Po 40 letih zgodovinski dan za Škofjo Loko in Poljansko dolino

Datum:

Poljanska obvoznica Škofje Loke je končno odprta. Uradnemu odprtju so prisostvovali številni Ločani in Poljanci, ki jim bo nova, skoraj 52 milijonov evrov vredna cesta olajšala življenje.

Kot je po poročanju STA poudaril škofjeloški župan Miha Ješe, je odprtje štirikilometrske obvoznice zgodovinski dogodek, ki so ga čakali dolga desetletja.

Lep in varen objekt
“Poljanska obvoznica je bil kompleksen in tudi po vrednosti velik projekt, v katerem so združene vse vrste objektov v cestni gradnji, vključno s 712-metrskim predorom Sten. To je res lep objekt, ki pa se je žal gradil zelo dolgo. Kljub temu smo lahko zadovoljni, da ga danes odpiramo,” je na slovesnosti poudaril minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Po vseh zapletih pri gradnji poljanske obvoznice direktor Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) Damir Topolko upa, da se tovrsten projekt ne bo nikoli več ponovil. “Smo pa veseli, da smo vendarle prišli do konca in smo ga danes odprli,” je poudaril. Ob tem je zavrnil vse dvome v varnost predora in poudaril, da je ta zgrajen po najsodobnejših standardih in povsem varen.

Kako se je gradilo in koliko je stalo?
Škofjeloško obvoznico so načrtovali skoraj 40 let. Sedanja trasa je bila potrjena leta 1991, priprava lokacijskega načrta pa je stekla sedem let kasneje. Pripravljalna dela, izgradnja križišča s priključkom obvoznice na Ljubljansko cesto in krožnega križišča v Zmincu so se začela leta 2007 .

Obvoznica je dolga 3932 metrov, najzahtevnejša pa je bila gradnja predora v dolžini 712 metrov in 492 metrov dolgega ubežnega rova. Na obvoznici je tudi sedem mostov, šest križišč, po dva podvoza in podhoda, regulacija vodotoka v dolžini 488 metrov in izvedba protihrupnih ukrepov v dolžini 1157 metrov.

Investicija v poljansko obvoznice je bila skupaj s projektiranjem in odkupi zemljišč ocenjena na 51,8 milijonov evrov, od tega je bila vrednost same gradnje 38 milijonov evrov. 35 milijonov evrov je sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

B. O.

Sorodno

Zadnji prispevki

Tanja Fajon razočarana nad zavrnitvijo resolucije o priznanju Palestine

"Aktivistična" zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet...

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...