Pirc Musarjeva na mestu Brunskoletove ne želi videti osebe iz politike

Datum:

Že dlje časa so krožile govorice, da želi predsednica Rdečega križa Slovenije Nataša Pirc Musar zaradi nezadovoljivega dela razrešiti generalno sekretarko Renato Brunskole. Pirc Musarjeva na mestu generalnega sekretarja v prihodnje ne želi videti osebe iz politike. Brunskoletova načrtov za prihodnost še nima – potrdila je le, da se v politiko ne bo vrnila. 

“Z gospo Brunskole se razhajava v pogledih na način dela,” je za Novo24TV pojasnila Nataša Pirc Musar. O nasledstvu nove generalne sekretarke ni želela konkretno odgovoriti, “saj o tem odloča zbor članov RKS in ne predsednik“.

Politikom ni mesta na RKS
Nataša Pirc Musar je izrazila tudi željo, da nov položaj v tej pomembni humanitarni organizaciji zasede nekdo, “ki ni ne nekdanji ne sedanji politik”. Kot je znano, je Renata Brunskole na položaj generalne sekretarke Rdečega križa prišla naravnost iz parlamenta, kjer je bila poslanka pri Jankovićevi Pozitivni Sloveniji, nato pa je pogorela na volitvah.

Renata Brunskole: “Razmišljam o uporabi pravnih sredstev”
Za komentar smo poklicali tudi Brunskoletovo, ki sicer izjav v imenu Rdečega križa ne daje in lahko govori le v svojem osebnem imenu, saj ne želi blatiti organizacije, s katero je povezana že od malih nog in je z njo sodelovala tudi na lokalnem nivoju. Glede neuspešne realizacije finančnega načrta, ki je bil eden glavnih očitkov Pirc Musarjeve proti Brunskoletovi, je slednja dejala, da je vedno delala dobro in pošteno: “Tudi v času migrantske krize, ko smo morali kriti potne stroške prostovoljcev z zamudo, saj so plačila s strani države prihajala z zamudo.” Glede nadaljnjih korakov razmišlja tudi o uporabi pravnih sredstev.

Brunskoletova je še dejala, da se s politiko ne bo več ukvarjala – niti na državni niti na lokalni ravni. Načrtov za prihodnost še nima in meni, “da se za delovne in poštene ljudi vedno najde delo”.

Še en madež na Rdečem križu
Politično kadrovanje na Rdečem križu pa ni edina sporna zadeva, ki bremeni to humanitarno organizacijo. Spomnimo. Leta 2001 je na dan prišla najodmevnejša afera v zgodovini Rdečega križa, ki je takratnega generalnega sekretarja Mirka Jeleniča bremenila, da se je organizacija pod njegovim vodstvom ukvarjala s posojanjem denarja in drugimi pridobitnimi dejavnostmi. Jelenič je bil zaradi tega tudi pravnomočno obsojen. Po mnenju poznavalcev ozadja zgodbe je afero zaradi Jeleničeve neposlušnosti sprožil največji “oldboys” in nekdanji prvi človek Udbe Janez Zemljarič.

Ženski ravs
Ker so se v medijih pojavila namigovanja o “ženskem ravsu na Rdečem križu”, ki so po mnenju RKS tendenciozna in ne ustrezajo dejanskemu stanju, so zaradi dvomov v transparentnost in zakonitost dela z RKS danes poslali sporočilo za javnost, v katerem so pojasnili medijska namigovanja glede odstavitve generalne sekretarke Brunskoletove in reorganizacije mladinskega letovišča Debeli rtič.

Spremembo trenutne organiziranosti Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli rtič so po njihovem organi RKS pričeli obravnavati že kar nekaj časa pred prihodom sedanje predsednice in generalne sekretarke. “Na nobenem organu RKS ni bilo nikoli govora o tem, da bi Mladinsko zdravilišče in letovišče na kakršenkoli način privatizirali,” so zanikali navedbe, da za reorganizacijo stojijo zasebni interesi Pirc Musarjeve. Na RKS zagovarjajo stališče, da je mladinsko letovišče “biser Rdečega križa, ki si zasluži takšno spremembo organiziranosti, ki mu bo omogočila profitabilno delovanje in bo v kakršnikoli statusni obliki v 100 % lasti RKS. Tako ustvarjeni morebitni presežki se prelivajo nazaj v humanitarno dejavnost.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...