA

Glede predsedniških volitev bi bil Jančiču ljubši bolj pošten spopad v pluralnejšem medijskem prostoru, v katerem bi bila kampanja preizkus za oba, da bi zmagal boljši. Na koncu se Peter Jančič poslovi od bralcev in sodelavcev z besedami: “Sem le človek. Zahvaljujem se vsem sodelavcem v uredništvu, ki so se izkazali za izjemne profesionalce. Dobro so se držali v nevarnih in kdaj tudi težkih časih. V času, kar sem bil urednik, sem vsako nedeljo napisal kolumno. Bile so že prej vsako nedeljo v Spletnem časopisu. Začel sem jih pisati, ko sem moral z Dela, in to z motom, da lahko novinarje in urednike tepejo, tožijo, odpuščajo, tiho pa ne bomo. Tudi poslej ne bom tiho.

S. J.

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...